Libido scăzut? Iată ce încearcă organismul să-ți spună!
Este normal ca libidoul să scadă și să crească de-a lungul vieții, dar în unele situații, în spatele libidoului scăzut se află un mesaj pe care corpul tău încearcă să ți-l transmită.
Unii oameni se bucură de sex în fiecare zi, în timp ce alții sunt de acord cu intimitatea sexuală ocazională.
La fel ca majoritatea lucrurilor din viață, libidoul tău (adică dorința ta de activitate sexuală) poate scădea și flcutuează de-a lungul anilor. Este posibil să ai un apetit sexual ridicat la un moment dat și apoi să ai un libido scăzut, ceea ce este total natural.
Indiferent dacă dorința ta sexuală este ridicată sau scăzută, singurul lucru care contează este cum te simți în legătură cu asta. Atâta timp cât ești fericit, totul este în regulă. Dar dacă interesul tău pentru sex s-a oprit și te deranjează pe tine (sau pe partenerul tău), s-ar putea să te întrebi de ce nu ai chef mai des.
Dr. Allison K. Rodgers, medic ginecolog și endocrinolog reproductiv la Centrul de Fertilitate din Illinois, explică mai mulți factori care afectează apetitul sexual și ce poți face pentru a-ți crește apetitul sexual.
Ce este libidoul scăzut?
Libidoul scăzut apare atunci când experimentezi o scădere temporară sau pe termen lung a frecvenței și/sau intensității dorinței de sex.
O scădere a apetitului sexual este frecventă. De fapt, o cincime dintre persoanele bărbați și mai mult dintre femei, vor avea un libido scăzut în timpul vieții, potrivit Clinicii Cleveland.
Dorința sexuală depinde de o interacțiune complexă a factorilor fiziologici, psihologici și sociali. Cu alte cuvinte, multe lucruri pot reduce libidoul. Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze:
Îți lipsește somnul
Privarea de somn poate afecta negativ toate aspectele sănătății, inclusiv libidoul.
„Corpul tău are nevoie de suficient somn pentru a funcționa corect, iar când ești epuizat, folosirea energiei suplimentare și a puterii minții pentru sex nu se află în fruntea listei de priorități a corpului tău”, spune dr. Rodgers.
Un exemplu: somnul insuficient a fost legat de libidoul scăzut și excitația sexuală și de un risc crescut de disfuncție erectilă la bărbați, conform unui articol din octombrie-decembrie 2017 din Sleep Science.
Pentru a crește apetitul sexual, dormi suficient (adică șapte până la nouă ore de somn în fiecare noapte pentru majoritatea adulților, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor).
Faci prea puțină mișcare
„Exercițiile fizice îți pot stimula endorfinele naturale (adică, substanțele chimice pentru a vă simți bine ale corpului) și vă pot ajuta libidoul și bunăstarea generală”, spune dr. Rodgers.
Este adevărat: a face exerciții fizice ca parte a rutinei tale zilnice îți poate sprijini sănătatea sexuală. Iar cercetările au arătat că persoanele care se angajează în activitate fizică regulată au un libido mai mare, conform UCLA Health.
Această conexiune poate fi, de asemenea, asociată cu efectul pozitiv al exercițiului asupra sănătății generale, deoarece activitatea fizică regulată te ajută să-ți menții o greutate sănătoasă și îți reduce riscul de îmbolnăvire.
Alți factori legați de sănătate - cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat - pot, de asemenea, să scadă apetitul sexual (și să minimizeze capacitatea de a menține o erecție), conform Clinicii Mayo.
Toate acestea înseamnă că, atunci când nu faci suficientă mișcare, libidoul îți poate scădea.
Hormonii se schimbă
Hormonii sexuali (cum ar fi testosteronul și estrogenul) și neurotransmițătorii (cum ar fi dopamina și oxitocina) joacă un rol important în reglarea libidoului, potrivit Clinicii Cleveland. Acesta este motivul pentru care atunci când hormonii fluctuează, apetitul tău sexual scade și el.
Lipsa libidoului poate afecta profund cuplurile. Foto: Shuttesrtock
Schimbările hormonale sunt puternice în anumite perioade ale vieții, inclusiv:
Sarcina: Pe tot parcursul sarcinii și după naștere, un val de hormoni diferiți (toți fluctuând în anumite momente) pot afecta interesul pentru sex. Deși nivelurile tale de estrogen sunt mai mari atunci când ești însărcinată, stresul, oboseala și disconfortul fizic al sarcinii pot afecta dorința sexuală, conform Clinicii Cleveland.
