Leacurile din salcâm calmează gastrita. Cum se prepară

Cu un parfum inconfundabil, florile de salc├óm au ┼či numeroase propriet─â┼úi terapeutice. Fie c─â vrei s─â ameliorezi arsurile gastrice, tusea sau migrenele, acest remediu ├«┼úi este de ajutor.

image

Originar din America, salc├ómul este un arbore destul de des ├«nt├ólnit ├«n ┼úara noastr─â, mai ales ├«n zonele de c├ómpie ┼či de deal. Din punct de vedere fitoterapeutic, sunt valorificate florile, uneori ┼či scoar┼úa. Grupate sub form─â de ciorchine, florile au un miros pl─âcut ┼či un gust dulceag. Florile se culeg ├«n lunile mai - iunie ┼či se usuc─â la soare, pe coli albe de h├órtie. Dup─â uscare, este bine s─â fie p─âstrate ├«n pungi de h├órtie sau ├«n s─âcule┼úi de tifon. Substan┼úele active, care recomand─â folosirea salc├ómului ├«n ameliorarea problemelor de s─ân─âtate diverse, sunt robinina, acaciina, uleiul volatil, acidul clorogenic ┼či acidul cafeic.

Scad secreţia gastrică acidă

ÔÇ×Florile de salc├óm, administrate intern, au ac┼úiune calmant─â, antispastic─â ┼či de diminuare a secre┼úiei gastrice acideÔÇŁ, explic─â dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competen┼úe ├«n apifitoterapie ┼či reflexoterapie. Nepl─âceri precum gastritele, durerile abdominale, ulcerul ┼či boala de reflux se pot ameliora cu ajutorul tratamentelor pe baz─â de flori de salc├óm. ├Än astfel de probleme se poate consuma infuzia ob┼úinut─â ┼či 1 lingur─â de plant─â la 1 can─â cu ap─â. Se pot bea 2-3 c─âni pe zi, ├«nainte de mesele principale.

├Än tratamentul gastritelor hiperacide ┼či al ulcerului gastric sau duodenal, se poate lua 1 linguri┼ú─â cu pulbere de flori de salc├óm, de 2-3 ori pe zi, ├«nainte de mas─â. Cura se poate face 1 lun─â ┼či se poate repeta dup─â o pauz─â de 21 de zile.

ÔÇ×Ca pansament gastric, se utilizeaz─â florile de salc├óm, sub form─â de pulbere sau de flori m─ârun┼úite, care se administreaz─â pe stomacul gol, c├óte 1 linguri┼ú─â ras─â de 3-4 ori pe zi. Se pot folosi amestecuri de plante pentru accentuarea efectului antispastic ┼či alcalinizant: salc├óm, zmeur, lemn-dulce, dud ┼či mu┼če┼úelÔÇŁ, explic─â dr. Ruxandra Constantina.

├Än constipa┼úie, poate oferi alinare pasta de flori de salc├óm. Remediul se ob┼úine din 10 linguri de flori de salc├óm uscate, m─ârun┼úite ┼či amestecate cu 5 linguri de miere. Se ia c├óte 1 linguri┼ú─â diminea┼úa, pe stomacul gol.

Antitusiv natural

Robinina ┼či acaciina precum ┼či uleiul volatil din salc├óm ajut─â la calmarea acceselor de tuse. Florile de salc├óm pot aduce alinare ┼či ├«n boli ale aparatului respirator precum laringite, faringite, bron┼čite, traheite, pneumonii ┼či astm bron┼čic. Se consum─â 3 c─âni de infuzie de flori de salc├óm pe zi.

Cite┼čte ┼či: 7 leacuri de ajutor ├«n caz de arsuri solare

Alung─â migrenele ┼či insomniile

Dac─â te confrun┼úi cu dureri de cap mai ales pe fond de oboseal─â, infuzia din flori de salc├óm ├«┼úi poate fi de ajutor. Prepar─â o infuzie din 3 linguri┼úe de flori uscate de salc├óm, pe care le la┼či 10 minute la infuzat ├«ntr-o can─â cu ap─â clocotit─â. Remediul te ajut─â ┼či ├«n cazul ├«n care migrenele sunt ├«nso┼úite de grea┼ú─â.

Dac─â te confun┼úi cu insomnii, cu nelini┼čte sau anxietate, bea seara o can─â cu ceai de salc├óm, care are proprietatea de a reduce tensiunea nervoas─â. Po┼úi completa efectul relaxant ┼či cu ajutorul b─âilor generale cu flori de salc├óm. Pentru acestea, adaug─â ├«n apa de baie flori de salc├óm.

├Än caz de insomnie, prepar─â o salat─â-somnifer cu flori de salc├óm proaspete. Amestec─â 2 ciorchini de flori de salc├óm cu 1 m─âr ras ┼či 2 linguri┼úe de miere. Consum─â cu c├óteva ore ├«nainte de culcare.

În caz de nevralgie dentară, se poate aplica local o compresă cu tinctură de salcâm.

├Än candidoz─â ┼či vaginite, se fac b─âi de ┼čezut: ├«n 5 litri de ap─â cald─â se adaug─â 15 pic─âturi de tinctur─â de salc├óm. Tratamentul se face cel pu┼úin 10 seri la r├ónd.

Ce beneficii are mierea de salcâm

Este mierea cea mai dulce, datorit─â con┼úinutului mai mare de fructoz─â, motiv pentru care se cristalizeaz─â mai greu. Mierea de salc├óm este recomandat─â pentru cre┼čterea poftei de m├óncare, fiind un excelent tonic pentru copiii afla┼úi ├«n convalescen┼ú─â. Are ac┼úiune revitalizant─â, vitaminizant─â ┼či mineralizant─â, fiind un tonic general. De asemenea, ajut─â la calmarea tusei ┼či a nevrozelor.