10 moduri ingenioase în care poţi folosi bicarbonatul. Trebuie să le ştii!

image

Bicarbonatul de sodiu neutralizează mirosurile neplăcute, combate arsurile stomacale şi curăță dantura. În afara acestora, are şi multe alte întrebuinţări.

Bicarbonatul de sodiu este o substanță albă, cristalină, ușor solubilă în apă și cu gust sărat. Această pulbere albă se mai folosește în diverse preparate, dar şi ca agent de curățare, în îngrijirea personală și ca produs pentru îmbunătățirea sănătății.

Neutralizează transpirația urât mirositoare

Cu proprietăți alcaline, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la echilibrarea pH-ului pielii și la neutralizarea transpirației urât mirositoare. Pentru a-ți crea propriul deodorant, îl amesteci cu ulei de cocos, unt de shea sau amidon de porumb și aplici soluția pe axile. Reține că bicarbonatul poate irita pielea sensibilă!

Combate arsurile stomacale

Bicarbonatul de sodiu acționează ca un antiacid natural, drept urmare, combate arsurile la stomac. Ca să îl folosești, dizolvi 1 linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă rece și bei amestecul încet. Dacă simptomele persistă, este necesar să te adresezi medicului.

Albește dantura

Cu proprietăți de curățare și ușor abrazive, bicarbonatul de sodiu ajută la îndepărtarea petelor de pe dinți și previne decolorarea danturii. Pentru un rezultat optim, combină-l cu o pasă de dinți care conține fluor și spală-te pe dinți de 3-4 ori pe săptămână cu această soluție. Nu se recomandă în cazul persoanelor cu dantură sensibilă!

Tratează aftele bucale

Proprietățile alcaline ale bicarbonatului de sodiu ajută la reducerea inflamațiilor și la prevenirea infectării. Prin urmare, poate fi folosit ca tratament local pentru tratarea aftelor bucale. Tot ce trebuie să faci este să amesteci o jumătate de linguriță de bicarbonat cu o jumătate de cană cu apă caldă și să faci gargara.

Protejează dinții de placa bacteriană

Periajul danturii cu bicarbonat de sodiu îndepărtează depunerile de placă bacteriană și reduce numărul germenilor de pe suprafața dinților. Pentru a-l folosi, amesteci o jumătate de linguriță de bicarbonat cu puțină apă, apoi cu acest amestc te speli pe dinți, așa cum o faci în mod obișnuit.

Înlătură pesticidele

Având efect antimicrobian, bicarbonatul de sodiu ajută la îndepărtarea pesticidelor de pe legume și fructe. Trebuie doar să înmoi alimentele într-un amestec cu apă și bicarbonat de sodiu timp de 15 minute, apoi să le clătești cu apă curată.

Elimină mirosurile neplăcute 

Bicarbonatul de sodiu este o alternativă sigură la odorizantele comerciale, deoarece nu conține substanțe chimice toxice și neutralizează eficient mirosurile neplăcute. Adaugi într-un borcan mic aproximativ 70 g de bicarbonat și 10-15 picături de ulei esențial, amesteci, acoperi borcanul cu o bucată de pânză, strângi cu o panglică și lași odorizantul să acționeze.

Calmează arsurile solare

O baie în care ai pus bicarbonat de sodiu ajută la reducerea durerii provocate de arsurile solare. Într-o cadă cu apă călduță, adaugi cel mult 2 căni cu bicarbonat de sodiu și te asiguri că zona este acoperită cu apă.

Ameliorează eczemele

Dacă te confrunți cu eczeme sau cu o altă erupție cutanată care provoacă mâncărime, bicarbonatul de sodiu te ajută. Îl amesteci cu apă călduță și înmoi zona 15 minute. Apoi, cât pielea este încă umedă, aplici o cremă hidratantă.

Frăgezeşte unele alimente  

Pentru a înmuia sau a frăgezi unele alimente fierte în apă precum carnea sau fasolea boabe, se poate folosi bicarbonatul de sodiu. Se adaugă 1-2 linguriţe de bicarbonat la 1 litru de apă.

Sfatul ClickSănătate

Este important să consulți medicul înainte de a lua bicarbonat de sodiu, în special dacă ai o afecțiune medicală preexistentă sau urmezi un tratament. Bicarbonatul poate interacționa cu anumite medicamente, precum cele indicate în tratamentul tensiunii arteriale. De altel, administrat în exces, poate avea efecte secundare, precum greață, diaree sau crampe abdominale.