VIDEO: Alungă stresul prin respiraţie!

1 2 jpg jpeg

Medicina tradiţională chineză şi tehnicile de yoga au subliniat dintotdeauna importanţa termenilor „chi“ sau „prana“ – forţele vitale asociate respiraţiei. Medicina modernă recunoaşte abia de puţin timp acest duo esenţial „energie – sănătate“. Iar o sursă esenţială de energie este oxigenul.

Reîntoarcerea la modelul natural S-a dovedit că, schimbând modul în care respirăm, organismul primeşte mai mult oxigen. Şi, cu cât primim mai mult oxigen, cu atât uşurăm procesul de vindecare al diverselor afecţiuni, unele chiar serioase: astm, probleme digestive, depresie, simptome legate de stres.

Secretul este întoarcerea la un „model“ mai natural de a ne oxigena plămânii. Nou-născuţii vin pe lume respirând profund - dar, pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, stresul accelerează frecvenţa iniţială. Un adult trage aer în piept şi îl elimină de 15-20 de ori pe minut – deci, de 3-4 ori mai rapid decât ar fi optim.

De aici încep problemele, spun specialiştii: respiraţia accelerată şi superficială trimite un anumit mesaj glandelor suprarenale, care încep să secrete cortizol, hormonul stresului. Şi, se ştie, un organism stresat este unul slăbit.

Din fericire, câteva metode simple te ajută să-ţi corectezi respiraţia.

Este tipul de exerciţiu care presupune extensia voluntară a abdomenului, pentru a mări volumul plămânilor şi a face loc unui supliment de oxigen. Îmbunătăţeşte circulaţia, scade anxietatea şi simptomele stresului, grăbeşte recuperarea după chimioterapie.

Cum procedezi:

1. Întinde-te pe spate, cu genunchii îndoiţi. Pune o mână la baza cutiei toracice şi alta la partea superioară a pieptului. Ţine ambele mâini nemişcate.

2. Inspiră încet, pe nas, astfel încât să simţi cum abdomenul se măreşte şi apasă asupra mâinii de la baza toracelui.

3. În timp ce expiri printre buzele întredeschise, contractă progresiv muşchii abdominali.

4. Fă acest exerciţiu de 3-4 ori pe zi, câte 5-10 minute, apoi creşte progresiv durata. În timp, vei ajunge să respiri în acest fel în mod automat.

Reprezintă una din tehnicile de yoga menită să aducă relaxarea. Scade presiunea sângelui, stimulează funcţiile cognitive, poate avea efecte anti-obezitate.

1. Astupă nara dreaptă cu degetul mare de la mâna dreaptă şi inspiră încet pe nara stângă.

2. Apoi, astupă nara dreaptă cu inelarul şi degetul mic de la aceeaşi mână, dând drumul degetului mare. Expiră uşor prin nara dreaptă.

3. Ţine destupată nara dreaptă, inspiră, apoi astup-o. Prin nara stângă, acum deschisă, scoate uşor aerul din piept. Acesta a fost un ciclu de respiraţie complet.

4. Repetă de 3 ori exerciţiul de mai sus şi adaugă câte un ciclu la fiecare săptămână, până ajungi la 5 cicluri. Practică respiraţia alternantă ori de câte ori te simţi stresat.

Este un exerciţiu care energizează organismul – te simţi ca după o sesiune de antrenament la sală!

1. Cu gura închisă, inspiră şi expiră repede şi egal, pe nas. Încearcă să o faci de 3 ori pe secundă, dar opreşte-te după 15 secunde.

2. Continuă să exersezi, crescând timpul de respiraţie accelerată cu 5 secunde, până ajungi la un minut.

3. Foloseşte această tehnică ori de câte ori te simţi lipsit de vlagă.