Când este cel mai bine să bei ceai verde?

Știi deja că ceaiul verde este o băutură plină de beneficii pentru sănătate. Însă, știai că momentul în care alegi să savurezi această băutură poate influența cât de bine corpul tău absoarbe antioxidanții?

Ce factori influnețează absorbția antioxidanților?

Timpul de infuzare: Prepararea ceaiului pentru 5 minute la 100 grade Celsius (212 grade Fahrenheit) crește capacitatea antioxidantă a ceaiului comparativ cu prepararea pentru doar 2 minute la temperaturi mai scăzute. Apa fierbinte ajută ceaiul să extragă mai mulți polifenoli și să neutralizeze radicalii oxidanți mai eficient.

1 ceai verde jpg jpeg

Consumat cu gheță, ceaiul verde poate fi și răcoritor. Foto: Shutterstock

Ce consumi împreună cu ceaiul: Adăugarea de vitamina C, precum prin adăugarea de lămâie proaspătă în ceai sau consumarea unui bol de căpșuni, poate îmbunătăți absorbția antioxidanților din ceaiul verde. Pe de altă parte, adăugarea de lapte de vacă sau de soia poate reduce disponibilitatea acestor antioxidanți.

Starea ta de sănătate: Fumatul, indicele de masă corporală și genetica pot influența capacitatea unei persoane de a absorbi antioxidanții, dar sunt necesare mai multe date pentru a înțelege pe deplin aceste aspecte.

Cel mai bun moment pentru a bea ceai verde

Dimineața

Să bei ceai verde dimineața înseamnă că primești acei catechini benefici chiar de la începutul zilei. Dacă o faci pe stomacul gol, este și mai bine, deoarece nu există alți nutrienți care să concureze pentru absorbția antioxidanților. Cercetările sugerează că proteinele, fibrele și anumite minerale pot împiedica biodisponibilitatea flavonoidelor, făcându-le mai greu de absorbit de către corp.

Între mese

Depinde de momentul în care îți bei ceaiul - este în timpul unei gustări de după-amiază sau chiar înainte de prânz sau cină? Consumul de ceai prea aproape de mese poate avea un efect negativ: taninurile din ceai pot inhiba absorbția fierului. Pentru a maximiza absorbția antioxidanților, este recomandat să bei ceaiul verde cu cel puțin două ore înainte sau după o masă.

După mese

Pentru unii, consumul de ceai verde este o modalitate plăcută de a încheia o masă. Cu toate acestea, există aceeași problemă ca mai sus: taninurile din ceaiul verde pot interfera cu absorbția nutrienților, cum ar fi fierul. Cel mai bine este să aștepți câteva ore și să savurezi o ceașcă de ceai în afara orelor de masă.

Seara

Pentru multe persoane, ceaiul este o parte a ritualului de relaxare înainte de culcare. Dar ceaiul verde conține cofeină (aproximativ 30 de miligrame pe ceașcă). Deși este mai puțin decât în cafea, poate afecta capacitatea ta de a adormi sau de a rămâne adormit, mai ales dacă ești sensibil la cofeină. O opțiune ar fi ceaiul verde decafeinizat, deși acesta conține mai puțini flavonoizi. Dacă îți place să bei ceai înainte de culcare, alege un ceai de plante, cum ar fi mușețelul, care este în mod natural fără cofeină.

Așa maximizezi absorbția antioxidanților

Tehnica corectă de infuzare: Infuzează ceaiul cu apă fierbinte (212℉) timp de până la 4 minute.

Asociază ceaiul verde cu alimente bogate în vitamina C: Consumul de ceai verde cu alimente bogate în vitamina C, cum ar fi portocalele, lămâile sau căpșunile, poate îmbunătăți absorbția antioxidanților. Adaugă o stropitură de suc de lămâie în ceai sau savurează un fruct bogat în vitamina C ca gustare.

Evită lactatele: Adăugarea de lapte în ceaiul verde poate reduce capacitatea antioxidantă a acestuia. Pentru a maximiza beneficiile, este mai bine să te bucuri de ceaiul verde simplu, fără lapte de vacă sau de soia.

Ceaiul verde este o sursă naturală de compuși care au proprietăți antioxidante. Momentul în care bei ceaiul poate afecta cât de bine absoarbe corpul tău acești antioxidanți. Prepararea ceaiului în apă fierbinte, lăsându-l să infuzeze câteva minute și consumul acestuia împreună cu vitamina C pot crește capacitatea corpului de a absorbi antioxidanții benefici. Alege momentul potrivit pentru tine și bucură-te de toate avantajele pe care ceaiul verde le poate oferi!

Sursa: Eating Well