Sfor─âi? Iat─â ce tulburare ai putea avea!

Persoanele care sfor─âie ar putea avea sindrom de apnee ├«n somn, tulburare care prezint─â un risc crescut de a face infarct sau accident vascular cerebral. Totu┼či, nu orice persoan─â care sfor─âie are sindrom de apnee ├«n somn. De aceea, se recomand─â un consult de specialitate.

image

Sindromul de apnee ├«n somn reprezint─â o ├«ntrerupere temporar─â a respira┼úiei poate avea forme u┼čoare, moderate sau severe. "Apneea ├«n somn este o tulburare respiratorie nocturn─â, ce se manifest─â prin opriri sau reduceri substan╚Ťiale de respira╚Ťie, ├«nso╚Ťite de sc─âderi ale satura╚Ťiei de oxigen. ├Än func╚Ťie de num─ârul de evenimente pe parcursul unei ore (stabilite poligrafic sau polisomnografic), diagnosticul pozitiv este de peste 5 IAH (indice apnei-hipopnei/or─â). Ca urmare a acestor manifest─âri respiratorii nocturne, pacientul va avea simptome pe parcursul nop╚Ťii ca: sfor─âitul zgomotos, opriri de respira╚Ťie, mersul frecvent la toalet─â, somn agitat. ├Än timpul zilei, principalele manifest─âri sunt: somnolen╚Ťa excesiv─â, durerea de cap matinal─â, lipsa de concentrare ╚Öi aten╚Ťie", explic─â dr. Doina Dumitru-Didi╚Ťa, medic de medicin─â de familie, competen╚Ť─â ├«n somnologie.

Pentru ca acest diagnostic s─â fie pus, trebuie s─â existe 5 pauze de somn de minumum 10 secunde ├«ntr-o or─â de somn. Apneea obstructiv─â apare pe fondul existen╚Ťei unor ocluzii ale c─âilor aeriene superioare. ├Än timpul somnului, c─âile aeriene se pot bloca ├«n urma relax─ârii musculaturii g├ótului ╚Öi a limbii. Apneea de somn este ├«nso╚Ťit─â ╚Öi de sfor─âit puternic ╚Öi somn neodihnitor. Persoanele cu acest sindrom se trezesc adesea obosite ╚Öi se confrunt─â cu somnolen╚Ť─â pe parcursul zilei. Obezitatea, amigdalele m─ârite ╚Öi polipii sunt factori de risc ai sindromului de apnee ├«n somn.  

Ce urm─âri poate avea

Netratat, sindromul de apnee ├«n somn poate duce la complica┼úii cardiovasculare (infarct miocardic, tulbur─âri de ritm, hipertensiune arterial─â), neurologice (accident vascular cerebral), respiratorii (insuficien┼ú─â respiratorie, agravarea astmului bron┼čic sau a BPOC-ului), diabet zaharat, tulbur─âri erectile ┼či sindrom metabolic. Nu ├«n ultimul r├ónd, acest sindrom poate cre╚Öte riscul de accidente auto, pentru c─â determin─â somnolen╚Ť─â, implicit scade vigilen╚Ťa la volan. De asemenea, afecteaz─â eficien╚Ťa la locul de munc─â.

Unde ceri ajutor dac─â ai probleme cu somnul

În cazul în care ai simptomele specifice sindromului de apnee în somn, apelează la un medic spcialist în patologia somnului. Pentru diagnosticare, există varianta monitorizării la domiciliu, după care poate fi nevoie, pentru mai multă precizie, de testarea în cadrul unui laboroator de somnologie. În cadrul acestora, există aparatură specială (poligraf, polisomnograf), care monitorizează parametrii somnului.

Este nevoie de purtarea unui aparat special

Tratamentul acestui sindrom are ca scop restaurarea respira╚Ťiei normale, implicit ob╚Ťinerea unui somn odihnitor. Persoanele care au form─â moderat─â sau sever─â de apnee de somn pot beneficia de un tratament ce constr─â ├«ntr-o ÔÇ×atel─â pneumatic─âÔÇŁ (aparatul CPAP), adic─â ventila╚Ťia cu presiune pozitiv─â continu─â. Dispozitivul ┼úine deschis─â calea respiratorie, iar ├«n acest fel nu se mai produc pauzele de respira┼úie. Aparatul furnizeaz─â aer sub presiune faringelui cu ajutorul unei m─â╚Öti nazale. Presiunea aparatelor CPAP se regleaz─â ├«n laboratoarele de somnologie. Exist─â mai multe tipuri de astfel de aparate, care sunt recomandate de medic ├«n func╚Ťie de particularit─â╚Ťile fiec─ârui pacient.

"├Än func╚Ťie de cauzele suspicionate sau de severitatea sindromului, exist─â mai multe tipuri de abord─âri din punct de vedere medical. Dac─â severitatea este u╚Öoar─â, sunt suficiente stabilirea eventualelor cauze obstructive ╚Öi ├«nl─âturarea acestora. Eventual, se recomand─â ╚Öi purtarea pe parcursul nop╚Ťii a unei gutiere mandibulare sau terapia pozi╚Ťional─â (dac─â evenimentele respiratorii sunt legate de pozi╚Ťia de dormit pe spate). Dac─â vorbim de apnee ├«n somn moderat─â sau sever─â, este esen╚Ťial─â ini╚Ťierea terapiei CPAP cu masc─â (aparat de presiune pozitiv─â continuu─â), terapie stabilit─â prin investiga╚Ťia numit─â titrare. Pe l├óng─â terapia de baz─â, se stabilesc eventualele cauze ╚Öi se fac recomand─âri legate de acestea: ├«n caz de obezitate, recomandarea de sc─âdere ponderal─â, control ╚Öi interven╚Ťii chirurgicale specifice (├«n cauze obstructive ORL), reducere sau renun╚Ťarea la consumul de alcool ╚Öi la fumat. ├Än toate tipurile de severitate a sindromului, este recomandat─â respectarea igienei somnului", afirm─â dr. Doina Dumitru-Didi╚Ťa, medic de medicin─â de familie, competen╚Ť─â ├«n somnologie.

Cite┼čte ┼či: C├ót de grav─â este apneea de somn