Ce avantaje aduce consumul de polen. Cum se administrează corect

Datorită bogăţiei de substanţe pe care le conţine, polenul este considerat aliment şi remediu.

image

Cura cu polen are numeroase beneficii pentru sănătate. Foto: Shutterstock

„Compoziția polenului variază în funcție de plantele de la care provine, fiind bogat în proteine, cu o medie de 25% (comparabil cu conținutul de proteine din carne), conține toți aminoacizii esențiali (cei care nu pot fi sintetizați de organism); zaharuri în medie 15% (în cea mai mare parte glucoză și levuloză), lipide în cantități mici, intre 2-15%”, explică dr. Iulia Vlad, medic specialist medicină de familie, competenţă apifitoterapie şi acupunctură.

Are un conţinut nutritiv bogat

„Polenul conține vitamine liposolubile: vitamina A (în concentrație de 20 de ori mai mare decât în rădăcina de morcov), care protejează corneea, vitamina D (polenul favorizează mecanismele de formare a vitaminei D prin expunerea la lumina soarelui), vitamina E (care ajută la tratarea disfuncțiilor aparatului reproducător feminin și masculin, având și efecte antioxidante) și vitamina F (care este un amestec de 3 acizi grași nesaturați).

Vitaminele hidrosolubile conținute în polen (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9, B12) susțin echilibrul sistemului nervos, reglează metabolismul și hematopoieza, vitamina C este indispensabilă sintezei colagenului, bunei funcționări a glandelor endocrine și a imunității.  

Vitamina P (rutina) protejează țesuturile vasculare și ajută în situațiile de fragilitate capilară, ajută la refacerea neuronilor dupa accident vascular cerebral, susține capacitatea de memorare și stimulează activitatea celulelor care sintetizează țesutul osos. Vitamina K se găsește în cantități mici în polen, dar este conținută în cantități mari în păstură; această vitamină se formează în mod normal în intestin dacă microbiomul intestinal este echilibrat și ajută la coagularea sângelui.

De asemenea, polenul conține flavonoide cu acțiune antioxidantă și estrogenică slabă, precum și fitosteroli, care diminuează absorbția colesterolului, inhibă proliferarea celulară și activitatea virală.

Polenul conține în medie 3% minerale și oligoelemente, în special potasiu, magneziu, calciu, siliciu, fosfor, mangan, sulf, cupru, fier, cobalt, zinc, iod, crom, seleniu, nichel, având o acțiune remineralizantă, fiind de mare ajutor în caz de osteoporoză. În cazul polenului de măceș, raportul dintre potasiu și sodiu este de 14 la 2, care este util în reglarea tensiunii arteriale. Datorită conținutului ridicat de potasiu în raport cu sodiul, precum și a altor proprietăți, polenul se încadrează la alimentele alcalinizante.

În polen se regăsesc peste 100 de enzime si coenzime implicate în reacții chimice indispensabile mecanismelor ce se produc la nivel celular. Hormonii conținuți în polen sunt utili pentru ambele sexe: estrogen, testosteron, progesteron, androstendion, DHEA și cortizol, ajutând și în caz de tulburări de fertilitate.

Menţine sănătatea intestinelor

Polenul crud are un efect de reglare a microbiomului tubului digestiv, începând de la nivelul cavității bucale până la intestinul gros. Mestecarea timp îndelungat a polenului crud ajută la dispariția mirosului neplăcut al gurii și la reducerea incidenței apariției cariilor. Prin menținerea unei microbiote intestinale normale, este favorizată secreția de către aceste microorganisme benefice aflate la nivelul intestinului a mai multor vitamine din grupa B, inclusiv B12, și a vitaminei K. Intestinul are un rol important în imunitate, aproximativ 60-70% din celulele imune ale organismului găsindu-se în mucoasa intestinală. O alimentație preponderent preparată termic, cu conservanți, zahăr alb și multe făinoase, perturbă microbiomul intestinal, iar polenul, alături de un procent mărit de alimente crude, reglează echilibrul florei intestinale prin multiple mecanisme.

