Aceste ceaiuri sunt interzise în sarcină! Care sunt cele sigure

image

Chiar dacă par inofensive, unele ceaiuri pot avea efecte nedorite în sarcină, de aceea ar trebui evitate. 

Ceaiurile stimulente nu sunt indicate

Ceaiul negru, verde, alb, matcha, chai și cel oolong conțin cofeină, un stimulent care trebuie redus în sarcină. Recomandarea generală este ca femeile însărcinate să limiteze aportul de cofeină la maximum 300 mg/zi. Gravidele sensibile din punct de vedere genetic la cofeină, care trebuie să consume și mai puțină (cel mult 100 mg/zi) sau să o evite în totalitate. Cofeina poate traversa cu ușurință placenta și să afecteze fătul. Cercetările au arătat că bebelușii expuși la prea multă cofeină în perioada sarcinii au un risc mai mare de a se naște prematur sau cu o greutate mică la naștere ori cu malformații congenitale. Aportul ridicat de cofeină poate crește, de asemenea, riscul de avort spontan.  

Pe lista ceaiurilor riscante pentru sarcină se află și cele care nu conțin cofeină, dar au în compoziție alte substanțe care pot crește riscul de avort spontan sau travaliu prematur. Acestea pot fi: ceaiul de fenicul, salvie, verbenă, busuiocul cerbilor, lemn-dulce, cimbru, leuștean, cohosh negru și albastru, tămâie (în cantități mari) și mușețel (în cantități mari). Ceaiul de leuștean poate stimula sângerările, iar cel de eucalipt ar putea provoca greață, vărsături și diaree. Mai mult, anumite ceaiuri pot interacționa cu tratamentul medicamentos, așa că este necesară părerea medicului înainte de consumul lor.

Vezi şi: Bolile grave pe care ceaiul verde le poate preveni. Cum prepari corect infuzia

Plante sigure în sarcină  

* Ceaiul din frunze de zmeură este considerat sigur în perioada sarcinii dacă este consumat după al doilea trimestru de sarcină. Cercetările au arătat că ajută la pregătirea uterului pentru naștere, ameliorează durerile de travaliu, scurtează durata travaliului cu 10 minute și stimulează producția de lapte.

* Un alt ceai recomandat este cel de mentă, deoarece ameliorează senzația de greață, balonarea, durerile de stomac, gazele intestinale și arsurile stomacale.

* Ceaiul de ghimbir este benefic, dar cu moderație (1 g de ghimbir/zi). Acesta ameliorează starea de rău asociată cu sarcina, combate vărsăturile și ajută la reducerea durerilor articulare, specifice perioadei.

* Poate fi consumat în sarcină (cu moderație) şi ceai de fructe de pădure. Conține antioxidanți, așa că îmbunătățește sistemul imunitar și controlează starea de rău.

Vezi şi: Cel mai bun ceai pentru reducerea colesterolului, conform nutriționiștilor

Ce spune medicul

"Lista plantelor din care se prepară ceaiurile recomandate în sarcină este foarte lungă, dar este bine ca gravidele să știe că sunt câteva ceaiuri care sunt interzise în sarcină și trebuie evitate. Ceaiul negru și cel verde conțin o cantitate mare de cofeină, ele pot avea un efect excitant și pot reduce absorbția de acid folic atât de necesar bebelușului în sarcină. Rostopasca, tătăneasa și pătlagina conțin alcaloizi (substanțe cu acțiune puternică, ce pot influența evoluția sarcinii, pot produce malformații și stimula contracțiile uterine) iar busuiocul, pelinul, ienupărul, coada-șoricelului conțin o cantitate mare de estrogeni, care pot produce contracții uterine", explică dr. Anca Sultan, medic specialist obstetrică - ginecologie.