Pietrele la rinichi: când se impune operaţia. Sfatul medicului

1 pietre rinichi jpg jpeg

Cunoscute ┼či ca litiaz─â renal─â sau calculi renali, pietrele la rinichi pot cauza dureri insuportabile. ├Än vreme ce pietrele mici se pot elimin─â f─âr─â tratamente speciale, ci doar respect├ónd anumite recomand─âri, cele mari necesit─â interven┼úie chirurgical─â.

Pietrele la rinichi se formeaz─â ├«n urma cristaliz─ârii s─ârurilor minerale ┼či a acizilor prezen┼úi ├«n concentra┼úie prea mare ├«n urin─â. Exist─â mai mul┼úi factori implica┼úi ├«n apari┼úia lor: deshidratarea, alimenta┼úia bogat─â ├«n proteine sau sare, obezitatea, cazurile de litiaz─â renal─â ├«n familie ┼či existen┼úa unor boli (precum hiperparatiroidismul).

Cum se manifest─â

Un calcul renal poate s─â fie astimptomatic p├ón─â c├ónd ajunge ├«n ureter, conductul prin care urina trece de la rinichi la vezic─â. ├Än acest caz, apare colica renal─â, ale c─ârei simptome includ durerile severe la nivel lombar, iradiind spre partea abdominal─â sau chiar spre organele genitale. Colica renal─â poate fi ├«nso┼úit─â de s├ónge ├«n urin─â, de nevoia frecvent─â de a urina. 

Mergi de urgen┼ú─â la medic dac─â durerea este at├ót de sever─â ├«nc├ót nu poate fi calmat─â, dac─â apar ┼či febr─â ┼či frisoane, dac─â urina con┼úine s├ónge.

Examin─âri care pun diagnosticul

Dac─â medicul suspecteaz─â c─â ai calculi renali, ├«┼úi va recomanda mai multe analize ┼či explor─âri pentru confirmarea diagnosticului. Printre acestea, se num─âr─â testele de s├ónge, care arat─â cre┼čterea acidului uric sau a calciului seric, ┼či examenele de urin─â. Pentru un diagnostic cert, mai este nevoie ┼či de radiografie abdominal─â, ecografie, urografieintravenoas─â.  

Opţiuni de tratament

Dac─â pietrele la rinichi au diametrul mai mic de 4 mm, pot fi eliminate printr-un consum mare de lichide, de p├ón─â la 3 litri zilnic. Durerile pot fi ameliorate prin administrarea de analgezice, antispastice sau antiinflamatoare nesteroidiene.   

├Än cazul ├«n care pietrele nu sunt eliminate ├«n urm─âtoarele 30 de zile ┼či dac─â ├«┼či m─âresc dimensiunile, medicul va recomanda diverse proceduri care au ca scop distrugerea sau extragerea lor.  

M─âsuri preventive

Există câteva sfaturi pe care este bine să le urmezi pentru a preveni apariţia pietrelor la rinichi:

  • Bea suficient─â ap─â. Persoanele cu istoric de calculi renali trebuie s─â consume cel pu┼úin 2,5 litri de ap─â zilnic. Urina deschis─â la culoare este un semn al hidrat─ârii suficiente.
  • Evit─â alimentele bogate ├«n oxala┼úi (sfecl─â, spanac, cartofi dulci, ciocolat─â, produse din soia), care contribuie la formarea pietrelor la rinichi.
  • Este indicat s─â ai o diet─â s─ârac─â ├«n sodiu (sare) ┼či ├«n proteine de origine animal─â.
  • Ai grij─â cu administrarea suplimentelor de calciu, pentru c─â pot cre┼čte riscul de apari┼úie a pietrelor la rinichi.

 SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Rucsandra Manu

Doctor ├«n ┼čtiinte medicale, medic primar urologie, Spitalul Clinic Sanador

Tratamentul litiazei renale a cunoscut ├«n ultimii 25-30 de ani o adev─ârat─â revolu┼úie. Foarte pu┼úini pacien┼úi mai au ast─âzi indica┼úie de opera┼úie clasic─â, cu bisturiu. Pentru majoritatea cazurilor de litiaz─â renal─â solu┼úia de tratament este ÔÇ×chirurgia f─âr─â bisturiuÔÇť, rezolvarea pietrelor f─âc├óndu-se minim invaziv, prin litotripsie extracorporeal─â cu unde de ┼čoc (ESWL), prin interven┼úii endourologice (ureteroscopie semirigid─â sau flexibil─â, nefrolitotomie percutanat─â) sau laparoscopie. 

Litotripsia extracorporeal─â cu unde de ┼čoc (ESWL) este indicat─â ├«n calculii renali sau ureterali lombari cu dimensiuni ├«ntre 5-6 mm ┼či 2 cm, par┼úial obstructivi, cu rinichi func┼úional urografic. 

Ureteroscopia este indicat─â ├«n litiaza ureteral─â mai mare de 5 mm, par┼úial obstructiv─â, c├ónd se apreciaz─â c─â piatra este impactat─â ┼či nu se poate elimina spontan. 

Nefrolitotomia percutanat─â (NLP) este indicat─â ├«n litiaza renal─â multipl─â, complex─â, cu dimensiuni de peste de 2 cm, ┼či ├«n calculul coraliform. Exist─â ┼či cazuri de litiaz─â renal─â sau ureteral─â care nu trebuie tratate chirurgical, ESWL sau endoscopic, acestea fiind litiazele mai mici de 4 mm, neobstructive, cu urocultur─â steril─â.  Ace┼čti calculi se pot elimina spontan cu tratament, pacien┼úii necesit├ónd monitorizarea de c─âtre medicul urolog.