2 variante naturiste în combaterea bolilor asociate inflamației

Inflamația este incredibil de importantă, căci ajută organismul să lupte cu invadatorii străini și are, de asemenea, un rol în repararea daunelor. Fără inflamație, agenții patogeni precum bacteriile ar putea cu ușurință să ne distrugă organismul. Deși inflamația acută, pe termen scurt, este benefică, ea poate deveni o problemă majoră atunci când devine cronică, pe termen lung, și se manifestă inadecvat împotriva țesuturilor corpului. Ne gândim la inflamație în termeni de leziune, cum ar fi o entorsă la gleznă sau articulații inflamate, așa cum se manifestă în artrită, dar inflamația cronică este prezentă și în afecțiuni interne și joacă un rol major în aproape fiecare boală cronică, precum boli de inimă, cancer, sindrom metabolic, sindromul de colon iritabil, astm, sindromul de oboseală cronică, Alzheimer și diverse afecțiuni degenerative, rigiditatea cronică a mușchilor, în special cele care afectează sistemul muscular și sistemul osos, cum ar fi osteoartrita, bolile articulațiilor, artrita reumatoidă, fibromialgia, sindroamele de suprasolicitare (de exemplu tendinita, bursita) și chiar durerile de spate. Orice ar putea ajuta la combaterea inflamației cronice are o importanță potențială în prevenirea și chiar tratarea acestor boli. Dacă se va reduce inflamația, se va vindeca tot corpul. În medicina alternativă avem o varietate de suplimente alimentare care conțin unele dintre cele mai puternice antiinflamatoare naturale care există, precum serapeptaza și kurkuma.

image

1. Serapeptaza

Serapeptaza este o enzimă proteolitică care ajută la descompunerea proteinelor în aminoacizi și peptide utilizabile. Ea a fost descoperită în anii 1970, fiind extrasă din intestinele viermilor de mătase, deoarece serapeptaza este ceea ce viermele de mătase folosește pentru a se elibera de coconul său. În prezent, serapeptaza este utilizată pe scară largă în Europa și Asia, cercetându-se rolul acesteia în tratarea multor afecțiuni, fiind frecvent utilizată ca antiinflamator și adjuvant în bolile articulațiilor.

Serapeptaza este din ce în ce mai studiată pe plan medical pentru a se arăta eficacitatea sa în tratarea unei game largi de boli și afecțiuni precum dureri de cap, migrene, astm, infecții ale urechii, fibromialgie, boli inflamatorii intestinale, ulcere varicoase, dureri cronice, dureri nervoase, artrită, artrită reumatoidă, dureri de spate, dureri de gât, osteoporoză, laringită, congestie pulmonară, febra fânului, diabet, cancer si îmbătrânire prematură.

Afecțiuni – serapeptază beneficii

► Boli de inimă și sistemul circulator

Serapeptaza susține sănătatea inimii și protejează de ateroscleroză. Acest lucru se datorează capacității sale de a îndepărta plăcile ateromatoase, fără a deteriora celulele sănătoase din peretele arterial. De asemenea, serapeptaza poate dizolva cheagurile de sânge care se formează în urma ruperii plăcilor ateromatoase și care pot obstrucționa circulația sanguină, putând duce la embolii pulmonare, atac de cord, accident vascular și paralizii. Serapeptaza poate ajuta la creșterea fluxului sanguin sănătos și a circulației sângelui prin vene și artere. Administrarea de suplimente alimentare care conțin serapeptază previne  dezvoltarea venelor varicoase.

► Inflamație

Serapeptaza are o mare capacitate de a reduce inflamația. Unele studii indică faptul că administrarea acestei enzime poate reduce durerea, umflarea și înroșirea asociate cu afecțiuni inflamatorii precum artrita, artrita reumatoidă și chiar sindromul de tunel carpian. De asemenea, în caz de sinuzită poate reduce semnificativ durerea, blocajele nazale și debitul de mucus.

Afecțiuni ORL

Cercetările arată că acțiunea antiinflamatoare ale acestei enzime poate ajuta la prevenirea dezvoltării infecțiilor la urechi, gât și nas și poate reduce, de asemenea, simptomele dureroase asociate cu bolile ORL, precum durerea, răgușeala și excesul de flegmă. Serapeptaza subțiază mucusul, asigurând un drenaj mai ușor al infecției. Acest lucru sugerează că astfel se poate ameliora tusea și se pot reduce secrețiile la persoanele care suferă de bronșită.

Convalescență și recuperare

Administrarea de suplimente alimentare care conțin serapeptază după o intervenție chirurgicală poate reduce durerea și inflamația, chiar și cu până la 50% și, de asemenea, poate vindeca mai repede cicatricile.

Boala chistică a sânului

Serapeptaza poate ajuta la reducerea durerii și inflamațiilor asociate cu boala chistică a sânilor, deoarece aceasta conține proprietăți anti-edem, fibrinolitice și proteolitice.

