Colții-babei, planta care scade colesterolul şi creşte libidoul

Plantă originară din China, colții-babei și-a câștigat popularitatea în lume datorită beneficiilor pe care le aduce organismului. Se spune că ține durerile departe, reglează tensiunea şi scade colesterolul. Totodată, aduce beneficii pe plan sexual, ameliorând disfuncţia erectilă.

image

Colții-babei (Tribulus terrestris) este o plantă mică, cu flori galbene, care crește și la noi în țară, pe câmpuri, izlazuri și pe terenuri nisipoase, în special în sudul țării. Fructul este acoperit cu țepi, de unde provine și denumirea sa. Această plantă este apreciată încă din cele mai vechi timpuri, de pe vremea când grecii antici, chinezii și indienii o foloseau pe post de tonic pentru organism. Între timp, studiile i-au confirmat virtuțile. Planta se utilizează astăzi pentru proprietățile sale afrodisiace, diuretice, analgezice, antiinflamatoare sau hepatoprotectoare.

INFO: Planta colții-babei se găsește în comerț, sub diverse forme. De exemplu, pe piață există ceaiuri ușor de pregătit, prafuri, dar și suplimente, capsule și tincturi, care trebuie administrate cu foartă multă atenție!  

Stimulează libidoul

Colții-babei contribuie în tratarea disfuncției erectile. În cadrul unui studiu făcut pe bărbați cu disfuncție erectilă ușoară sau moderată s-a descoperit că aceia care au luat colții-babei 12 săptămâni au observat îmbunătățiri semnificative. În plus, cercetările sugerează că planta ajută și femeile cu libido scăzut. În aceste cazuri, medicul poate recomanda un tratament pe bază de suplimente care conțin această plantă.

Scade glicemia și colesterolul

În cadrul unui studiu, s-au examinat efectele administrării acestei plante pe femeile cu diabet zaharat de tip 2. După 3 luni, cele care au luat suplimentul care conținea colții-babei, au prezentat niveluri mai scăzute de zahăr în sânge în comparație cu cele care au luat substanțe cu efect placebo. În plus, s-a demonstrat că planta reglează nivelul de colesterol total și scade nivelul de colesterol rău (LDL).

Alungă iritabilitatea

Testele făcute în laborator au demonstrat că planta poate trata simptomele depresiei, precum lipsa motivației sau iritabilitatea. De reținut că, în tratamentul depresiei, suplimentele care conțin colții-babei se administrează împreună cu medicamentele prescrise de medic.

În ce alte cazuri mai ajută 

1. Graţie efectului diuretic, această plantă detoxifică rinichii și tractul urinar. Se recomandă pentru problemele renale precum pietre la rinichi.

2. Efect antiinflamator. Planta este de ajutor în caz de artrită.  

3. Analgezic. Este eficientă pentru ameliorarea durerilor, cum ar fi cele apărute în perioada menstruației.

4. Reglează tensiunea arterială și ritmul cardiac. Și-a dovedit utilitatea în cazuri de amețeală și vertij.

5. Susține sistemul imunitar.

Contraindicații și dozaj

A se evita colţii-babei în timpul sarcinii și alăptării, dar și cu 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală. De asemenea, persoanele care urmează un tratament medicamentos, trebuie să solicite înainte de administrare, opinia avizată a medicului. În ceea ce privește doza, aceasta trebuie prescrisă de către specialist.

Citeşte şi: Cele mai bune plante care ajută în depresie