Aceste plante alungă muștele și țânțarii! E bine să le ai în casă

Vara este momentul când vrei să te relaxezi la soare și să te bucuri de vremea caldă, dar adesea trebuie să te confrunți cu mulțimea de insecte care bâzâie în jur.

 Muștele și țânțarii sunt mai numeorase vara, când temperaturile sunt ideale pentru reproducerea lor, dar lipsa surselor de hrană îi determină să intre în casele noastre în căutarea hranei.

Știai că  în loc să pulverizezi chimicale prin casă, poți să încerci să plasezi anumite plante de interior lângă ferestre sau în grădină pentru le ține departe?

1. Lavanda

Lavanda este o floare frumoasă, mov, cunoscută pentru parfumul său puternic care irită muștele și țânțarii. Deși lavanda are un efect calmant pentru oameni, are efectul opus asupra insectelor. Lavanda conține uleiuri de linalool și acetat de linalil, care interferează cu percepția senzorială a insectelor, făcând dificilă căutarea hranei pentru muște și găsirea oamenilor de înțepat pentru țânțari.

image

Tufele de lavandă parfumează și îndepărtează muștele. Foto: Shutterstock

Pentru a beneficia la maximum de potențialul lavandei, planteaz-o în zone foarte însorite lângă intrările în grădină sau lângă ușa de la intrare pentru a reduce numărul de insecte care ar putea pătrunde în casă. Poți pune lavanda lângă ferestre sau uși pentru a ține insectele departe.

2. Gălbenelele

Gălbenelele sunt flori portocalii vesele, care nu doar că adaugă culoare casei tale sau grădinii de vară, dar sunt și un repelent natural pentru insecte. Aceste flori conțin un compus numit piretru, care afectează sistemul nervos al muștelor și țânțarilor, și chiar îi poate ucide dacă se apropie prea mult.

Plasează gălbenelele în zone însorite din apropierea casei sau în grădină, lângă trandafiri sau lângă parcele de legume. Gălbenelele sunt ușor de cultivat în locații însorite și au un miros care descurajează muștele. Totuși, dacă ai animale de companie, fii atent deoarece gălbenelele sunt ușor toxice dacă sunt ingerate.

3. Menta-coaptă (Pennyroyal)

Menta-coaptă este o plantă mică, cu frunze verde închis și flori purpurii, cunoscută pentru aroma sa puternic mentolată care copleșește atât muștele, cât și țânțarii. Această plantă conține pulegon, care supraîncărcă receptorii senzoriali ai insectelor, făcându-le imposibilă navigarea.

Menta-coaptă este foarte eficientă în a ține insectele la distanță datorită uleiurilor sale puternic eliberatoare. Planteaz-o sub sau în jurul altor plante și culturi din grădina ta pentru a crea un insecticid natural. Totuși, menta-coaptă este toxică pentru animale și oameni dacă este ingerată, așa că nu este indicat să o ai în casă sau în grădină dacă ai copii sau animale de companie.

4. Lemongrass (Iarbă-de-lămâie)

Iarba-de-lămâie este cunoscută pentru tulpinile sale groase și pentru mirosul său puternic de citrice, asemănător cu cel al lămâilor. Ceea ce face iarba-de-lămâie perfectă pentru a ține insectele la distanță este concentrația ridicată de citronelă, unul dintre cei mai puternici compuși care descurajează țânțarii.

Citronela interferează cu capacitatea țânțarilor de a detecta oamenii pentru a-i înțepa, iar mirosul său plăcut va ține și muștele departe. Cel mai bine este să plantezi iarba-de-lămâie în zonele de relaxare din grădină, cum ar fi lângă terasă. Dacă o ții ca plantă de interior, plaseaz-o lângă o fereastră pentru a preveni intrarea țânțarilor.

Sursa: Express