Leacurile cu porumbar au calităţi nebănuite. Uite ce pot trata!

În scopuri medicinale, de la porumbar se folosesc florile și fructele. Leacurile din porumbar te ajută să ameliorezi probleme digestive precum diareea şi balonarea.

image

Porumbarul (Prunus spinosa), cunoscut și sub denumirile de mărăcine, spin și scorombar, este un arbust cu spini și tufă deasă, flori albe și fructe negre-albăstrui, care se aseamănă la culoare și formă cu afinele. În scopuri medicinale, de la această plantă se folosesc florile și fructele. În compoziția florilor se află substanțe importante pentru sănătate, precum: compuși flavonici (kemferol, quercetină), magneziu, potasiu și acizi organici, iar fructele conțin: antocieni, polifenoli, vitamina B1, vitamina C și săruri minerale (calciu, cupru, fosfor, magneziu și potasiu). Toate aceste substanțe îi conferă proprietăți astringente, antidiareice, antiseptice, antibacteriene, antiinflamatoare, depurative, diuretice și sedative.

Ameliorează balonarea 

Fructele de porumbar sunt indicate în tratarea simptomelor digestive, precum diaree și balonare. Datorită proprietăților astringente, fructele tonifică stomacul și îmbunătățește digestia. Intern se poate consuma sub formă de decoct, care se prepară dintr-o linguriță de fructe la 250 ml de apă rece. Pui la fiert 20 de minute și consumi 2-3 căni pe zi. Acest remediu ajută și la vindecarea durerilor de stomac.

Are acţiune calmantă

Această plantă are efect calmant asupra sistemului nervos, astfel ameliorează oboseala și sporește vitalitatea. În acest sens, este benefică tinctura, care se prepară din 200 de g de fructe la 500 ml de alcool de 40 de grade. Se consumă câte 1 linguriță, în puțină apă, de 2 ori pe zi, dimineața și la prânz. În plus, dacă te confrunți cu insomnie, lași la înmuiat o jumătate de linguriță cu flori uscate într-o cană cu apă clocotită timp de 5 minute, strecori și consumi acest tonic când se răcește.

Utile în infecţiile respiratorii

Preparatele care conțin flori de porumbar sunt utile pentru tratarea infecţiilor respiratorii. Datorită proprietăților expectorante, ceaiul din flori de porumbar luptă împotriva răcelii și tusei productive. În plus, decoctul preparat din scoarța acestui arbust poate fi folosit pentru reducerea febrei. Ceaiul îl prepari dintr-o linguriță de flori la 250 ml de apă clocotită. Lași la infuzat 10 minute și strecori. Se consumă 2-3 ceaiuri pe zi.

Previne cariile

Datorită proprietăților antibacteriene, porumbarul poate fi folosit la prevenirea cariilor, deoarece această plantă luptă împotriva bacteriei Streptococcus Mutans, care favorizează apariția cariilor. În plus, acționează ca un antioxidant și previne stresul oxidativ, care crește riscul de carii dentare și gingivita. Amestecă o linguriță de sare într-un pahar cu ceai din flori de porumbar și clătește gura cu această soluție de câteva ori pe zi.

Alte beneficii

• Ceaiul din flori ajută la eliminarea retenției de lichide, la prevenirea și tratarea pietrelor la rinichi;

• Extractul din fructe ajută la creșterea poftei de mâncare și ameliorează spasmele oculare.

Contraindicații

Fructele și florile de porumbar nu se consumă ca atare, deoarece pot fi toxice. De asemenea, porumbarul este contraindicat femeilor însărcinate și celor care alăptează. Este recomandat ca persoanele care suferă de boli cronice să ceară sfatul medicului înainte să folosească remediile cu porumbar.