Am ticuri, dar m─â tratez

1 2 jpg jpeg

Prezente mai ales la copii, ticurile ├«i afecteaz─â ┼či pe adul┼úi. Stresul pare s─â fie principalul vinovat pentru apari┼úia unor gesturi precum ridicatul involuntar din spr├óncene, clipitul des al ochilor, ├«nv├órtitul ┼čuvi┼úelor de p─âr pe deget sau atinsul urechii, f─âr─â motiv.

Fiecare tic în parte este însoţit de un oarecare disconfort, care ne pune în dificultate, mai ales dacă suntem la serviciu sau când interacţionăm cu alte persoane.

Ticurile difer─â ┼či sunt diagnosticate ├«n func┼úie de durata de desf─â┼čurare, de severitate sau de v├órsta la care au ap─ârut. Exist─â ticuri motorii, vocale sau complexe (motorii ┼či vocale). ├Än categoria ticurilor motorii simple intr─â clipitul des, trosnitul degetelor sau al g├ótului ┼či scoterea limbii. Pot da complica┼úii pentru s─ân─âtate Ticurile nervoase ar putea fi declan┼čate ┼či de predispozi┼úia genetic─â sau pot avea leg─âtur─â cu unele dezechilibre de la nivelul creierului.

Ticurile pot influen┼úa apari┼úia unor complica┼úii pentru s─ân─âtate, cum sunt: cre┼čterea tensiunii arteriale, oboseala ┼či declan┼čarea unor traumatisme craniene. Uneori, ele pot influen┼úa apari┼úia tulbur─ârii Tourette, care reprezint─â cea mai sever─â form─â de manifestarea a ticurilor.

Mai po┼úi citi ┼či:

- Afl─â ce spun ticurile despre tine!

- Cum reacţionezi la ticurile copilului

- Cum îl scapi pe copil de ticuri

Pentru a ÔÇ×luptaÔÇť cu ticurile, este bine s─â ne relax─âm c├ót mai mult ┼či s─â ├«ncerc─âm s─â dep─â┼čim perioadele tensionante. Stresul poate determina declan┼čarea anumitor gesturi, are capacitatea de a m─âri frecven┼úa ticurilor vechi ┼či creeaz─â mediul potrivit pentru dezvoltarea unor ticuri noi.

Atunci c├ónd te afli ├«ntr-o perioad─â mai tensionant─â, ├«ncearc─â exerci┼úiile de respira┼úie profund─â. Stai ├«ntins pe pat, pe spate, inspir─â aerul profund, umple-┼úi pl─âm├ónii c├ót mai mult, apoi expir─â lent. Exerci┼úiile fizice ┼či medita┼úia sunt alte ÔÇ×armeÔÇť prin care putem lupta cu ticurile.

2 jpg jpeg

MEDICAMENTE. Mai ales atunci c├ónd ticurile au o gravitate mai mare, c├ónd produc traume emo┼úionale ┼či c├ónd ├«ngreuneaz─â rela┼úiile cu ceilal┼úi, medicul psihiatru poate recomanda administrarea unor tratamente medicamentoase.

Prin psihoterapie comportamental─â ┼či cognitiv-comportamental─â, persoana cu ticuri poate beneficia de consiliere ┼či de tehnici pentru a dep─â┼či episoadele de ticuri. Aceast─â terapie ajut─â la gestionarea ticurilor, dar ┼či la reducerea frecven┼úei acestora. Atunci c├ónd ticurile apar pe fondul anxiet─â┼úii sau a altor tulbur─âri psihologice (tendin┼úe obsesiv-copulsive), este nevoie, ├«n primul r├ónd, de tratarea acestora.

Doctor Click! S─ân─âtate v─â sf─âtuie┼čte

Lena Rusti,

psihoterapeut

Clinica Mentarex, Bucure┼čti

2 jpg jpeg

Cauza ticurilor este neuropsihologic─â ┼či dispari┼úia lor poate ├«nsemna un tratament simplu sau complex. Profunzimea cu care ticul este instalat se observ─â ├«n flexibilitatea persoanei de a renun┼úa la el. ├Än tulburarea de tic ├«ns─â, lucrurile nu mai sunt at├ót de simple.

Un tic cum este clipitul din ochi este nefolositor, este aduc─âtor de ┼či mai mult─â anxietate ┼či este consumator de energie. Vulnerabilitatea organic─â prezent─â ├«n cazul tulbur─ârii de tic face necesar un tratament medicamentos, recomandat de psihiatru, al─âturi de un program psihoterapeutic.