Ce trebuie s─â ┼čtii despre schizofrenie

1 2 jpg jpeg

Schizofrenia este o boal─â cronic─â psihiatric─â manifestat─â la nivelul g├óndirii, al sentimentelor, emo┼úiilor ┼či percep┼úiilor.

Cu toate c─â nu afecteaz─â propriu-zis inteligenta, schizofrenia induce anumite deficite cognitive care perturb─â aten┼úia, memoria, ├«nv─â┼úarea ┼či modul de tratare a informa┼úiei.

Aceste modific─âri sunt prezente ├«nc─â de la debutul bolii, diminu├ónd capacitatea bolnavului de a reac┼úiona normal ┼či de a rela┼úiona cu cei din jur.

├Än general, boala apare ├«n intervalul de v├órst─â 15 ÔÇô 30 de ani.

Nu se ┼čtie cu exactitate de ce apare, speciali┼čtii fiind de p─ârere c─â sunt implicate cauze de natur─â genetic─â, de chimie cerebral─â ┼či de mediu.

Se manifest─â prin delir ┼či halucina┼úii

Printre primele semne ale schizofreniei se num─âr─â tulbur─ârile de somn, sc─âderea performan┼úelor profesionale, izolarea, neglijarea aspectului exterior ┼či a igienei personale.

Persoana cu schizofrenie ├«nt├ómpin─â dificult─â┼úi ├«n ceea ce prive┼čte stabilirea contactului cu oamenii din jurul s─âu.

Mai mult, anturajul observ─â la ea un comportament ciudat.

Bolnavul devine prizonierul halucinaţiilor, delirului, având uneori senzaţia că aude voci.

Cei cu schizofrenie sunt adesea pasivi, au convingerea că le vrea cineva răul, în ciuda argumentelor contradictorii pe care i le aduce anturajul.

Cu alte cuvinte, bolnavul pare a fi ├«ntr-o lume a lui, manifest├ónd un comportament bizar ┼či imprevizibil. ├Än cele mai multe cazuri, bolnavul nu recunoa┼čte c─â are o problem─â, de aceea refuz─â s─â mearg─â la medic. ├Än jur de 10% din schizofrenici recurg la suicid.

2 jpg jpeg

┼×tiai c─â...

...apari┼úia schizofreniei este asociat─â ┼či cu infec┼úiile virale ap─ârute la mam─â ├«n a doilea trimetru de sarcin─â?

Tratamentul se face pe viaţă

La apariţia oricărora dintre manifestările schizofreniei, persoana trebuie consultată cât mai repede de medicul psihiatru, fiind nevoie de începerea grabnică a tratamentului. Fiind o boală cronică, schizofrenia necesită tratament de lungă durată.

Este foarte important s─â se con┼čtientizeze faptul c─â tratamentul medicamentos nu trebuie oprit. Obiectivul principal al tratamentului este reducerea ┼či prevenirea episoadelor psihotice. Medicamentele recomandate sunt cele din categoria antipsihoticelor (neuroleptice), cele de genera┼úia a doua fiind mai bine tolerate, cu mai pu┼úine efecte adverse.

Atenţie!

Schizofrenia are un impact profund at├ót asupra bolnavului, c├ót ┼či asupra apar┼úin─âtorilor lui.

3 mituri despre schizofrenie

Mitul 1: ┬źEste o afec┼úiune rar─â┬╗

Realitate: Schizofrenia nu este chiar atât de rară. Astfel, statisticile arată că 1 adult din 100 este diagnosticat cu această boală.

Mitul 2:┬źCei cu schizofrenie sunt mai violen┼úi┬╗

Violen┼úa ├«n r├óndul pacien┼úilor schizofrenici este adesea supraestimat─â mai ales de mass-media. Tendin┼úele agresive sunt prezente mai ales la acei bolnavi care consum─â alcool sau droguri, la cei cu antecedente de acte violente ┼či la cei care au tendin┼úe suicidare ori de autodistrugere. ÔÇ×Majoritatea indivizilor suferind de schizofrenie nu sunt violen┼úi; mai exact, sunt timizi, retra┼či ┼či prefer─â s─â fie l─âsa┼úi singuriÔÇŁ, afirm─â Melissa K. Spearing de la Institutul Na┼úional de S─ân─âtate Mintal─â din SUA.

Mitul 3:┬źSchizofrenicii au persoanalit─â┼úi multiple┬╗

Exist─â credin┼úa c─â persoanele cu schizofrenie dezvolt─â mai multe personalit─â┼úi sau tulburare de identitate disociativ─â. Realitatea este ├«ns─â c─â schizofrenia ┼či personalitatea multipl─â sunt tulbur─âri diferite.

Info

Pentru mai multe informaţii despre boală, accesează: https://schizofrenia.ro/