Acid uric în exces? Aceste remedii te ajută!
Dacă te confrunți dureri articulare sau gută, nivelul crescut de acid uric în sânge poate fi de vină. Din fericire, unele remedii naturiste pot ajuta la reducerea și reglarea lui.
Acidul uric este un compus organic rezultat din metabolizarea alimentelor care conțin purine, precum: carne roșie, organe, fructe de mare, sardine, alimente și băuturi bogate în fructoză și alcool (în special bere, inclusiv fără alcool). Acesta este produs în ficat, ajunge în rinichi și este eliminat din organism prin urină. În mod obișnuit, valorile normale pentru acidul uric trebuie să fie mai mici de 7 mg/dL la bărbați și mai mici de 5.7 mg/dL la femei. O producție excesivă sau o eliminare deficitară a acidului uric poate duce la creșterea nivelului său, ceea ce înseamnă depuneri de cristale în articulații, organe și țesuturi. Aceste depuneri provoacă inflamație, care se manifestă prin dureri articulare și crampe musculare. De asemenea, un nivel ridicat de acid uric favorizează formarea de pietre la rinichi și afecțiuni precum guta. Evitarea alimentelor cu un conținut crescut de purine, hidratarea adecvată, cel puțin 30 de minute/zi de activitate fizică și combaterea stresului reglează nivelul de acid uric în organism. La fel și remediile naturiste.
Vezi şi: Cum să-ţi reduci acidul uric din corp
Ceai de ghimbir
Cu proprietăți antiinflamatoare, antiseptice și antioxidante, ghimbirul ajută la reducerea nivelului de acid uric. De asemenea, este util și la calmarea simptomelor asociate cu acumularea sa excesivă în sânge, cum sunt durerile articulare și inflamația. Ghimbirul poate fi adăugat în preparate culinare sau consumat sub formă de ceai. Pentru pregătirea infuziei, tai ghimbirul în felii subțiri (cu cât ghimbirul este mai fin, cu atât mai multe substanțe active vor fi eliberate în apă) și îl lași la infuzat 10 minute. Apoi, adaugi puțin suc de lămâie, care ajută la dizolvarea cristalelor de acid uric și la eliminarea lor. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi.
Suc de castraveți
Castravetele poate fi consumat pentru reglarea nivelului de acid uric. Acesta are un conținut scăzut de purine, dar bogat în postasiu și fosfor, minerale care ajută la detoxificarea rinichilor și implicit la eliminarea toxinelor din organism. Pentru pregătirea sucului de castraveți, ai nevoie de 2-3 castraveți proaspeți, lămâie stoarsă și apă. Speli bine castraveții și îndepărtezi semințele din interiorul lor. Îi tai în bucăți mici și îi pui într-un blender, până obții un suc omogen. Adaugi sucul de lămâie și apoi amesteci pentru a-i dilua consistența. Sucul se servește proaspăt.
Suc de morcovi
Surse bogate de vitamina A, fibre, minerale și antioxidanți, morcovii ajută la reducerea efectelor cauzate de acidul uric crescut. În plus, precum castraveții, contribuie la sănătatea rinichilor. Pentru pregătirea sucului, ai nevoie de 4-5 morcovi bine spălați, apă și suc de lămâie. Îi tai bucăți și îi adaugi într-un blender cu apa și sucul de lămâie. Ulterior, mixezi până obții un suc omogen. Pentru un plus de aromă, poți adăuga inclusiv mere, portocale sau ghimbir. Sucul se servește proaspăt.
Vitamina C are rol benefic
Studiile au arătat că aportul ridicat de vitamina C ajută la reducerea nivelului de acid uric. O poți obține prin intermediul dietei, consumând mai multe alimente, precum: grepfrut, kiwi, cireșe, căpșuni, pepene galben, broccoli, roșii, ardei verde și ardei roșu.
Şi consumul regulat de cafea poate să regleze nivelul de acid uric din organism.