De ce este atât de apreciat ceaiul Oolong. Are beneficii nebănuite

image

Ceaiul Oolong merită pe deplin să fie descoperit! Ajută la combaterea stresului, la pierderea kilogramelor în plus, aduce beneficii pentru piele, iar beneficiile remediului nu se opresc aici.

Ceaiul chinezesc Oolong este făcut din frunzele plantei Camellia Sinesis, precum ceaiul verde și cel negru. Diferența dintre ele constă în modalitate de procesare - ceaiul Oolong este parțial fermentat și are o aromă unică. Acesta conține o cantitate mare de antioxidanți (precum EGCG) care reduc riscul de boli de inimă și protejează pielea, aminoacizi (precum L-teanina) care îmbunătățesc performanța cognitivă, minerale și vitamine, benefice pentru starea generală de sănătate.

Ajută la slăbit

În combinație cu mişcarea și cu o dietă bazată pe legume, fructe și proteine, ceaiul Oolong te poate ajuta să slăbești datorită compușilor bioactivi din compoziția sa. Un studiu pe cobai a arătat că această băutură a redus grăsimea abdominală, chiar și în rândul celor care au consumat grăsimi. Ceaiul Oolong ar ajuta la oxidarea grăsimilor, deoarece încurajează activitatea enzimelor și implicit pe cea a metabolismului. Ceaiul poate fi consumat și înainte de antrenamentele sportive, deoarece conține cofeină, substanță care ajută la creșterea nivelului de energie.

Elimină stresul

Când te simți stresat, un ceai Oolong te poate ajuta, deoarece polifenolii și aminoacizii săi relaxează mintea, susțin vigilența și claritatea mentală. De asemenea, consumul de ceai contribuie la un somn mai profund și de durată. Să nu mai vorbim că pregătirea băuturii în sine te va relaxa! Este bine să îl consumi după-amiază, până în ora 16:00, deoarece conține cofeină.

Vezi şi: Cât de sănătos este ceaiul Darjeeling. Regele Charles îl bea în fiecare dimineaţă

Susține sistemul imunitar

Dacă ai răcit sau ai fost diagnosticat cu gripă, o ceașă de ceai Oolong te ajută, deoarece flavonoidele conţinute intensifică activitatea sistemului imunitar și reduc riscul de a dezvolta infecții și boli. De asemenea, substanțele sale benefice ajută la combaterea radicalilor liberi care pot provoca boli, precum: cancer, accidente vasculare cerebrale și artroză.

Aduce beneficii pentru piele

Studiile arată că antioxidanții prezenți în acest ceai pot ajuta la ameliorarea afecțiunilor pielii, așa cum sunt eczemele sau acneea. În plus, pentru că luptă împotriva radicalilor liberi, ceaiul ajută la prevenirea petelor și reduce vizibil semnele de îmbătrânire, precum ridurile și liniile fine.

Alte beneficii potenţiale ale ceaiului Oolong: previne diabetul, deoarece reglează nivelul de zahăr din sânge, şi îmbunătățește sănătatea inimii, pentru că scade tensiunea arterială și nivelul ridicat de colesterol.

Vezi şi: Ceaiul care te scapă de constipaţie. Este laxativ natural

Cum se prepară corect 

Pune 2 linguri de frunze uscate la 200 ml de apă fierbinte și lasă la infuzat 1-5 minute, în funcție de gustul pe care îl preferi. Strecoară și adaugă câteva picături de suc de lămâie. Acest ceai poate fi servit și rece, cu gheață și piersici.

Contraindicații

Ceaiul Oolong nu se recomandă persoanelor cu sensibilitate la cofeină și nici acelora care se confruntă cu anemie sau cu deficit de fier. De asemenea, este important ca femeile însărcinate și cele care alăptează să ceară sfatul medicului înainte de consum.