Ai pietre la fiere? Iată ce remedii naturale te ajută!

image

Litiaza biliară este o afecțiune destul de frecventă, în special în rândul persoanelor de sex feminin de peste 40 de ani. Plantele cu proprietăți diuretice ajută la prevenirea formării de calculi biliari!

Calculii biliari, cunoscuți popular precum „pietre la fiere”, sunt mici depozite sau acumulări de diverse substanțe la nivelul vezicii biliare sau a căilor biliare. Majoritatea se formează când substanțele din bilă (un lichid care ajută digestia), inclusiv colesterolul, se întăresc. Factori de risc pentru apariția lor sunt: supraponderalitatea și obezitatea, sarcini multiple, istoricul familial pozitiv, administrarea de anticoncepționale și de tratamente medicamentoase cu estrogen și anumite afecțiuni, precum pancreatita cronică. De obicei, litiza biliară este asimptomatică, dar când calculii biliari încep să se deplaseze către vezică pot provoca durere intensă, care se întinde din partea inferiorară a spatelui, trecând prin abdomen și până în zona inghinală. Durerea poate fi însoțită de vărsături, greață și transpirații. În funcție de severitatea simptomelor, persoanele cu calculi biliari pot avea nevoie de tratament sau de intervenție chirurgicală. Menținerea unei greutăți optime, alimentația bogată în fructe, legume și cereale integrale, precum și remediile naturiste ajută la prevenirea litiazei biliare.

Infuzie de pătrunjel

Un remediu natural care ajută la dizolvarea și eliminarea calculilor biliari este pătrunjelul, care acționează ca un bun diuretic. Adaugă-l mai des în alimentație sau consumă-l sub formă de infuzie, pe care o prepari astfel: pui la fiert 200-250 ml de apă, iar când dă în clocot, adaugi 1-2 crenguțe de pătrunjel. Lași 5 minute la infuzat și consumi câte 2 căni pe zi. Pentru un gust mai bun, poți adăuga și 1 linguriță de suc de lămâie.

Ceai de urzică 

Cu proprietăți detoxifiante, antispastice și diuretice, urzica este unul dintre cele mai vechi remedii folosite pentru prevenirea calculilor biliari. De asemenea, urzica ajută și la o mai bună digestie. O poți consuma sub formă de ceai, iar pentru a-l pregăti, ai nevoie de o mână de urzici uscate și de 500 ml de apă. Pui apa la fiert, adaugi frunzele de urzică, lași la foc mic 4-5 minute și consumi câte 2 căni pe zi.

Decoct de păpădie

O cură cu păpădie este excelentă, deoarece planta ajută organismul să elimine mai repede toxinele și acționează ca un bun purificator. Păpădia poate fi consumată în salate, sub formă de ceai sau decoct. Pentru pregătirea decoctului, ai nevoie de 5 linguri de rădăcină de păpădie mărunțită și de 500 ml de apă. Lași planta la macerat peste noapte, iar a doua zi pui amestecul la foc pentru 15 minute. Strecori, iar după ce s-a răcit, consumi câte 2 linguri, înainte de mesele principale.

Tinctură de coada-calului

O altă plantă care ajută la prevenirea formării de calculi este coada-calului. Poate fi consumată sub formă de ceai, macerat, sirop sau tinctură. Pentru a prepara tinctura, pui 50 g de plantă uscată într-o sticlă cu alcool alimentar de 70 de grade. Lași la macerat 2 săptămâni și agiți zilnic. La final, strecori și pui tinctura la păstrat în sticluțe închise la culoare. Se pot administra 10 picături de 3 ori pe zi.

Suc de ridiche neagră

Pentru dizolvarea și eliminarea calculilor biliari de mici dimensiuni, poți consuma 20 ml suc de ridiche neagră, la care adaugi 100 ml de apă, în fiecare dimineață, timp de 2 săptămâni.