Cum te poate afecta insomnia

1 2 jpg jpeg

Chipul, afectat de insomnie

După o noapte în care nu ai dormit suficient, poţi să suferi de cearcăne proununţate, cât şi de pungi sub ochi. De asemenea, insomnia poate să favorizeze apariţia ridurilor.

Lipsa puterii de concentrare

Insomniacii mai pot fi afectaţi de lipsa puterii de concentrare, de stări de oboseală, stări de irascibilitate, dureri de cap, dar şi anxietate. O persoană afectată de insomnie adoarme greu, chiar dacă este foarte obosit, se trezeşte de mai multe ori în timpul nopţii şi are un somn neliniştit. Totodată, multe persoane se plâng că se trezesc prea devreme dimineaţa, uneori cu dureri de cap, iar atunci când soseşte ora de culcare devin, brusc, agitate.

Studiile americanilor de la Universitatea din Maryland au arătat că peste 40% dintre cei cu insomnie prezintă şi simtome de depresie. Şi consumul crescut de băuturi cofeinizate, de alcool ori fumatul pot fi cauze ale bolii.

Şi pe timpul zilei, cei care au această problemă sunt somnoroşi, irascibili, cu o putere de concentrare redusă şi cu un randament foarte scăzut la serviciu.

Cu cât o persoană insomniacă se streseză mai mult din cauză că nu doarme, cu atât riscă să adormă mai greu. De aceea, este indicat să-şi creeze o rutină înainte de culcare (să citească o carte sau să asculte muzică relaxantă). Este ideal să se culce şi să se trezească la oră fixă.

Totodată, trebuie să-şi creeze condiţii ideale de dormit: un dormitor întunecat şi bine aerisit. Iar după ce s-a băgat în pat, trebuie să lase toate grijile deoparte.

Şi încă un pont, venit chiar de la specialiştii americani: dacă este musai să tragi un pui de somn pe timpul zilei, dormi maxim 30 minute, înainte de ora 15. Totodată, insomnia se poate vindeca şi cu ajutorul medicamentelor, numai la recomandarea medicului.

Potrivit unui studiu al specialiştilor de la Centrul Naţional de Disfuncţii ale Somnului, din Texas, aproape jumătate dintre americani suferă de „insomnia de duminică noaptea”, care are o cauză psihologică.

Acest tip de tulburare are o strânsă legătură cu locul de muncă, căci, duminică seara, cei mai mulţi se gândesc la ce sarcini au în următoarea săptămână, creându-şi un nou stres. Un remediu, în această situaţie este o cană cu lapte, înainte de culcare sau o baie fierbinte.