Care este boala regilor. De ce este numit─â astfel ┼či cum se manifest─â

1 guta jpg jpeg

Tip de artrit─â guta, cunoscut─â ┼či ca boala regilor, se manifestat─â prin articula┼úii umflate, ro┼čii ┼či dureroase. O parte important─â a tratamentului este modificarea dietei.

Hipocrate, p─ârintele medicinei, a observat c─â guta apare mai ales la cei boga┼úi, de unde ┼či numele sub care mai este cunoscut─â, boala regilor sau a celor boga┼úi. Asocierea a fost f─âcut─â cu mesele ├«mbel┼čugate (mai ales ├«n produse de origine animal─â) pe care ace┼čtia ┼či le permiteau. A┼čadar, excesul de carne ┼či de alimente care con┼úin purine (substan┼úe care prin descompunere formeaz─â acidul uric) este un factor important de risc ├«n apari┼úia bolii.

Guta este cauzat─â de eliminarea inadecvat─â a acidului uric, ceea ce duce la formarea de microcristale ce se depun la nivelul articula┼úiilor, declan┼č├óndu-se astfel un proces inflamator. Boala se manifest─â prin dureri articulare intense. Poate ap─ârea la orice articula┼úie (genuchi, coate, m├óini), cel mai adesea ├«ns─â fiind afectat degetul mare de la picior. Crizele dureroase se declan┼čeaz─â mai ales nopatea. Articula┼úia este ro┼čie ┼či umflat─â, durerea accentu├óndu-se la cea mai mic─â atingere.

De asemenea, jum─âtate din persoanele cu gut─â sunt mari consumatoare de alcool. Au un risc mai mare de a face boala b─ârba┼úii (p├ón─â la menopauz─â, femeile sunt mai protejate de estrogen), cei cu boli renale, cu hipertensiune, cu diabet, ateroscleroz─â, cei care iau medicamente precum diureticele, precum ┼či cei care au ├«n familie cazuri de gut─â. Principala complica┼úie a gutei este formarea de calculi urinari.

Cite┼čte ┼či: Motive pentru care ne dor picioarele

Se trateaz─â medicamentos ┼či prin modificarea alimenta┼úiei

Guta nu se vindec─â, dar poate fi ┼úinut─â sub control cu ajutorul alimenta┼úiei ┼či al tratamentului medicamentos. ├Än crizele de gut─â, precum ┼či pentru profilaxia acestora, medicul recomand─â adesea colchicin─â. Totodat─â, persoanele diagnosticate cu gut─â primesc un tratament de lung─â durat─â cu medicamente care scad concentra┼úia acidului uric ├«n s├ónge. Persoanele cu gut─â trebuie s─â evite alimentele cu con┼úinut mare de purine (vezi tabel), s─â bea 2 litri de ap─â pe zi ┼či s─â elimine alcoolul.

Alimente care conţin purine

Alimente cu con┼úinut crescut de purine (100 - 1000 mg/100g aliment)

Hamsii, scrumbie, sardine, hering, icre, inim─â, rinichi, sup─â concentrat─â de carne, carne de g├ósc─â, pot├órniche, drojdie

Alimente cu con┼úinut moderat de purine

(9 - 100 mg/100 g aliment)

Carne ┼či pe┼čte (f─âr─â cele amintite), molu┼čte, p─âs─âri domestice, sparanghel, fasole uscat─â, maz─âre, spanac, ciuperci, linte, legume - (o por┼úie de carne, pe┼čte sau ┬Ż can─â de legume din aceast─â grup─â este permis─â zilnic ├«n timpul remisiunii bolii).

Alimente cu un con┼úinut neglijabil de purine

(sub 9 mg 100 g aliment)

P├óine, fructe, cereale, br├ónz─â, lapte, f─âinoase, nuci, ulei, masline, mur─âturi, ciocolat─â, cafea, condimente, pl─âcint─â, pr─âjituri, ├«nghe┼úat─â, plante medicinale, ou─â, gr─âsimi, orez, sare, zah─âr, o┼úet, legume (f─âr─â cele de la grupele anterioare).