Stresul ne afecteaz─â s─ân─âtatea pielii. Cum putem s─â combatem acest proces

1 2 jpg jpeg

Din fericire, cu ajutorul medicului dermatolog ┼či aplic├ónd unele tehnici de gestionare a stresului, vom putea men┼úine c├ót mai mult timp pielea t├ón─âr─â ┼či frumoas─â pe care ne-o dorim.

Atunci c├ónd ne confrunt─âm cu stresul este eliberat cortizolul, un hormon steroid produs de glanda suprarenal─â, care are un rol esen┼úial ├«n men┼úinerea mai multor func┼úii ale organismului. ├Än cantit─â┼úi prea mari, ├«ns─â, acest hormon al stresului poate cauza somn cu probleme, acumularea de gr─âsime, ├«ngr─â┼čarea sau uscarea pielii, apari┼úia ridurilor sau a acneei etc. ÔÇťAtunci c├ónd o persoan─â este stresat─â, nivelul hormonului de stres al organismului ÔÇô cortisol ÔÇô cre┼čte. ├Än prim─â faz─â acest lucru determin─â o cre┼čtere a produc┼úiei de sebum, ceea ce poate favoriza apari┼úia unui ten gras, a acneei sau a altor probleme legate de piele. S─â nu uit─âm nici c─â sub influen┼úa stresului suntem predispu┼či la a adopta obiceiuri nocive, care afecteaz─â pielea, cum ar fi sc─ârpinatul sau stoarcerea co┼čurilor, care pot duce la formarea de cicatrici permanenteÔÇŁ, spune domnul doctor Lauren┼úiu Vl─âd─âu, specialist ├«n Dermatologie ┼či Venerologie ├«n cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

Un alt efect al stresului: apariţia prematură a ridurilor

Apari┼úia prematur─â a ridurilor este un alt efect negativ asociat cu nivelul ridicat de stres. Odat─â eliberat, cortizolul declan┼čeaz─â o cre┼čtere a zah─ârului din s├ónge, ceea ce duce la apari┼úia unui proces numit glicare, care deterioreaz─â colagenul ┼či elastina, dou─â proteine cu rol esen┼úial ├«n men┼úinerea pielii neted─â ┼či hidratat─â.

Tensiunea musculară constantă, de asemenea, va favoriza formarea ridurilor permanente, numite în acest caz riduri de expresie. Un alt efect al stresului asupra pielii este uscarea ei, cortizolul diminuând producţia naturală a pielii de acid hialuronic, un hidratant natural. Acest fenomen deteriorează, de asemenea, rolul de protecţie a pielii, care îi permite să menţină un nivel de hidratare optim.

ÔÇ×Odat─â compromise aceste func┼úii ale pielii ÔÇô de hidratare ┼či de barier─â, ca efect al stresului, pielea devine uscat─â ┼či deteriorat─â. ├Än aceast─â situa┼úie ea este mult mai permeabil─â, permi┼ú├ónd unui num─âr mai mare de iritan┼úi, alergeni ┼či chiar germeni s─â o penetreze, s─â produc─â daune sau s─â agraveze unele afec┼úiuni existente. Spre exemplu, acneea rozacee poate s─â devin─â mai ro┼čie sau leziunile acneei mai inflamate ┼či mai persistente. De asemenea, pot fi agravate dermatita, urticaria, psoriazisul etc.ÔÇŁ, a completat domnul doctor Lauren┼úiu Vl─âd─âu.

Digestia are un rol esenţial asupra sănătăţii pielii

Digestia, la r├óndul ei, poate avea un impact direct asupra s─ân─ât─â┼úii pielii. Via┼úa stresant─â, obiceiurile alimentare nepotrivite ┼či alimentele procesate pot cauza tulbur─âri la toate nivelurile aparatului digestiv. Digestia neechilibrat─â este una dintre cauzele frecvente ale problemelor de piele, cum ar fi uscare, onctuozitate, pete ┼či aspect tern sau, uneori, o combina┼úie a tuturor acestor probleme.

Starea constant─â de tensiune, nervozitate poate avea ┼či ea efecte negative asupra pielii. Atunci c├ónd suntem supu┼či stresului, corpul nostru produce adrenalina, care este de ajutor dac─â ne afl─âm ├«ntr-o situa┼úie limit─â, ├«n care trebuie s─â ac┼úion─âm imediat. ├Än via┼úa de zi cu zi, ├«ns─â, efectele ei nu sunt benefice. Atunci c├ónd adrenalina este prezent─â, fluxul sanguin la nivelul pielii este sc─âzut, priv├ónd pielea de nutrien┼úi esen┼úiali, cel mai important dintre ei fiind chiar oxigenul.

Soluţia pentru a evita aceste probleme ale pielii este gestionarea stresului.

poate scădea nivelul de stres, iar în cazul în care eczema perturbă somnul este indicată o discuţie cu medicul dermatolog. Acesta ar putea recomanda un antihistaminic înainte de culcare, cu scopul de a ameliora mâncărimea.

reprezintă una dintre cele mai bune soluţii antistres. Fie ca este vorba despre mers pe jos, înot sau tenis de joc, exerciţiile ne fac să ne simţim mai bine în ansamblu. Problemele pielii în sine pot reprezenta, de asemenea, un factor de stres.

Unii oameni sunt atât de jenaţi de aspectul pielii lor, încât refuză să discute problema cu o persoană care îi poate ajuta, ceea ce adaugă mai mult stres situaţiei, agravând afecţiunea. Nu ezitaţi să apelaţi la sprijinul unui medic dermatolog, care va putea să vă îndrume în direcţia corectă pentru tratarea afecţiuni care vă frământă.

├Än cazul ├«n care stresul este cauzat de probleme personale care ┼úin de c─âs─âtorie, familie sau loc de munc─â, ar putea fi luat─â ├«n calcul discu┼úia cu un consilier sau terapeut. Uneori, doar vorbind despre problemele care ne fr─âm├ónt─â ne putem ameliora starea de spirit, efectele fiind vizibile deseori ┼či la exterior, pe pielea noastr─â.