Măcrişul, planta excelentă pentru eliminarea toxinelor. Cum se consumă

Frunzele de măcriş sunt bogate în antioxidanţi, vitaminele C şi A, care previn bolile cardiovasculare şi îmbătrânirea prematură. Măcrişul este un bun detoxifiant, laxativ, diuretic, stimulează pofta de mâncare şi uşurează digestia.

image

Cu un motiv întemeiat, scriitorul Jules Verne a scris despre naufragiaţii din „Insula misterioasă“ că au găsit măcriş şi au scăpat de scorbut, o boală cauzată de lipsa vitaminei C. Într-adevăr, măcrişul este leacul perfect primăvară, când corpul are nevoie de un plus de elemente nutritive. Rădăcina are proprietăţi diuretice, antiscorbutice şi diaforetice (stimulează transpiraţia). Este recomandată în paralel cu tratamentul medicamentos sau local în caz de  hemoroizi, tuberculoză, boli hepatice, urinare, renale. Frunzele sale au un gust uşor acrişor, uşurează digestia, cresc apetitul culinar, au efect vitaminizant şi remineralizant. Se pot adăuga în salate sau se pot lua dimineaţa, pe stomacul gol, sub formă de suc, după ce sunt blendate cu o jumătate de pahar de apă. Măcrişul conţine potasiu cu efect vasodilatator, dar şi luteina şi zeaxantina care previn apariţia bolilor cardiace şi normalizează tensiunea arterială. Cum esunt bogate în clorofilă, frunzele de măcriş ajută la buna oxigenare a vaselor de sânge şi reduc nivelul de colesterol rău, ceea ce previne îngustarea sau chiar blocarea arterelor.

Decoctul are efect detoxifiant

Rădăcina de măcriş, sub formă de decoct, este recomandată în ameliorarea menstruaţiilor abundente şi a durerilor de cap, bolile urinare, reducerea febrei. De asemenea, decoctul favorizează eliminarea toxinelor. Se prepară din 2 linguriţe de rădăcină mărunţită. Acestea se fierb într-o cană de apă. Sunt recomandate 2 căni de decoct de măcriş pe zi. În acelaşi scop se poate ţine şi o cură de o săptămână cu salate cu frunze de măcriş sau cu suc de măcriş. Decoctul de măcriş poate fi folosit şi sub formă de cataplasme pentru tratarea bolilor cutanate ori pentru eliminarea petelor de pe piele, dar trebuie aplicat câteva luni, până la vindecare.

Citeşte şi: Cura de salate şi suc de măcriş detoxifiază organismul

Pulberea, indicată în boli de ficat şi anemie

Măcrişul este un bun leac şi în perioada de tratare a afecţiunilor hepatice nu numai în curele de detoxificare. Se iau câte un vârf de cuţit de pulbere de rădăcină de măcriş, de 3 ori pe zi, între mese, pe stomacul gol. Se ţine sub limbă un sfert de oră, apoi se înghite cu apă. Pulberea se poate combina cu plante amare ca pelinul, anghinarea sau genţiana pentru eliminarea toxinelor, tratarea bolilor de ficat sau în caz de intoxicare. Pulberea ajută şi pentru tratarea anemiei, întrucât măcrişul este bogat în fier. Tot în bolile hepatice, se poate bea dimineaţa, înainte de masă un amestec făcut din câte o jumătate de pahar de suc de măcriş şi de păpădie.

Maceratul combate astenia

Astenia şi anemia pot fi alungate cu ajutorul măcrişului, dar şi a frunzelor urzici. Luate de-a lungul primăverii, acestea elimină oboseala şi îmbunătăţesc tonusul. Se face un amestec de 10 g frunze de măcriş, 20 g frunze de urzici, şi 10 g frunze de pătlagină. Toate se lasă la macerat peste noapte în 4 căni de apă. Dimineaţa, se pun la fiert 10 minute. După răcire şi strecurare, se combină cu câteva linguri de miere. Este utilă o cură de 21 de zile în care se bea câte 1 cană pe zi. Atenţie! Leacurile cu măcriş sunt contraindicate celor care suferă de boli pulmonare, reumatice sau renale, din cauza acidului oxalic pe care îl conţine.

Infuzia ajută în tulburările digestive

Sub formă de infuzie sau în salate, frunzele de măcriş oferă un plus de fibre şi au acţiune laxativă şi depurativă, ceea ce ajută la reglarea activităţii tractului gastrointestinal. În cazul în care apar indigestia, diareea, constipaţia sau balonarea, infuzia de măcriş este de folos. Peste o linguriţă de frunze uscate sau proaspete, se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute. Se filtrează după răcire şi se beau 2 căni de ceai pe zi, după micul dejun ţi prânz, până la dispariţia simptomelor. Infuzia este indicată şi în anemie, avitaminoză, lipsa poftei de mâncare, intoxicaţii.