Cum să foloseşti rostopasca pentru a îndepărta negii

Rostopasca ajută la îndepărtarea negilor, dar este benefică şi în alte probleme de sănătate.

image

Rostopasca (Chelidonium majus) înflorește începând din luna mai, pe tot parcursul verii și până în toamnă. Se dezvoltă ramificat, atinge o înălțime de cel mult 80 de centimentri, are frunzele zimțate, florile galbene și seva galben-portocalie, destul de vâscoasă. Crește adesea în vecinătatea zidurilor, a gardurilor și în livezile din zona de sud a țării noastre, dar poate fi sădită și în grădină sau ghiveci. Are o valoare ridicată de nutrienți, în special alcaloizi, care sunt valorificaţi terapeutic, au efect antimicrobian și antioxidant. De asemenea, această plantă este depurativă și hematopoetică (ajută la formarea sângelui).

Ca reacții adverse, consumul excesiv de rostopască poate să aducă stări de greață, amețeli, oboseală și chiar febră. Dozele prea mari pot afecta funcțiile hepatice. De aceea, asigură-ţe că foloseşti rostopasca în dozele corecte.

Unguentul îndepărtează negii

Administrată extern, rostopasca te scapă de negi, erupții cutanate, bătături, tăieturi, piele crăpată și eczeme. De asemenea, mestecarea rădăcinii proaspete de rostopască ajută la calmarea durerii de dinți și de gingii. O poți aplica pe piele sub formă de unguent, pe care îl prepari din: 50 g ulei de măsline, 100 g ulei de cocos, 15 g ceară de albine sau vaselină și 100 g rostopască proaspătă tăiată mărunt. Într-un vas, pui toate ingredientele și amesteci 15 minute. Lași să se răcească până a doua zi, apoi încălzești unguentul, îl strecori prin tifon și îl păstrezi în recipiente de culoare închisă.

Ceaiul curăță sângele

Rostopasca curăță sângele și ajută la formarea lui. În plus, această plantă favorizează curățarea ficatului, putând fi folosită în afecțiunile hepatice. Se recomandă consumul de ceai de rostopască, în care adaugi urzici și soc. Pentru rezultate bune, se recomandă în cure de până la 10 zile, timp în care se pot consuma cel mult 3 căni pe zi. Dacă suferi de anumite afecțiuni, nu uita să ceri sfatul medicului tău înainte să începi o cură cu rostopască!

Infuzia susține digestia

Rostopasca este folosită cu succes în afecțiunile biliare, deoarece stimulează secreția de bilă, substanță care este responsabilă cu digerarea grăsimilor și înlăturarea substanțelor toxice. Infuzia se recomandă în caz de balonare, constipație, durere de stomac și pierderea poftei de mâncare. În cartea „Sănătate din farmacia Domnului”, botanista Maria Treben recomandă pentru pregătirea infuziei, 1 linguriță rasă de rostopască la un sfert de apă opărită. Pentru diminuarea durerilor de stomac și reducerea crampelor, poți adăuga în infuzie și turmeric.

Sucul combate părul nedorit 

Sucul de rostopască ajută la combaterea firelor excesive de păr apărute de pe obraz, brațe sau picioare, care pot indica o dereglare hormonală sau o afecțiune renală. Pentru prepararea sucului, pui într-un blender 100 g de rostopască proaspătă, apoi îl aplici pe locurile respective și lași să acționeze câteva 2-3 ore. După acest timp, speli zonele cu un săpun emolient și aplici ulei de mușețel sau sunătoare.