Pinul trateaz─â bolile respiratorii. Sub ce form─â se consum─â

1 pin jpg jpeg

Leacurile din r─â┼čin─â sau muguri de conuri de pin sunt unele dintre cele mai cunoscute pentru afec┼úiunile respiratorii. Datorit─â ac┼úiunii descongestionante, vracii egipteni foloseau r─â┼čina sau inhala┼úiile pentru a-i trata pe cei cu simptome ┼čtiute azi ca fiind tipice pneumoniei ┼či bolilor de pl─âm├óni, ├«n general.

Simplul miros de conifere pe care-l dau remediile preparate din muguri de pin te revigoreaz─â pe dat─â, cu at├ót mai mult leacurile ├«n sine. Acestea au propriet─â┼úi antiseptice, descongestionante, dar ┼či diuretice, antireumatice, antiinflamatoare, antibacteriene, dup─â cum s-a constatat ├«n urma unui studiu realizat ├«n Suedia care a indicat chiar ┼či un efect antifungic ├«n caz de candidoz─â oral─â ┼či vaginal─â declan┼čate de ciuperca Candida Albicans. Toate acestea se datoreaz─â faptului c─â pinul are o serie de atuuri: mugurii de pin con┼úin ulei volatil, r─â┼čina substan┼úe numite terpene care dau ┼či mirosul specific, acele vitamina C ┼či flavonoide cu ac┼úiune antioxidant─â. Remediile pe baz─â de pin sunt de ajutor ├«n boli respiratorii, urinare, reumatice, dar ┼či ├«n osteoporoz─â manifestat─â dup─â instalarea menopauzei, fracturi, mai ales cele care ├«nt├órzie s─â se consolideze, boala g├ótului ├«n┼úepenit (cervicartroz─â), hipercolesterolemie. Din cauza taninului pe care-l con┼úine nu este indicat astmaticilor, De asemenea, alergicii ar trebui s─â evite pinul, ├«n special ├«n uzul extern. ├Än schimb, se poate apela f─âr─â restric┼úii de femeile ├«ns─ârcinate ori care al─âpteaz─â.

Infuzia, indicat─â ├«n bolile respiratorii ┼či diuretice

├Änc─â din faza iritativ─â a unei bron┼čite se poate bea un ceai antibron┼čitic din care nu trebuie s─â lipseasc─â mugurii de pin, cu ac┼úiune expectorant─â. Se amestec─â p─âr┼úi egale de muguri de pin, frunze de podbal ┼či de p─âtlagin─â, sov├órf ┼či r─âd─âcin─â de iarb─â din care se ia 1 linguri┼ú─â ┼či jum─âtate ┼či se pune la infuzat ├«n 250 ml de ap─â. Procedura trebuie repetat─â de 2-3 ori pe zi. Mugurii de pin sunt utili nu doar ├«n cazul unei afec┼úiuni respiratorii, ci ┼či diuretice, cum este cistita. O linguri┼ú─â de muguri la 250 ml de ap─â. Este nevoie de 3 c─âni pe zi.

Inhalaţiile combat laringita

O afec┼úiune de sezon, laringita, se manifest─â prin r─âgu┼čeal─â provocat─â de inflamarea c─âilor respiratorii ca urmare a unei infec┼úii virale sau bacteriene. ├Än paralel cu tratamentul prescris de medic, se pot folosi leacuri cu pin. Seara ┼či de 2 ori de-a lungul zilei, cu 2-3 ore ├«nainte de a ie┼či din cas─â, se pot face inhala┼úii cu ap─â fierbinte ┼či c├óteva pic─âturi de ulei esen┼úial de pin sau cu infuzie de muguri de pin. Se acoper─â 20 g de muguri cu 4 c─âni de ap─â fiart─â ┼či se las─â la infuzat 10 minute, apoi se inhaleaz─â aburul, cu capul acoperit cu un prosop, circa 15 minute. ├«n plus, se poate pune ├«n apa de baie un s─âcule┼ú umplut cu ace sau muguri de pin.

Siropul alung─â tusea

C├ónd tusea devine extenuant─â, ├«n laringite, traheite, bron┼čite, grip─â, Covid-19, se poate recurge la un sirop cu ac┼úiune expectorant─â, emolient─â, antiinfec┼úioas─â, calmant─â, cu rol de fluidificare a secre┼úiei bron┼čice. Pentru prepararea siropului ├«n cas─â, este nevoie de 100 g muguri de pin zdrobi┼úi ┼či l─âsa┼úi la macerat peste noapte ├«n 100 ml alcool de 70┬░. Dup─â aceea, se pun 500 ml de ap─â fiart─â, se mai d─â deoparte 6 ore, apoi se strecoar─â. Se ├«nc─âlze┼čte pu┼úin acest amestec ├«n care se dizolv─â 650 g de zah─âr. La final, se mai toarn─â ap─â p├ón─â la 1 litru. Din acest sirop, se iau c├óte 2 linguri┼úe, de 3 ori pe zi, iar copiilor se dau c├óte 3 linguri┼úe pe zi, ├«ntre mese.

Decoctul este adjuvant în reumatism

├Än bolile reumatismale, pot fi folosite ca adjuvante remedii pe baz─â de pin, ├«n uz extern, sub form─â de b─âi, comprese sau masaj. ├Än apa de baie, se adaug─â un decoct de muguri de pin. Acesta se prepar─â din 150 g de muguri de pin ┼či un litru de ap─â. Se pun pe foc mediu ┼či se fierb o jum─âtate de or─â. Se strecoar─â ┼či se toarn─â decoctul ├«n apa de baie. ├Än plus, mai poate fi aplicat prin masare, un amestec de 3 pic─âturi de ulei esen┼úial de pin ┼či 10 ml de ulei vegetal sau un unguent care con┼úine ulei de terebentin─â extras ob┼úinut prin distilarea r─â┼činii de pin. Leacul din urm─â s-a dovedit de ajutor ┼či ├«n durerile musculare, articulare.

Cite┼čte ┼či: Ce uleiuri esen┼úiale po┼úi folosi pentru u┼čurarea respira┼úiei