Stresul este contagios?

1 2 jpg jpeg

Stresul cronic afecteaz─â hipocampusul, zona din creier responsabil─â cu ├«nv─â┼úarea ┼či memorizarea, se arat─â ├«ntr-un studiu condus la Universitatea din Calgary. Leg─âturile neuronale sunt puternice c├ónd nu sunt afectate de stres. Stresul prelungit sl─âbe┼čte aceste leg─âturi ┼či mic┼čoreaz─â capacitatea de memorizare.

Un test f─âcut pe ┼čoarecii de laborator demonstreaz─â asta. Neuronii care controleaz─â r─âspunsul la stres ai ┼čoarecilor nestresa┼úi erau identici cu cei m─âsura┼úi la ┼čoarecii stresa┼úi. Ceea ce ├«nseamn─â c─â, atunci c├ónd stresa┼úii au venit ├«n contact cu nestresa┼úii, au reu┼čit s─â-i streseze ┼či pe ace┼čtia.

Cu toate astea, cercetătorii au constatat că femelele stresate s-au relaxat când au fost puse în compania femelor nestresate. (Asta, la oameni, se traduce simplu: shopping cu fetele!)

┼×i fericirea se transmite

E rezultatul unui studiu desf─â┼čurat pe o perioad─â de 20 ani la Universitatea Harvard. Cercet─âtorii au studiat cum se r─âsp├ónde┼čte fericirea, urm─ârind interac┼úiunile oamenilor pe re┼úelele de socializare. Ei voiau s─â afle dac─â fericirea e la fel de contagioas─â ca alte st─âri (fizice sau psihice), cum ar fi, de pild─â, obezitatea (despre care stabiliser─â, c─â e, de asemenea, contagioas─â) sau fumatul.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â au recreat re┼úelele sociale a 4 739 de participan┼úi. Pentru m─âsur─âtori, au folosit un test-standard, care a inclus aser┼úiuni ca ÔÇ×Am avut speran┼úe ├«n privin┼úa viitoruluiÔÇť sau ÔÇ×Am fost fericitÔÇť. Au fost ├«nregistrate momente importante din familia fiec─ârui participant (na┼čtere, c─âs─âtorie, divor┼ú...). De asemenea, fiec─âruia i s-a cerut s─â indice rude, prieteni apropia┼úi, colegi ┼či vecini.

Astfel, au reu┼čit s─â identifice mai mult de 50 000 de persoane ├«ntre care existau rela┼úii de prietenie, mai mult sau mai pu┼úin apropiate.