Ce poţi face pentru a scăpa de viciul băuturii. Şi plantele te pot ajuta să renunţi la alcool

1 alcoolism jpg jpeg

Obişnuieşti să consumi alcool şi, deşi ştii că nu îţi face bine, îţi este greu să renunţi la el? Este nevoie de multă voinţă, dar beneficiile pentru sănătate sunt numeroase când decizi să nu mai consumi alcool decât cel mult ocazional, în cantităţi moderate.

Există şi câteva modalităţi de-a te lăsa de băut care nu necesită tratamente complicate sau internare în vreo clinică de reabilitare. Totuşi, dacă avem de-a face cu un caz grav de dependenţă, vorbim deja despre o boală, care necesită intervenţie medicală.  

Cea mai la îndemână soluţie e să nu mai bei. Pur şi simplu. Însă, cu cât dependenţa e mai mare, cu atât e mai greu să faci asta. În plus, există tot timpul riscul să cazi din nou în patima alcoolului dacă faci totul de capul tău, fără sprijin şi cunoştinţe. Întregul proces devine suportabil atunci când ai parte de ajutorul familiei, al prietenilor, anturajul nu te mai tentează. Cu siguranţă că există, în comunitatea ta, şi asociaţii, grupuri de personae cu aceeaşi problemă, care te pot ajuta să te menţii abstinent.

Sfaturi practice

Ce poţi face concret ca să nu mai simţi nevoia de-a bea atât de puternică? În primul rând, trebuie să te odihneşti suficient, câte 6-8 ore de somn îţi pot pregăti corpul pentru sevraj, acea perioadă care urmează imediat după ce te-ai lăsat de băut. Limitează cofeina consumată, ca să reduci anxietatea, mănâncă mese consistente, nu doar covrigei şi chipsuri, practică meditaţia, ascultă muzică, fă plimbări în natură, apucă-te de pictat sau învăţat o limbă străină, orice care-ţi poate ţine minte ocupată cu altceva decât cu deschiderea unei noi sticle.

Cele 8 pahare de apă recomandate zilnic nu numai că te hidratează, dar şi reduc dorinţa de-a consuma alcool prin simplul fapt că elimină toxinele din organism. Dacă mănânci o dată la 3 ore, nu simţi foamea, iar foamea poate determina apariţia chefului de-a bea. Acupunctura este şi ea eficientă în sevraj doar pentru că te face să scapi de anxietate şi depresie.   

Plante ajutătoare

Există anumite ierburi care te pot ajuta în demersul tău. Efectul diferă de la o persoană la alta, însă mulţi susţin că au simţit beneficii consumându-le. Este vorba despre Kudzu, o plantă chinezească străveche, ale cărei rădăcini pot fi mâncate pur şi simplu sau folosite pentru ceai. Există şi capsule în comerţ sub forma unor suplimente alimentare. Principalul beneficiu este că estompează pofta de alcool sau tutun, dar, în acelaşi timp, detoxifică organismul şi fortifică sistemul nervos al celor care au dependenţe. Armurariul este altă plantă cu proprietăţi detoxifiante. Silimarina, ingredientul principal, regenerează celulele hepatice, elimină compuşii toxici din ficat şi, în cazul unei intoxicaţii cu alcool, medicamente sau virusuri, te pune pe picioare într-un timp destul de scurt.  

Antidotul mahmurelii

Odată intoxicaţia produsă, trebuie să scapi cumva de mahmureală. Cum faci asta? Bând multă apă. Alcoolul se comportă ca un diuretic, ceea ce te va face să urinezi mai mult, iar deshidratarea îţi provoacă acele simptome neplăcute ale mahmurelii. Mai mult, poţi bea kombucha, băutura fermentată, obţinută din ceai verde sau negru şi o cultură de drojdii şi bacterii benefice, care are efect detoxifiant şi energizant. În ceea ce priveşte mâncarea servită a doua zi după o petrecere, fructele precum bananele şi legumele sunt de preferat. 

Citeşte şi: Cu cât ţi se reduce speranţa de viaţă dacă bei alcool în exces