Nu ignoraţi simptomele oboselii cronice

1 2 jpg jpeg

Imaginaţi-vă că suferiţi de gripă în fiecare zi, cu dureri musculare, o stare de rău general, dureri articulare sau migrene. În plus, toată această stare durează mai multe săptămâni, luni sau chiar ani. Iată cu ce se aseamănă sindromul oboselii cronice.

Cum ne dăm seama dacă suferim de acest sindrom? Prezenţa sindromului este certă numai dacă oboseala se manifestă mai bine de 6 luni şi nu dispare după perioade de odihnă şi nici dacă sunt diminuate activităţile zilnice cu cel puţin 50%.

În plus, trebuie să existe cel puţin patru dintre următoarele simptome: dureri la nivelul gâtului, dureri articulare, dureri musculare, dureri de cap, umflarea ganglionilor gâtului, tulburări de memorie şi lipsa concentrării, tulburări digestive (constipaţie, diaree), tulburări ale somnului, stare de rău care durează mai mult de 24 de ore după efort.

Impactul acestor simptome asupra calităţii vieţii şi moralului persoanei afectate este important. Cu alte cuvinte, nu vă omoară, dar vă ruinează viaţa! Soluţiile propuse de specialişti în cazul acestei tulburări controvesate, cu cauze neidentificate încă foarte precis, sunt: evitaţi stresul şi dormiţi bine, faceţi sport şi mâncaţi cât se poate de sănătos. De aceea, vă recomand să nu ignoraţi simptomele.