Vezi şi: Reţii apă? Iată care sunt motivele!

Creşte vitalitatea şi este antidepresiv natural

Administrarea polenului crud este utilă atât pentru menținerea unei stări optime de sănătate, cât și pentru ameliorarea anumitor afecțiuni. Polenul crește vitalitatea generală; este util în caz de anorexie; are o acțiune tonic afrodisiacă mai ales în cazul bărbaților; reglează tranzitul intestinal, având ușor efect laxativ; are acțiune antidepresivă, prin conținutul bogat în aminoacizi care favorizeză secreția de endorfine; are efect de reducere a stării de oboseală, prin detoxifieerea celulaă datorită prezenței enzimelor. Are un efect tonic, protector hepatic și antitoxic, reduce efectele adverse care apar în cazul chimioterapiei sau a altor medicamente cu efect secundar hepatotoxic.

Benefic pentru inimă

Polenul are beneficii multiple asupra sistemului cardiovascular, fiind util în ateroscleroză, hipercolesterolemie, anemie, insuficiență venoasă, previne formarea de cheaguri de sânge, are efect cardiotonic.

Polenul îmbunățeste tonusul pielii, este util în caz de eczeme, acnee, boli de iradiere, căderea părului, par subțire, unghii fragile. Polenul împiedică îmbătrânirea prematură, este util în caz de convalescență postoperatorie, șocuri traumatice.

Are acţiune antitumorală

Datorită conținutului de betasitosterol, polenul ajută în cazul hipertofiei benigne de prostată prin diminuarea volumului prostatei, golirea mai eficientă a vezicii urinare, creșterea debitului urinar, având și efect antiinflamator asupra țesutului prostatic. Fitosterolii din polen au un rol preventiv în cazul cancerului de prostată, betasitosterolul favorizând moartea celulelor tumorale.  

În cazul femeilor, polenul diminuează simtomele neplăcute ale menopauzei date de modificările hormonale, atenuând bufeurile, prevenind osteoporoza și bolile metabolice.

Datorită conținutului bogat în betacaroten, vitamina C și vitamina E, a zincului și seleniului, polenul previne apariția cataractei și ameliorează degenerescența maculară, protejează ochii împotriva procesului îmbătrânirii.

La copii, polenul este de ajutor în cazurile de anemie, anorexie, dificultate de învățare, rahitism, oligofrenie, întârziere în creștere.

Se păstrează la congelator

Cea mai bună metodă de conservare a polenului este prin congelare, deoarece compoziția în apă a polenului este foarte mică, între 8-10% și de aceea nu se produce spargerea membranelor celulare, păstrându-se astfel mult mai bine enzimele, vitaminele, de asemenea, este inhibată astfel proliferarea microorganismelor și oxidarea acizilor grași. Prin studii de laborator s-a constatat că nici congelarea și decongelarea repetată nu produc degradarea polenului. Polenul proaspăt congelat rezistă apoi câteva zile la frigider.

Cum se administrează

Doza de polen administrată diferă în funcție de efectul profilactic sau terapeutic pe care îl urmărim, în funcție de vârstă și de tipul de polen. În cazul adulților, polenul crud se poate folosi pentru întreținere în doze de 2-3 lingurițe pe zi, dimineața sau între mese, dar în cazul în care se urmărește tratarea anumitor afecțiuni, poate fi necesară o cantitate mai mare de polen, de 2 - 4 linguri pe zi. Polenul crud se poate consuma ca atare sau dizolvat în apă călduță, suc de fructe sau iaurt, iar cel uscat este necesar să fie dizolvat în modurile menționate cu cel putin 30 de minute înainte de consum pentru a putea fi asimilat și este necesar în cantități mai mari, chiar duble decât cel crud.

În cazul copiilor, se poate administra câte o jumătate de linguriță pe zi peste vârsta de un an, crescând la 1 - 2 lingurițe pe zi ulterior, iar peste 12 ani pot fi administrate chiar 3 lingurițe pe zi dacă este necesar", recomandă dr. Iulia Vlad.