Ce uleiuri esenţiale poţi folosi pentru uşurarea respiraţiei

1 shutterstock 204696667 1 jpg jpeg

Sezonul rece vine la pachet cu gripe şi viroze care îngreunează respiraţia. Pe lângă trusa cu medicamente, există câteva uleiuri esenţiale care pot descongestiona nasul înfundat şi ameliora simptomele virozelor respiratorii.

Unele uleiuri esenţiale te pot ajuta să respiri mai bine când ai răcit sau ai nasul înfundat din alte cauze. În acest sens, se recomandă câteva picături dintr-un astfel de ulei esenţial, întinse pe podul palmelor sau pe un şerveţel. Tot ce trebuie făcut este să duci palmele sau şerveţelul la nas şi să inhalezi, inspirând şi expirând adânc, de 7-10 ori. Poţi face până la 3 astfel de sesiuni zilnic. De asemenea, poţi pune câteva picături dintr-un ulei în zona nărilor. Iată ce fel de uleiuri poţi încerca!

Uleiul de eucalipt

Arbore originar din Australia, eucaliptul este cultivat şi în zona mediteraneeană, precum şi în Asia. Uleiul extras din frunzele copacului se foloseşte de secole în problemele respiratorii. Frunzele de eucalipt au efecte antiseptice, bactericide, antifungice, antivirale, antifebrile, expectorante, sudorifice, astringente, hemostatice, cicatrizante, emoliente, antiastmatice, digestive, aperitive, antinevralgice, antireumatice şi antisalmonelice. Uleiul de eucalipt este bogat în cineol, un antiseptic care ucide bacteriile. Un studiu efectuat în SUA în 2013, a constatat că cineolul are efecte antimicrobiene asupra unor bacterii care cauzează boli respiratorii.

Uleiul de lavandă

Se spune că uleiul de lavandă poate trata cel puţin 100 de boli. De altfel, planta conţine substanţe active unice, care nu pot fi obţinute pe cale sintetică, printre care acid acetic, tanin sau substanţe minerale şi amare. Printre beneficiile lavandei se numără efectul sedativ, antispastic, antiseptic, hipotensor, diuretic, sudorific, antiinflamator şi cicatrizant. În ceea ce priveşte sistemul respirator, uleiul esenţial de lavandă ajută la ameliorarea şi tratarea unor afecţiuni precum tusea, laringita, bronşita, astmul bronşic sau rinita. Este eficient atât în tratarea, cât şi în prevenirea răcelii şi a gripei. În plus, ajută la prevenirea infecţiilor respiratorii.

Uleiul de mentă

Beneficiile mentei sunt cunoscute încă din Antichitate, planta fiind benefică în tratarea a numeroase afecţiuni. Uleiul esenţial de mentă este utilizat şi în cazul răcelilor, infecţiilor respiratorii şi ale sinusurilor, pentru tuse, inflamaţia gurii şi a gâtului. Pe lângă descongestionarea căilor respiratorii, uleiul esenţial de mentă ajută la relaxarea şi revitalizarea organismului. Se recomandă nu doar inhalarea prin respiraţie a aromelor, ci şi frecarea pieptului cu câteva picături de ulei esenţial de mentă, înainte de culcare.

Uleiul de pin

Uleiul esenţial din pin de pădure este adesea folosit în saune şi băi de aburi datorită mirosului său proaspăt, de răşinoase. Şi nu numai!Pinul silvestru - sau de pădure - este recunoscut ca fiind tonic şi energizant pentru corp. Este recunoscut ca un antiseptic pulmonar şi adjuvant într-o serie de afecţiuni ale căilor respiratorii. Acţionează precum un descongestionant nazal, fiind şi un expectorant în tratarea tusei. Totodată, uleiul de pin reduce şi riscul de infecţie a sinusurilor. În plus, este benefic pentru efectul antihistaminic şi încălzitor.

Contraindicaţii

Nu se recomandă difuzarea uleiurilor esenţiale în încăperi, în special în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni respiratorii cronice precum astm. De asemenea, medicii interzic folosirea uleiurilor esenţiale în aparatul de aerosoli pentru a evita o bronhoconstricţie severă ce se manifestă ca o criză de astm.