Nu poţi să dormi? Florile de salcâm te ajută

1 2 jpg jpeg

O infuzie din flori de salcâm băută seara are efecte sedative şi poate reduce stările de anxietate. Dacă ai un somn agitat şi nu reuşeşti deloc să te odihneşti, încearcă să bei în fiecare seară o ceaşcă de ceai din flori de salcâm îndulcit cu puţină miere, care va acţiona asupra sistemului nervos şi te va ajuta să te relaxezi. Se prepară din 2 linguri de flori de salcâm la 1 litru de apă clocotită.

Dacă te confrunţi cu stări depresive sau astenie de primăvară care îţi tulbură somnul, terapia cu flori de salcâm este soluţia ideală. Tot ce trebuie să faci este să te plimbi zilnic, câteva minute, într-o zonă cu salcâmi înfloriţi şi să inspiri parfumul plăcut al acestora, care te va relaxa. În cazul în care migrenele sunt cele care nu te lasă să dormi, încearcă o inhalaţie cu flori de salcâm.

Calmează tusea şi crampele

Ceaiul din flori de salcâm este un remediu eficient şi în alte probleme de sănătate: indigestie, reflux gastro-esofagian, crampe abdominale, tuse şi infecţii acute ale căilor respiratorii. Netratate la timp, acestea pot fi deranjante, mai ales în timpul somnului. Pentru tratarea lor, poţi să consumi 2 căni de ceai din flori de salcâm pe zi, câteva săptămâni.

O plantă, mai multe remedii

Tinctura. Pentru îmbunătăţirea stării de spirit şi pentru un somn mai odihnitor, poţi încerca şi tinctura din flori de salcâm. O obţii din 2 linguri de flori uscate lăsate la macerat 10 zile în 100 ml de alcool. Tot ce trebuie să faci este să pui câte 20 de picături într-un pahar cuapă şi să bei zilnic, într-o cură de o lună.

Mierea de salcâm. Un alt remediu obţinut din florile de salcâm este mierea, care poate fi consumată simplă sau în ceai seara, înainte de culcare. Dacă te simţi foarte obosit şi nu poţi să adormi, ia seara 2 linguriţe cu miere. Vei vedea că aroma naturală şi calităţile terapeutice ale mierii de salcâm îţi vor readuce somnul de bebeluş.

Apa de salcâm. Poţi înlocui sucurile carbogazoase cu apa din flori de salcâm. Pentru a o obţine, lasă la macerat o mână de flori uscate 8 ore într-un litru cu apă plată. Bea zilnic un pahar cu acest remediu. Poţi face o cură de 3 săptămâni, care va acţiona ca un sedativ.

Bine de ştiut:

În general, florile de salcâm nu au contraindicaţii, însă în unele cazuri pot provoca reacţii alergice, crize de astm sau balonare. Dacă eşti însărcinată şi vrei să consumi ceai din flori de salcâm, este recomandat să consulţi un medic înainte.

Sfatul medicului

Dr. Ruxandra Constantina

medic specialist medicină familie, apifitoterapie, gemoterapie

Mierea de salcâm are acţiune tonică pentru sistemul nervos. Extern, uleiul esenţial de salcâm se foloseşte în lampa de aromaterapie sau câteva picături adăugate în uleiul pentru masaj sau în apa de baie. Asupra sistemului nervos, florile de salcâm au acţiune calmantă, cresc tonusul psihic, stimulează puterea de memorare şi de concentrare şi înlătură starea de agresivitate.Şi să nu uităm de efectele benefice ale silvoterapiei, adică plimbările în pădurile de salcâm, uleiul său esenţial pe care îl emană având efecte calmante şi sedative asupra sistemului nervos.