Soluţii naturale pentru a scurta răceala

1 2 jpg jpeg

Încă de la apariţia primelor semne ale răcelii, este foarte important să respecţi unele măsuri. Spală-te pe mâini cât mai des posibil, mai ales după ce ţi-ai suflat nasul, pentru a nu transmite microbii familiei sau colegilor. Hidratează-te cu supe de pui şi ceaiuri călduţe, deoarece lichidele ajută la fluidizarea şi evacuarea secreţiilor nazale. De asmenea, serul fiziologic şi apa de mare picurate în nas ajută la hidratarea mucoaselor de la acest nivel. Odihneşte-te cât mai des, pentru că, în somn, sistemul imunitar îşi „ascute” armele contra virusurilor răcelii şi evită fumul de ţigară, care îţi agravează simptomele. În paralel, iată ce remedii te ajută să pui răceala pe fugă!

Inhalaţiile cu levănţică

Inhalaţiile cu ulei de levănţică ajută la decongestionarea căilor respiratorii, această plantă având virtuţi antiseptice şi antiinflamatoare, care reduc secreţiile nazale. Se adaugă 5 picături de ulei esenţial de levănţică într-un bol cu apă fiebinte şi se stă cu capul acoperit 15 minute deasupra vasului, de trei ori pe zi, ultima dată seara, înainte de culcare.

Tinctura de echinacea

Imunostimulent dovedit, echinaceea este şi un bun antiviral, ajutând la scurtarea răcelilor. Încă de la primele simptome, tinctura de echinacea se administrează astfel: o linguriţă de tinctură de echinacea, dizolvată în jumătate de pahar cu apă, de patru ori pe zi, pe stomacul gol.

Gargară cu muşeţel

Răceala este însoţită de cele mai multe ori şi de inflamaţii în zona gâtului (amigdalită, faringită). Pentru calmarea lor se poate face gargară cu ceai de muşeţel, de gălbenele sau de salvie (ori cu o combinaţie a lor), aceste plante având acţiune antiinflamatoare şi antiinfecţioasă.

Propolisul

Recunoscut pentru efectul antiseptic la nivelul căilor respiratorii, propolisul întăreşte imunitatea şi are, de asemenea, şi o importantă acţiune antivirală. Încă de la primele semne ale răcelii, se ia câte o linguriţă de tinctură, de trei ori pe zi, înainte de mese. Tinctura se administrează pe o bucăţică de pâine sau în amestec cu o lingură de miere.

Masaj cu eucalipt

Eucaliptul are acţiune antitusivă, antiseptică şi expectorantă, fiind indicat în afecţiunile respiratorii. Proprietăţile medicinale sunt atribuite eucaliptolului, care acţionează asupra celulelor bronhice, protejând mucoasele afectate de virusul răcelii, fluidifică secreţiile pulmonare şi ajută la evacuarea lor. Se amestecă 20 de picături de ulei esenţial de eucalipt în 25 ml de ulei vegetal şi se masează pieptul, de trei ori pe zi.

Sirop de ceapă

Contra tusei, se pot face acasă siropuri de ceapă sau de pătlagină. Pentru prepararea primului sirop este nevoie de 100 g ceapă, care se fierbe în 250 ml de apă. După ce compoziţia ajunge la temperatura camerei, se adaugă 50 g miere şi se ia câte o linguriţă la două ore. Acest sirop trebuie preparat zilnic. Cel de-al doilea sirop se prepară din 200 g frunze de pătlagină, care se fierb în 400 ml de apă timp de jumătate de oră, la foc domol. După ce se lasă să se răcească, se adaugă 100 g miere şi se păstrează la frigider cel mult o săptămână. Se iau până la 6 linguri pe zi.

Ceai de tei

Prin conţinutul mare de mucilagii, teiul reduce inflamaţia căilor respiratorii. De asemenea, această plantă este un bun emolient al secreţiilor bronşice. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită şi se beau trei ceaiuri pe zi, îndulcite cu miere.