Cordyceps, ciuperca medicinală care scade glicemia şi creşte libidoul

Cordyceps este o ciupercă folosită de secole în medicina tradițională chineză datorită multiplelor beneficii pe care le aduce organismului. Aceasta tratează oboseala, menţine echilibrul glicemiei, iar beneficiile nu se opresc aici.

image

Originară din Tibet, cordyceps crește pe insecte și alte organisme și se hrănește cu propriile gazde pentru a-și completa ciclul de viață. Se găsește în toată lumea, însă cele mai rare soiuri se află la altitudini mari, în Himalaya, Nepal, Tibet și India. Deși au fost identificate peste 750 de specii, cea mai cunoscută și studiată este Cordyceps Sinensis, considerată a fi un „adaptogen”, adică ajută organismul să facă față stresului și să se vindece. Datorită proprietăților sale potențiale pentru sănătate, ciupercile întregi pot fi folosite pentru prepararea tincturilor și extractelor, în timp ce pulberea poate fi amestecată în smoothie-uri, ceaiuri și shake-uri.

Îmbunătățește rezistenţa fizică

Consumul acestei ciuperci crește nivelul de energie și îmbunătățește performanța altetică. În cadrul unui studiu științific, cercetătorii au testat efectele sale pe 30 de adulți sănătoși. Unii participanți au primit 3 grame de cordyceps, 6 săptămâni, iar alții o pastilă placebo. Până la finalul studiului, rezistența la efort a participanților care au consumat cordyceps a crescut cu 7% comparativ cu cei care au luat pilula placebo. Cordyceps mărește producția moleculei de adenozin trifosfat (ATP), care este esențială pentru frunizarea energiei către mușchi.

Benefică în diabet

Această ciupercă ajută la gestionarea diabetului de tip 2, deoarece menține nivelul zahărului din sânge în echilibru. În cadrul unor studii făcute pe animale, s-a demonstrat că scade nivelul zahărului din sânge și protejează împotriva bolilor renale, care reprezintă o complicație frecventă a diabetului. În plus, s-a constatat că persoanele care iau suplimente de cordyceps își îmbunătățesc funcția renală.

Combate inflamația

Cordyceps ajută la combaterea inflamației din organism, care poate duce la diferite afecțiuni, așa cum sunt bolile de inimă. Cercetările au demonstrat că, în momentul în care celulele umane sunt expuse la această ciupercă, proteinele care cresc inflamația din organism sunt suprimate.

Crește dorinţa sexuală

Cordyceps susține funcția sexuală. Această plantă este recomandată pentru bărbați în caz de ejaculare precoce și tulburări de erecție. În plus, îmbunătățește calitatea spermei și crește libidoul. În cadrul unui studiu, unde s-au analizat participanți cu apetit sexual scăzut, atât femei, cât și bărbați, s-a observat că persoanele care au consumat  cordyceps au prezentat o îmbunătățire a dorinței sexuale cu 64.5%. Aceste beneficii sunt puse pe seama antioxidanților din compoziția ciupercii.  

Cum se administrează

În general, dozele recomandate diferă în funcție de persoană, de la 1.000 și până la 3.000 mg. Consumul ceaiului de cordyceps oferă potențiale beneficii pentru sănătate, similare cu cele menționate. Acesta se prepară cu pulbere de cordyceps, pe care o găsești în magazinele de tip plafar. Amesteci o linguriță și jumătate de pudră cu apă fierbinte, lași la infuzat 5-10 minute, apoi strecori și consumi. Aroma este similară cu cea de ciuperci. Pentru un gust plăcut, poți adăuga ghimbir și lămâie.

Contraindicații şi precauţii

Nu este recomandată femeilor însărcinate, celor care alăptează și nici persoanelor care suferă de o boală autoimună.