Şi adulţii pot suferi de ADHD (VIDEO)

1 2 jpg jpeg

Despre tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie (în engleză, Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder - ADHD), specialiştii spun că este o condiţie cronică care este întâlnită la milioane de copii. Nu există un tratament care să o stopeze, însă există medicamente şi terapie pentru a reduce simptomele, dacă sunt descoperite la timp. ADHD-ul se poate prelungi şi la vârsta adultă, dacă nu este observat şi diagnosticat de la început, din copilărie. În câteva cuvinte, ADHD-ul include o serie de probleme combinate precum: un comportament impulsiv, hiperactivitate, dificultăţi de concentrare şi de începere-îndeplinire a sarcinilor.

În cazul depistării acestei tulburări la persoanele adulte, specialiştii spun că semnele că aceştia pot suferi de ADHD sunt mai subtile faţă de cele apărute la copii, explică cei de la webmd.com. De aceea, este posibil ca foarte mulţi oameni să nu ştie că au ADHD. Ei pot pune unele simptome (le e greu să se organizeze, să-şi rezolve sarcinile de serviciu, nu dau randament) în seama stresului şi a oboselii.

Principalele semne

Adulţi cu ADHD sunt haotici, dezorganizaţi, le este foarte greu să înţeleagă ce au de făcut. Aceştia nu se pot concentra, sunt cu mintea în altă parte. De asemenea, sunt extrem de activi: vorbesc în continuu, gesticulează, nu stau locului, se fâţâie, pun mâna pe tot felul de obiecte, nu se pot relaxa, iar toate aceste acţiuni continue pot transmite o stare de nelinişte şi celorlalţi din jur. Astfel de oameni care au ADHD sunt extrem de impulsivi, iau decizii foarte repede fără să se gândească la urmări. Vei observa un ins cu această tulburare când te va întrerupe de nenumărate ori, când va dori să rezolve totul imediat şi să vadă şi rezultate tot atunci, pe loc.

Greu cu organizarea

Celor cu ADHD le este extrem de greu să se organizeze şi să ducă la bun sfârşit sarcini diverse: să-şi execute treburile de serviciu, să plătească facturi. De asemenea, au probleme cu creşterea copiilor şi cu îndeplinirea altor activităţi cotidiene. Mulţi dintre aceştia obişnuiesc să întârzie la întâlniri şi la locul de muncă, ceea ce le poate cauza în viitor.

Ştiai că...

... persoanelor cu deficit de atenţie le este greu să conducă o maşină, astfel că aceştia sunt mai predispuşi la accidente rutiere? Acest lucru se întâmplă deoarece cei cu ADHD nu se pot concentra asupra îndeplinirii unei sarcini, în cazul de faţă, a condusului. Prin urmare, vor conduce cu viteză mare, fiind pasibili accidentelor.

Te urmăreşte greu

Dacă stai de vorbă cu o persoană cu ADHD, poţi observa că nu e deloc atentă la ceea ce îi spui, ci e cu mintea în altă parte. Din acest motiv, pentru că e cumva distrată, uită ce i se spune, ce are de făcut sau îşi uită lucrurile prin diferite locuri. Însă, nu e ca şi cum o face în mod voit!

Unele persoane care suferă de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie întâmpină probleme în a-şi îndeplini sarcinile la serviciu dacă îşi desfăşoară activitatea într-un mediu aglomerat, spre exemplu, într-o multinaţională, unde lucrează foarte multţi oameni, se vorbeşte mult şi e zgomot. Din aceste motive, cei cu ADHD se concentrează mai greu faţă de ceilalţi adulţi. Sarcinile de serviciu vor fi începute şi duse la bun sfârşit cu întârziere. Nu doar în acest segment al vieţii se manifestă astfel cel cu această tulburare ci pe toate planurile. Din această cauză, aceste persoane pot avea probleme ce ţin de relaţionare cu familia, prietenii, colegii, şefii şi se va crea tensiune.