Pelinul, plant─â amar─â, dar de leac. Ce poate trata

1 pelin jpg jpeg

Datorit─â efectelor sale antiparazitare, pelinul intr─â ├«n componen┼úa unor remedii indicate ├«n tratarea problemelor gastrointestinale, r─ânilor, ├«n edeme renale, hemoroizi, anorexie. Planta este valorificat─â ├«n fitoterapie ┼či pentru ac┼úiunea revitalizant─â, diuretic─â ┼či depurativ─â.

Pelinul, cunoscut ┼či ca iarba fecioarelor, este o plant─â peren─â din genul Artemisia, originar─â din Europa ┼či naturalizat─â ├«n zonele de nord ┼či centrale ale Americii. Cre┼čte p├ón─â la aproape 1,2 metri ├«n─âl┼úime ├«n flora spontan─â, ├«n special ├«n locuri ├«nsorite. Frunzele au o culoare alb-cenu┼čie, uneori albicioas─â, datorit─â apari┼úiei unor peri mici ┼či m─ât─âso┼či. Pelinul are un miros puternic ┼či un gust foarte amar, iar florile sale sunt mici ┼či galbene. Substan┼úele active din pelin sunt uleiul esen┼úial, glicozidul amar absintina, acid absintic, anabsintin─â, taninuri, camazulene, r─â┼čini.

Pelinul este disponibil sub mai multe forme, cum ar fi capsule, tincturi, tablete, unguente, siropuri ┼či pulbere.

Combate infec┼úiile parazitare ┼či hemoroizii

Pelinul a fost folosit pentru a trata viermii intestinali ├«nc─â din Egiptul Antic. De exemplu, pentru tratarea limbricilor, se va face o pulbere din frunze uscate de pelin ┼či se va administra c├óte 1-2 linguri┼úe de 2 ori pe zi. Se pot face inclusiv b─âi de ┼čezut din 2 linguri┼úe cu frunze uscate de pelin la 1 litru de ap─â fierbinte (2 c─âni).

Cre┼čte pofta de m├óncare

Pelinul a fost folosit, de-a lungul timpului, ├«n mod tradi┼úional, ca tonic pentru a cre┼čte pofta de m├óncare, inclusiv ├«n anorexie. Pentru tinctur─â, se pun la macerat 10 g plant─â la 100 ml alcool (60-70┬░) timp de 8 zile ┼či se administreaz─â c├óte 15-20 de pic─âturi (1 linguri┼ú─â) diluate ├«n 100 ml de ap─â, de 3 ori pe zi, cu 15 minute ├«nainte de fiecare mas─â, nu mai mult de 3 zile consecutiv.

Stimuleaz─â digestia

Pelinul este folosit ├«n tratarea afec┼úiunilor gastrointestinale ┼či, de asemenea, stimuleaz─â produc┼úia de bil─â ┼či sus┼úine s─ân─âtatea vezicii biliare ┼či a ficatului. Este la fel de eficient─â c├ónd este combinat─â cu o alt─â plant─â digestiv─â, cum ar fi ghimbirul sau menta. Pentru ceai, se pune 1 linguri┼ú─â cu plant─â uscat─â la 1 can─â cu ap─â fierbinte ┼či se las─â la infuzat 5 minute. Se beau 1-2 c─âni pe zi, nu mai mult de 3 zile consecutiv. Pentru prepararea vinului, se pun la macerat 20-25 g flori de pelin la 10 litri de vin alb sau must, timp de 4-5 zile. Ulterior, se consum─â un pahar mic ├«nainte de mese sau ca digestiv, dup─â mese.

Amelioreaz─â durerea

Pelinul mai este cunoscut ┼či pentru propriet─â┼úile sale antiinflamatoare ┼či de calmare a durerii. De exemplu, ├«ntr-un studiu care a durat 4 s─âpt─âm├óni, participan┼úilor care sufereau de osteoartrit─â la nivelul genunchiului li s-au aplicat un unguent care con┼úinea 3% pelin, de trei ori pe zi. Rezultatele au ar─âtat o ameliorare a durerilor.

Alte întrebuinţări ale plantei

  • Poate avea efecte afrodisiace. Arde c├óteva frunze uscate de pelin ┼či le po┼úi inspira aroma.
  • Poate atenua petele ┼či pistruii de pe ten. Pentru decoct, se pun 2 linguri┼úe cu plant─â uscat─â ├«n 250 ml de ap─â fierbinte. Dup─â 15 minute, se strecoar─â ┼či se fac tampon─âri locale, de 3 ori pe zi.

Neindicat gravidelor

Pelinul nu este recomandat, sub nicio form─â, femeilor gravide, mamelor care al─âpteaz─â, copiilor mici, persoanelor care sufer─â de afec┼úiuni nervoase (epilepsie ┼či altele), infec┼úii intestinale acute, boli de inim─â, probleme renale ┼či celor alergici la aceast─â plant─â. Nerespectarea dozelor de pelin poate duce la apari┼úia tulbur─ârilor digestive, insuficien┼úei renale, st─ârilor de grea┼ú─â, v─ârs─âturi ┼či convulsii, inclusiv a decesului, fiind foarte periculoas─â pentru sistemul nervos central. Planta sau uleiul esen┼úial nu trebuie aplicate niciodat─â direct pe piele, ci doar sub form─â de unguent sau lo┼úiune. Interfereaz─â cu anticonvulsivante, sedative (fenobarbital), anticoagulante (warfarina), paracetamolul.

DE REŢINUT

Consumul de pelin este permis, ├«n continuare, ├«n ┼ú─ârile din Uniunea European─â (UE), at├ót timp c├ót con┼úinutul de tuion─â - o substan┼ú─â chimic─â toxic─â din compozi┼úie - este mai mic de 35 mg/kg. ├Än plus, distilarea pelinului ├«n alcool cre┼čte concentra┼úia de tuion─â.