Timiditatea vă poate da viaţa peste cap!

1 2 jpg jpeg

Marea majoritatea a oamenilor se simt ruşinaţi cel puţin ocazional. Unii dintre ei trăiesc această emoţie cu o asemenea intensitate, încât acest lucru îi poate opri să interacţioneze cu ceilalţi.

Această situaţie conduce uneori la probleme în viaţa personală sau profesională. Timiditatea este o stare emoţională, definită ca tendinţa de a te simţi incomod sau penibil într-un anume moment. În cazurile severe, persoanele în cauză pot acuza simptome fiziologice de înroşire a obrajilor, transpiraţie abundentă, senzaţia că „inima le sare din piept” ori senzaţia de stomac iritat.

De asemenea, pot experimenta sentimente negative în legătură cu sine sau pot fi îngrijoraţi în privinţa felului în care sunt percepuţi de către ceilalţi. Motivele pentru care unii adulţi s-au dezvoltat astfel din punct de vedere emoţional au la bază evenimente de viaţă stresante în care au suferit schimbări abrupte în viaţa de familie, situaţii în care s-au simţit umiliţi sau desconsideraţi sau provin din familii în care au „beneficiat” de un control parental sever.

Aceste persoane pot fi ajutate de către cei dragi. Trebuie încurajaţisă vorbească despre interacţiunile lor sociale şi despre emoţiile aferente lor, evitând etichetările negative şi critica pentru performanţa scăzută, ajutându-i să-şi stabilească scopuri rezonabile şi realiste. Şi nu în ultimul rând, amintiţi-le că timiditatea este o emoţie experimentată de majoritatea oamenilor de diverse vârste şi poziţii sociale.