Pinul tratează bolile respiratorii. Sub ce formă se consumă

1 pin jpg jpeg

Leacurile din răşină sau muguri de conuri de pin sunt unele dintre cele mai cunoscute pentru afecţiunile respiratorii. Datorită acţiunii descongestionante, vracii egipteni foloseau răşina sau inhalaţiile pentru a-i trata pe cei cu simptome ştiute azi ca fiind tipice pneumoniei şi bolilor de plămâni, în general.

Simplul miros de conifere pe care-l dau remediile preparate din muguri de pin te revigorează pe dată, cu atât mai mult leacurile în sine. Acestea au proprietăţi antiseptice, descongestionante, dar şi diuretice, antireumatice, antiinflamatoare, antibacteriene, după cum s-a constatat în urma unui studiu realizat în Suedia care a indicat chiar şi un efect antifungic în caz de candidoză orală şi vaginală declanşate de ciuperca Candida Albicans. Toate acestea se datorează faptului că pinul are o serie de atuuri: mugurii de pin conţin ulei volatil, răşina substanţe numite terpene care dau şi mirosul specific, acele vitamina C şi flavonoide cu acţiune antioxidantă. Remediile pe bază de pin sunt de ajutor în boli respiratorii, urinare, reumatice, dar şi în osteoporoză manifestată după instalarea menopauzei, fracturi, mai ales cele care întârzie să se consolideze, boala gâtului înţepenit (cervicartroză), hipercolesterolemie. Din cauza taninului pe care-l conţine nu este indicat astmaticilor, De asemenea, alergicii ar trebui să evite pinul, în special în uzul extern. În schimb, se poate apela fără restricţii de femeile însărcinate ori care alăptează.

Infuzia, indicată în bolile respiratorii şi diuretice

Încă din faza iritativă a unei bronşite se poate bea un ceai antibronşitic din care nu trebuie să lipsească mugurii de pin, cu acţiune expectorantă. Se amestecă părţi egale de muguri de pin, frunze de podbal şi de pătlagină, sovârf şi rădăcină de iarbă din care se ia 1 linguriţă şi jumătate şi se pune la infuzat în 250 ml de apă. Procedura trebuie repetată de 2-3 ori pe zi. Mugurii de pin sunt utili nu doar în cazul unei afecţiuni respiratorii, ci şi diuretice, cum este cistita. O linguriţă de muguri la 250 ml de apă. Este nevoie de 3 căni pe zi.

Inhalaţiile combat laringita

O afecţiune de sezon, laringita, se manifestă prin răguşeală provocată de inflamarea căilor respiratorii ca urmare a unei infecţii virale sau bacteriene. În paralel cu tratamentul prescris de medic, se pot folosi leacuri cu pin. Seara şi de 2 ori de-a lungul zilei, cu 2-3 ore înainte de a ieşi din casă, se pot face inhalaţii cu apă fierbinte şi câteva picături de ulei esenţial de pin sau cu infuzie de muguri de pin. Se acoperă 20 g de muguri cu 4 căni de apă fiartă şi se lasă la infuzat 10 minute, apoi se inhalează aburul, cu capul acoperit cu un prosop, circa 15 minute. în plus, se poate pune în apa de baie un săculeţ umplut cu ace sau muguri de pin.

Siropul alungă tusea

Când tusea devine extenuantă, în laringite, traheite, bronşite, gripă, Covid-19, se poate recurge la un sirop cu acţiune expectorantă, emolientă, antiinfecţioasă, calmantă, cu rol de fluidificare a secreţiei bronşice. Pentru prepararea siropului în casă, este nevoie de 100 g muguri de pin zdrobiţi şi lăsaţi la macerat peste noapte în 100 ml alcool de 70°. După aceea, se pun 500 ml de apă fiartă, se mai dă deoparte 6 ore, apoi se strecoară. Se încălzeşte puţin acest amestec în care se dizolvă 650 g de zahăr. La final, se mai toarnă apă până la 1 litru. Din acest sirop, se iau câte 2 linguriţe, de 3 ori pe zi, iar copiilor se dau câte 3 linguriţe pe zi, între mese.

Decoctul este adjuvant în reumatism

În bolile reumatismale, pot fi folosite ca adjuvante remedii pe bază de pin, în uz extern, sub formă de băi, comprese sau masaj. În apa de baie, se adaugă un decoct de muguri de pin. Acesta se prepară din 150 g de muguri de pin şi un litru de apă. Se pun pe foc mediu şi se fierb o jumătate de oră. Se strecoară şi se toarnă decoctul în apa de baie. În plus, mai poate fi aplicat prin masare, un amestec de 3 picături de ulei esenţial de pin şi 10 ml de ulei vegetal sau un unguent care conţine ulei de terebentină extras obţinut prin distilarea răşinii de pin. Leacul din urmă s-a dovedit de ajutor şi în durerile musculare, articulare.

Citeşte şi: Ce uleiuri esenţiale poţi folosi pentru uşurarea respiraţiei