► Cancer

Serapeptaza a fost adesea descrisă ca un glonț magic împotriva cancerului. Aceasta este o exagerare, dar există un număr tot mai mare de dovezi că serapeptaza poate fi foarte utilă în obținerea și menținerea remisiunii cancerului, dacă este utilizată la momentul potrivit și în doza potrivită.

image

2. Kurkuma

Kurkuma, denumită și turmeric, din care se extrage curcumina, este un condiment care provine din rădăcina plantei Curcuma longa, aceasta fiind o plantă perenă din familia ghimbirului, care a fost folosită de mii de ani, atât ca aliment, cât și ca medicament. Kurkuma poate ajuta la tratarea multor afecțiuni de sănătate, deoarece posedă efecte antiinflamatorii puternice și are proprietăți antioxidante. Această plantă conține compuși activi cu proprietăți medicinale puternice, care se numesc curcuminoide, dintre care cel mai important este curcumina. Curcumina este principalul ingredient activ din kurkuma. Conținutul optim de curcumină din kurkuma de cea mai bună calitate se regăsește în general în suplimente alimentare care conțin 95 % curcuminoide. Deoarece curcumina este slab absorbită în sânge, cele mai utile suplimente alimentare sunt cele care conțin și extract de piper care pot îmbunătăți absorbția curcuminei cu până la 2000%.

Proprietăți recunoscute medical ale kurkumei

Antioxidant

Kurkuma crește capacitatea antioxidantă a organismului. Daunele oxidative ale radicalilor liberi provoacă leziuni ale țesuturilor și sunt considerate a fi unul dintre mecanismele care conduc la îmbătrânire rapidă și la degenerarea organismului. Curcumina extrasă din kurkuma oferă de 13 ori mai mare protecție antioxidantă decât afinele.

Reduce riscul de boli cardiovasculare

La ora actuală boala cardiovasculară este cel mai mare ucigaș din lume. Kurkuma poate ajuta la îmbunătățirea funcției endoteliului, care este căptușeala vaselor de sânge. Este bine cunoscut faptul că disfuncția endotelială este un factor major al bolilor de inimă și implică o incapacitate a endoteliului de a regla tensiunea arterială și coagularea sângelui. Mai multe studii sugerează că extractul de curcumină din kurkuma duce la îmbunătățiri ale funcției endoteliale, reducând, de asemenea, inflamația și oxidarea.

Previne proliferarea celulelor canceroase

Kurkuma poate ajuta la prevenirea cancerului. Cancerul este o boală caracterizată prin creșterea necontrolată a celulelor. Există multe forme de cancer, dar toate au câteva aspecte comune. Celulele canceroase par să fie inhibate de suplimentarea cu curcumină. Cercetătorii au studiat kurkuma ca fiind o plantă benefică în prevenirea cancerului, deoarece aceasta poate afecta creșterea, dezvoltarea și răspândirea cancerului la nivel molecular, demonstrându-se că poate contribui la reducerea angiogenezei (creșterea de noi vase de sânge în tumori), a metastazelor (răspândirea cancerului), dar și la moartea celulelor canceroase.

Îmbunătățește memoria

Kurkuma poate fi utilă în scăderea riscului de boli ale creierului prin îmbunătățirea memoriei. Multe tulburări comune ale creierului au fost legate de scăderea funcției creierului cauzată de înaintarea în vârstă. Boala Alzheimer este cea mai frecventă boală neurodegenerativă din lume și o cauză principală a demenței. S-a demonstrat că curcumina traversează bariera hemato-encefalică și reduce inflamația și deteriorarea oxidativă a creierului, fiind un bun neuroprotector. O caracteristică cheie a bolii Alzheimer este acumularea de încurcături de proteine ​​numite plăci de amiloid. Plăcile de amiloid reprezintă depozite de proteine beta-amiloid în vasele de sânge ale creierului, care conduc la eliberarea de substanțe oxidative, cu efecte fatale asupra neuronilor. Introducerea de suplimente alimentare, în dietă, pe bază de kurkuma, poate ajuta la curățarea acestor plăci.

Ameliorează simptomele cauzate de artrită

Persoanele suferinde de artrită răspund foarte bine la suplimentarea cu kurkuma. Artrita este o problemă comună în țările occidentale și implică durere și inflamație la nivelul articulațiilor. Kurkuma, fiind un antiinflamator puternic, poate ajuta în ameliorarea simptomelor cauzate de artrita.

Are proprietăți antimicrobiene

Kurkuma are o activitate antimicrobiană puternică împotriva bacteriilor, ciupercilor, paraziților și virușilor, inclusiv Candida albicans și chiar Giardia, prin inhibarea creșterii paraziților și a capacității lor de a se lipi de mucoasa intestinală.

Eficientă în tulburări gastrointestinale

Kurkuma deține proprietăți antiinflamatorii puternice care ajută la tratarea bolilor inflamatorii care afectează intestinul, inclusiv diverticulita, colonul iritabil, boala Crohn, colita, dispepsia (arsuri la stomac, greață, eructații).Este benefică și în boala ulceroasă, deoarece protejează mucoasa stomacului. Având proprietăți carminative poate ameliora flatulența și calmează spasmele și durerile intestinale prin relaxarea mușchilor intestinali.

Un excelent tonic hepatic

Kurkuma a fost folosit în mod tradițional pentru a susține funcția ficatului și problemele digestive încă din cele mai vechi timpuri, deoarece ajută la creșterea fluxului de bilă din vezica biliară în intestine, ceea ce este esențial pentru descompunerea grăsimilor alimentare. Susține, de asemenea, detoxifierea ficatului, sporind producția și activitatea glutationului, un antioxidant puternic.

Concluzii:

Știm cu toții că consumul de alimente procesate și lipsa exercițiilor fizice regulate pot duce la inflamație, de aceea introducerea alimentelor antiinflamatoare în dietă și administrarea de suplimente care conțin kurkuma și serapeptază, împreună cu exerciții fizice și somn de bună calitate ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor și la scăderea riscului de a dezvolta boli grave.