Scapă de stres în 3 paşi simpli (VIDEO)

1 2 jpg jpeg

Stresul e în ziua de azi un cuvânt foarte des uzitat dar şi trăit. Lipsa banilor, lipsa unui loc de muncă, bolile, problemele sentimentale toate te determină câteodată să devii tensionat şi să nu mai te poţi concentra, negăsind soluţii pentru ceea ce te apasă.

Specialiştii explică faptul că stresul îţi încarcă organismul cu hormoni, astfel că inima va bate mai repede, muşchii se vor tensiona, iar respiraţia se va accelera. Aceste reacţii ale corpului cauzate de situaţiile mai grele din viaţa noastră sunt răspunsuri normale, notează cei de la health.harvard.edu. Organismul uman este astfel conceput încât să se apere de pericole. Evident că dacă treci printr-un stres major e cam greu să elimini cauza însă poţi învăţa câteva tehnici care să te protejeze şi să nu te îmbolnăvească din cauza supărărilor.

Respiră adânc

Totul porneşte de la respiraţie, iar cea corectă, spun specialiştii, este cea costo-diafragmatică (stai jos şi pune o mână pe abdomen şi o mână pe zona coastelor. Vei observa că atunci când inspiri se umflă diafragma şi coastele îţi mişcă mâna). Cu ajutorul acestei respiraţii vei reuşi să te relaxezi. Întâi te vei concentra asupra inspirului şi expirului, eliminând orice gând repetitiv care nu-ţi dă pace. Închizi ochii şi începi să inspiri uşor, trăgând adânc aer. Medicii nu recomandă această tehnică de relaxare dacă suferi de insuficienţă cardiacă sau dacă întâmpini probleme ale tractului respirator. După ce te obişnuieşti cu acest tip de repiraţie şi reuşeşti să înlături gândurile care te macină, încearcă să te concentrezi asupra fiecărui muşchi sau grup de muşchi din organism. Treptat muşchii se vor relaxa şi se vor detensiona.

Transpune-te într-un loc liniştit

Imaginează-ţi că eşti undeva la munte, în natură, pe un câmp cu flori sau unde e o pădure de brazi, ori de ce nu, vizualizează un râu sau o mare liniştită. Gândeşte-te la un cer de un albastru infinit şi încarcă-te cu acea energie. Dă-ţi voie să te plimbi cu ajutorul gândurilor într-un tărâm de basm, unde nu există griji şi probleme. În acest timp, ai putea să pui o muzică relaxantă care să te încarce cu energie pozitivă. Continuă să inspiri adânc şi spune-ţi că eşti din ce în ce mai calm, iar problemele au început să se dizolve.

Rugăciunea inimii

Dacă eşti o persoană credincioasă, indiferent de religia de care aparţii, poţi repeta în gând o rugăciune scurtă sau un fragment din aceasta. Pentru ortodocşi există această rugăciunea: „Doamne Iisuse Hristoase miluieşte-mă pe mine păcătosul“ sau mai poţi spune „Doamne Iisuse Hristoase miluieşte-mă“ ori „Doamne miluieşte“. Dacă eşti agnostic pur şi simplu poţi repeta o formulă pozitivă, astfel de autosugestionezi: „sunt calm“ „m-am relaxat“.