Ce pot ar─âta schimb─ârile bru┼čte de dispozi┼úie

1 2 jpg jpeg

Tulburarea bipolar─â, risc crescut de suicid

Schimb─ârile bru┼čte ┼či imprevizibile ale dispozi┼úiei pot fi un semn c─â suferi de o boal─â numit─â tulburare bipolar─â. Netratat─â, ea poate avea consecin┼úe grave asupra organismului ┼či asupra vie┼úii sociale a individului. Se ajunge at├ót de departe ├«nc├ót pacientul poate avea tentative de suicid.

Au loc at├ót depresii severe, c├ót ┼či episoade maniace. ├Än cursul episoadelor maniace, bolnavii au o dispozi┼úie euforic─â, sunt energici peste m─âsur─â ┼či nu simt nevoia s─â doarm─â. Dup─â o astfel de stare euforic─â, pacien┼úii ├«┼či consum─â resursele fizice ┼či se simt tot mai tri┼čti, f─âr─â valoare ┼či ├«ncep s─â se g├óndeasc─â la m─âsuri extreme, cum ar fi renun┼úarea la via┼ú─â ┼či la tot ceea ce le e drag. Poate fi vorba de ciclotimie

Ciclotimia este o form─â u┼čoar─â de tulburare bipolar─â. Simptomele sunt asem─ân─âtoare cu cele prezentate mai sus, dar diferen┼úa este c─â ├«ntre aceste perioade ciclice de cre┼čteri ┼či sc─âderi ale dispozi┼úiei, pacientul poate avea o perioad─â ├«n care se simte bine.

├Än plus, modific─ârile de dispozi┼úie sunt mai reduse ca intensitate. Schimb─âri bru┼če de dispozi┼úie pot s─â apar─â ┼či ├«n timpul sarcinii sau ca urmare a sindromului premenstrual.

Op┼úiunile principale de tratament pentru afec┼úiunile provocate de tulbur─ârile de dispozi┼úie includ medica┼úia pe care ┼úi-o recomand─â specialistul ┼či psihoterapia. Anumite strategii de medicin─â alternativ─â pot fi de folos ca ┼či completare a tratamentului medicamentos, sun─âtoarea fiind recomandat─â ├«n acest caz ca supliment alimentar.

Speciali┼čtii recomand─â tratarea c├ót mai rapid─â a acestei afec┼úiuni ├«ntruc├ót pacien┼úii ce nu se menajeaz─â ┼či nu respect─â un regim de via┼ú─â s─ân─âtos pot ajunge la o tulburare afectiv─â bipolar─â, ceea ce e mult mai grav ┼či mai greu de tratat.