Postpartum și alăptarea: „Momentele în care hormonii sunt scazuți, cum ar fi în perioada postpartum și a alăptării, nivelurile de estrogen scad, iar libidoul la fel”, spune dr. Rodgers. Dorința ta sexuală poate scădea și mai mult atunci când oprești alăptarea. Asta pentru că hormoni precum prolactina (responsabilă cu alăptarea) și oxitocina (care sprijină legătura cu corpul tău) vor scădea, potrivit Hackensack Meridian Health. Când se întâmplă acest lucru, s-ar putea să te simți tristă, anxioasă sau iritabilă.
Perimenopauza și menopauza: Pe măsură ce corpul tău ajunge spre sfârșitul anilor de reproducere, ovarele produc mai puțin estrogen, ceea ce poate reduce libidoul. Aceste niveluri mai scăzute de estrogen pot provoca, de asemenea, uscăciune vaginală și sex inconfortabil sau dureros, ceea ce poate fi un mare factor de descurajare pentru dorința sexuală, conform Clinicii Mayo.
Ai menstruație
Se pare că ciclul tău lunar poate minimiza dorința sexuală.
Din punct de vedere fiziologic, hormonii precum estrogenul și progesteronul sunt la cel mai scăzut nivel în timpul menstruației, iar această scădere provoacă adesea un libido scăzut, spune dr. Rodgers.
Și acest interes scăzut pentru sex are de fapt un scop. „Acest lucru face parte din impulsul natural al corpului nostru de a avea cel mai mare libido în jurul ovulației, atunci când este cel mai probabil să rămâneți gravidă”, spune dr. Rogers.
Din fericire, libidoul scăzut în jurul menstruației nu este o problemă permanentă. Odată ce fluxul menstrual s-a încheiat, dorința sexuală va reveni probabil la ceea ce este normal pentru tine.
Iei anumite medicamente
„Cu siguranță, unele medicamente pot afecta libidoul”, spune dr. Rodgers.
De exemplu, „pilulele contraceptive pot crește un hormon numit globulină care leagă hormonii sexuali, care acționează ca un burete și absorb alți hormoni care ajută la libidoul”, spune ea.
Alte tipuri de contracepție care pot reduce apetitul sexual includ următoarele, conform Clinicii Cleveland:
· Contracepția hormonală combinată, inclusiv pilula combinată, inelul vaginal sau plasturele anticoncepțional
· Pilula contraceptive numai cu progestativ
· Implant contraceptiv
· Injecție cu Depo-Provera
· Alte medicamente care vă pot reduce apetitul sexual includ:
· Antidepresive
· Antipsihotice
· Medicamente pentru chimioterapie
· Medicamente pentru tensiunea arterială
Dacă bănuiești că medicamentul pe care îl iei își scade libidoul, discută cu medicul tău.
Ai o boală nediagnosticată sau o suferință cronică
„Când te confrunți cu afecțiuni medicale, în special cu ceva grav, este normal să ai o scădere a libidoului”, spune dr. Rodgers. „Corpul și mintea ta sunt mai concentrate pe vindecare, nu neapărat pe sex”, spune ea.
Anumite probleme de sănătate care pot afecta negativ libidoul includ (dar nu se limitează la) următoarele, conform Clinicii Cleveland:
· Cancer
· Boala cronică de rinichi
· Durere cronică
· Diabet
· Dureri de cap
· Boala de inima
· Hiperprolactinemie (când aveți niveluri crescute de prolactină în sânge)
· Hipertensiune arterială (tensiune arterială ridicată)
· Hipotiroidismul
· Artrita reumatoida
· Infecții cum ar fi infecțiile vaginale cu drojdie sau infecțiile tractului urinar (ITU)
· Condiții de sănătate a reproducerii, cum ar fi endometrioza, sindromul premenstrual (PMS) și sindromul ovarului polichistic (PCOS)
În acest caz, gestionarea problemei medicale de bază este scopul principal.
Dacă trăiești cu o boală cronică, discuția cu un terapeut poate ajuta
Sursa: LiveStrong