Acest obicei creşte riscul de a face varice!

Varicele sunt rezultatul unei boli la nivelul venelor. Ele se formează când pereții venelor sunt deteriorați și creează probleme și tulburări ale sistemului circulator.

Funcția venelor este de a transporta sângele înapoi la inimă. Sunt asemănătoare ca structură arterelor, dar nu sunt la fel de groase. În plus, au valve care asigură întoarcerea venoasă și faptul că sângele circulă doar într-un singur sens. Unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii venoase sunt venele varicoase care apar mai ales la nivelul picioarelor inferioare.

Ce sunt venele varicoase?

Clinica Mayo descrie venele varicoase drept „vene răsucite, mărite” care sunt foarte aproape de suprafața pielii, umflate și deformate. Acestea, împreună cu venele păianjen, care sunt similare cu venele varicoase, se spune că sunt mai degrabă probleme din sfera estetică, decât medicală.  Deși în majoritatea cazurilor, acestea nu pun viața în pericol, ele pot provoca durere și disconfort.

shutterstock durere de picioare jpg

Durerea și umflarea picioarelor poate fi primul semn de apariție a venelor varicoase. Foto:Shutterstock

Cauza principală 

Potrivit WebMD, „Statul prea mult timp în picoare fără a face mișcare duce la acumularea sângelui în vase. Acest lucru pune presiune suplimentară în vene, care s-ar putea umfla, răsuci sau deforma.”. Este posibil să vezi și vene păianjen, mănunchiuri de vase de sânge sparte în apropierea acestor vene varicoase.

O mulțime de alți factori pot provoca vene varicoase. Acestea includ: vârsta peste 50 de ani , sexul feminin, sarcina, menopauza, istoricul familial și obezitatea.

Pot varicele să provoace complicații?

Deși venele varicoase nu sunt considerate o afecțiune medicală gravă, ele pot provoca complicații dacă sunt însoțite de dureri și umflături severe și continue. Deși rar, Clinica Mayo scrie că ulcerele care se formează pe piele în apropierea venelor varicoase, cheagurile de sânge și sângerările pot fi complicații grave asociate cu această problemă de sănătate.

Ocazional, venele varicoase pot exploda și chiar dacă acest lucru provoacă de obicei doar sângerări minore, necesită îngrijiri medicale.

Cum să gestionezi durerea?

În cazul în care dezvoltați vene varicoase care sunt dureroase, atunci cel mai bun mod de a gestiona durerea și umflarea este prin autoîngrijire. Exercițiile fizice, ridicarea picioarelor atunci când stai așezat sau întins sau purtarea ciorapilor compresivi sunt câteva modalități eficiente de a reduce durerea în cazul venelor varicoase și de a o preveni.

Diagnosticarea

Specialiștii pot diagnostica boala venoasă cronică prin examinarea fizică a persoanei și alte investigații, urmând apoi să recomande tratamentul adecvat în funcție de natura problemei și stadiul de dezvoltare în care se află.

Examinarea fizică - presupune examinarea membrului sau membrelor afectate, cu pacientul stând în picioare (pentru a vedea dacă există umflături) sau în șezut. De asemenea medicul va investiga simptomele cu care se confrunta pacientul;

Ecografia Doppler - este o metodă neinvazivă pentru a vedea dacă există o insuficiență valvulară, dar nu permite aprecierea severității acesteia;

Flebografia – este uneori recomandată, fiind o metodă complexă care necesită personal experimentat și folosește substanță de contrast. Flebografia este esențială atunci când se are în vedere o intervenție chirurgicală asupra sistemului venos profund;

Varicografia - presupune injectarea de substanță de contrast la nivelul varicelor. Pacientul este în poziție orizontală, iar picioarele sunt ținute ușor mai sus față de nivelul capului. Metoda permite vizualizarea traiectului venelor modificate varicos și eventual evidențierea „sursei” acestora. Poate fi combinată cu flebografia.

Citește și Topul plantelor care purifică aerul