VIDEO: Cum recunoa┼čtem atacul de panic─â

1 2 jpg jpeg

├Äns─â exist─â ┼či situa┼úii ├«n care atacul de panic─â poate ap─ârea la intervale regulate de timp, de exemplu, de dou─â ori pe s─âpt─âm├ón─â. Atacul de panic─â poate fi u┼čor de recunoscut, deoarece se manifest─â prin st─âri de team─â intens─â ┼či de nelini┼čte, care apar din senin.

Pot s─â apar─â ┼či simptome fizice, precum senza┼úia de sufocare, pierderea echilibrului, dificultatea la respirat, un tremur u┼čor ┼či b─ât─âi accelerate ale inimii. ├Äntruc├ót cele mai multe simptome apar ┼či ├«n cazul infarctului, unele persoane se panicheaz─â crez├ónd c─â au o asemenea problem─â cardiovascular─â.

Pentru a evita astfel de situaţii, este bine să învăţăm să le diferenţiem de infarct. Un semn distinctiv, care apare doar în cazul atacului de panică, este frica de locurile în care acesta se petrece. De exemplu, dacă o persoană are un atac de panică într-un loc public, pe viitor, îl va evita, deoarece îl asociază cu starea de rău.

Suprasolicitarea poate fi o cauz─â

Majoritatea oamenilor se confrunt─â cu un atac de panic─â o singur─â dat─â ├«n via┼ú─â ┼či, de cele mai multe ori, acesta apare atunci c├ónd nu mai poate gestiona o situa┼úie, precum suprasolicitarea la locul de munc─â.

Exist─â ├«ns─â cazuri ├«n care atacul de panic─â nu este un episod singular, ci revine cu o intensitate mai mare dup─â c├óteva zile sau dup─â c├óteva s─âpt─âm├óni. Un semn care arat─â c─â atacul de panic─â va mai avea ┼či alte episoade este men┼úinerea st─ârii emo┼úionale din timpul primului atac.

Mai exact, persoana afectat─â fie tr─âie┼čte ├«n permanen┼ú─â cu o team─â nejustificat─â, fie se ├«ngrijoreaz─â excesiv din cauza posibilelor complica┼úii care pot ap─ârea ├«n urma unui astfel de atac. Atunci c├ónd se ajunge ├«ntr-o asemenea situa┼úie, se recomand─â ajutorul unui psihoterapeut, deoarece starea permanent─â de team─â poate afecta serios ├«ndeplinirea sarcinilor zilnice.

Tratmentul se face diferenţiat

Când atacurile de panică sunt frecvente, psihoterapeuţii recomandă combinarea psihoterapiei cognitiv-comportamentale cu un tratament cu medicamente.

├Än cadrul psihoterapiei, pacientului i se arat─â diferite modalit─â┼úi prin care poate face fa┼ú─â atacurilor de panic─â. Acesta ├«nva┼ú─â cum s─â recunoasc─â semnele specifice acestei tulbur─âri ┼či diferite tehnici de respira┼úie, care s─â-l ajute s─â treac─â mai u┼čor peste ea.

De asemenea, el este ├«nv─â┼úat cum s─â-┼či controleze anumite g├ónduri care apar ├«n timpului atacului, astfel ├«nc├ót s─â-┼či induc─â ideea c─â acesta este inofensiv. Nu amplifica┼úi teama!

-Nu ad─âuga┼úi panicii g├ónduri precum ÔÇ×Ce mi se va ├«nt├ómpla?ÔÇŁ, ci ├«nlocui┼úi-le cu ideea c─â ÔÇ×Este doar un eveniment trec─âtorÔÇŁ.

-Aminti┼úi-v─â c─â simptomele care apar, de┼či sunt ├«nsp─âim├ónt─âtoare, nu sunt periculoase.

-Observaţi că, atunci când renunţaţi să adăugaţi la teamă gânduri care amplifică frica, ea se va diminua.