Eczemele pot apărea din cauza stresului

1 2 jpg jpeg

Eczema mâinilor se manifestă prin înroşirea pielii, aspect de “piele opărită” şi apariţia de băşicuţe cu lichid care se sparg şi determină un aspect umed. Ulterior apar crustele, fisurile dureroase şi cojiţele.

Eczema este însoţită în mod frecvent de mâncărimi. Eczemele pot apărea în urma contactului cu praf, ciment, gudroane. Şi contactul cu detergenţi poate distruge filmul hidrolipidic care protejază pielea de agresiunea factorilor externi.

Printre factori mai pot fi infecţiile bacteriene sau micotice (ciupercile pielii), contactul cu metale (ceasuri, brăţări, inele-mai ales cele care au în compoziţie nichel şi cobalt). Stresul are de asemenea un rol important în declanşarea eczemei mâinilor.

Iată ce trebuie să faceţi dacă vă confruntaţi cu această problemă. - Evitaţi iritanţii (detergenţi, praf, ciment) şi eventualele substanţe alergizante din mediu. - Nu aplicaţi unguente sau infuzii pe bază de plante (pelin, gălbenele), întrucât acestea au un important potenţial alergizant local şi pot agrava eczema. - Utilizaţi mănuşi hipoalergenice la menaj. Mâinile trebuie şterse cu grijă după fiecare spălare, pentru a nu menţine un mediu umed la nivelul pielii. - Produsele de curăţare trebuie să fie blânde (săpun cu glicerină) şi să nu conţină coloranţi sau parfumuri.