Planta benefică în infecţii respiratorii. Puţini ştiu de ea

Simptomele infecţiilor respiratorii precum tusea pot fi ameliorate cu ajutorul remediilor naturale. Iarba-mare este apreciată pentru efectul expectorant şi poate fi utilizată în bolile care au ca simptom tusea.

image

O variantă blândă de a calma simptomele date de infecțiile acute ale căilor respiratorii este folosirea remediilor pe bază de iarbă-mare (Inula helenium), cunoscută şi sub numele de lacrimile Elenei (potrivit legendei, ar fi apărut din lacrimile Elenei din Troia). Planta, care este frecvent întâlnită în zona de munte și de deal, are florile galbene şi mari. În Evul Mediu, vinul din iarbă-mare era consumat de cei care aveau boli ale plămânilor şi ale stomacului şi exista credinţa că poate proteja de ciumă.

Principiile active din rădăcina de iarbă-mare îi dau un efect expectorant, spasmolitic, coleretic, colagog și diuretic, precum și o acțiune generală tonică.

Are calităţi antivirale şi antibacteriene

Fitoncidele din rădăcina de iarbă-mare sunt compuși care omoară bacterii, ciuperci, unele virusuri și chiar protozoare și insecte. Așadar, fitoncidele sunt antimicrobiene și virucide de origine vegetală și pot ajuta în cazul infecțiilor căilor respiratorii. Acești compuși oferă ierbii-mari proprietăți antihelmintice (care ucid viermii și paraziții), bacteriostatice (împiedică înmulțirea și scăderea vitalității microorganismelor bacteriene), și, foarte important, antivirale.

Indicată în tuse şi bronşită

Iarba-mare se recomandă cu precădere în cazul infecțiilor căilor respiratorii care se manifestă prin tuse, atât pentru calmarea acesteia, cât și pentru fluididizarea secreţiilor bronșice. De asemenea, este şi un remediu adjuvant în astm bronşic. Compuşii activi din iarba-mare au şi efect antiinflamator, cu beneficii în bolile respiratorii.

Vezi şi: Cum tratezi naturist bronşita. Leacuri pe care e bine să le cunoşti

Elimină viermii intestinali

Remediile cu iarbă-mare pot fi administrate şi pentru îmbunătățirea funcției stomacului, pentru tratarea grețurilor și a diareei și pentru eliminarea viermilor intestinali.

Vezi şi: Este o răceală sau o alergie? Iată cum faci diferența!

Extern, ajută în reumatism

Unguentele cu iarbă-mare pot fi folosite ca adjuvant în menţinerea sănătăţii articulaţiilor şi a tegumentului. Se aplică extern în reumatism, erupţii, gută, eczeme.

Cum se administrează  

Decoctul simplu de iarbă-mare se prepară din 1 lingură de rădăcina mărunțită la 250 ml de apă. Se fierbe 15 minute, apoi se strecoară şi se bea la temperatura camerei.

Decoctul concentrat se prepară din 4 linguri de rădacină uscată la 1 cană cu apă și se administrează câte 3-4 linguri pe zi.

Pentru un efect puternic, ca expectorant și antitusiv se recomandă prepararea de ceaiuri combinate în a căror compoziție intră și alte tipuri de plante, cum ar fi podbalul, salvia, nalba etc.

Capsulele care conţin iarbă-mare pot fi administrate în reumatism (spondilită anchilozantă), dischinezii biliare atone, şi pentru efectul vermifug. Se iau 1-2 capsule de 3 ori pe zi ori la recomandarea medicului.

Tinctura cu iarbă-mare este adjuvant în viroze, astm, anorexie, calculi biliari. Se iau 30 de picături diluate în 50 ml de apă fiartă şi răcită.

Reacțiile adverse și contraindicații

În literatură de specialitate se menționează faptul că persoanele cu predispoziţie alergică pot experimenta reacții în cazul ingerării unor preparate cu iarbă-mare. Din acest motiv se recomandă preacuție și chiar evitarea acestor preparate pentru a elimina riscul unor reacții nedorite. Preparatele din iarbă-mare nu se recomandă în perioada sarcinii și alăptării și, de asemenea, este nevoie de atenție în privința supradozării, deoarece pot afecta sistemul nervos.