Ce avantaje ai dacă bei apă de cocos. Trebuie să le ştii!

Lichid limpede extras din nuca de cocos necoaptă, apa de cocos este o băutură din ce în ce mai populară în ultimii ani. Apa de cocos poate fi inclusă într-un regim echilibrat pentru că aduce numeroase beneficii organismului.

image

Apa de cocos are numeroase beneficii. Foto: Shutterstock

Nuca de cocos este fructul cocotierului (Cocos nucifera), care face parte din familia arecaceae, cea a palmierilor. Cultivat în regiunile tropicale, cocotierul este valorificat atât decorativ, cât şi pentru numeroasele beneficii pe care le au fructele lui, adică nucile de cocos.

Apa de cocos este lichidul prezent în fructul necopt. Pe măsură ce nuca de cocos se coace, o parte din apă se menţine, în timp ce restul se transformă în aşa-numita carne de nucă de cocos.

Ce substanţe nutritive conţine

Apa de cocos conţine 94% apă şi foarte puţine grăsimi. Nu trebuie confundată cu laptele de cocos, care, în afară de apă (50%), conţine şi grăsimi, notează healthline.com.

Apa de cocos (240 ml) conţine 60 de calorii, precum şi:

Apă: 95%

Carbohidraţi: 15 grame

Zahăr: 8 grame

Calciu: 4% din doza zilnică recomandată

Magneziu: 2% din doza zilnică recomandată

Fosfor: 2% din doza zilnică recomandată

Potasiu: 15% din doza zilnică recomandată.

Sursă de antioxidanţi

Un studiu din 2013 publicat în jurnalul brazilian al Academia Brasileira de Ciencias arată că apa de cocos conține o concentrație mare de antioxidanți, adică substanțele care pot contracara acţiunea radicalilor liberi în exces din organism, prevenind îmbătrânirea prematură a celulelor), potrivit medisite.fr.

Poate ajuta la scăderea glicemiei

Unele studii au arătat că apa de cocos poate ajuta la scăderea nivelului zahărului din sânge. Într-o cercetare efectuată pe cobai cu diabet, apa de cocos i-a ajutat să îşi menţină un nivel mai bun al glicemiei în comparaţie cu grupul de control, care nu a primit această băutură. Totodată, cobaii care au primit apă de cocos au avut niveluri mai scăzute de hemoglobină glicată ceea ce indică un control mai bun al zahărului din sânge pe termen lung.  

Un alt beneficiu al apei de cocos este conţinutul de magneziu, care poate creşte sensibilitatea la insulină. Ţine totuşi cont că apa de cocos conţine şi carbohidraţi, pe care zahărul în descompune în zaharuri.

Citeşte şi: Tecile de fasole reduc glicemia. Ce alte beneficii mai au

Potrivită după efortul fizic

Apa de cocos poate fi băutura potrivită pentru restabilirea hidratării și refacerea electroliților pierduți în timpul exercițiilor fizice. Electroliții sunt minerale care joacă mai multe roluri importante în organism, inclusiv menținerea echilibrului adecvat al fluidelor. Printre electroliții vitali se numără potasiul, magneziul, sodiul și calciul. Întrucât apa de cocos conține electroliți precum potasiul și magneziul, mai multe studii au arătat că poate fi mai benefică după exerciții fizice.

Citeşte şi: Aceste alimente îți pătează dinții

Câtă apă de cocos poţi bea pe zi?

Deşi este o băutură hidratantă, apa de cocos nu trebuie să înlocuiască apa obişnuită. Pentru a te bucura de beneficiile apei de cocos, poţi consuma echivalentul a 2 pahare pe zi. Persoanele care suferă de boli renale cronice, în special, nu ar trebui să consume cantități prea mari de apă de nucă de cocos: conținutul ridicat de potasiu poate duce la hiperkaliemie, adică la un nivel prea mare de potasiu în sânge.