Cum să scapi de stresul prelungit

1 2 jpg jpeg

Pentru a te elibera rapid de stresul care te face să te agiţi toată ziua ia o pauză de câteva minute la cel mult două ore de muncă. N-o folosi pentru a fuma, ci pentru a face o scurtă plimbare. Iată ce mai poţi face pentru a reduce stresul la serviciu! Obişnuieşte-te cu ideea că nu-i poţi mulţumi pe toţi Refuză fără să te simţi vinovat şi concentrează-te pe rând asupra fiecărei sarcini pe care trebuie s-o rezolvi! Altfel, trecerea de la o activitate la alta te va obosi. Reţine că a dori să mulţumeşti pe toată lumea este o risipă de energie.

Rezervă-ţi timp pentru fapte bune

Implică-te în acţiuni de voluntariat în timpul liber! Faptul că ajuţi pe cineva te va face să te simţi mai bine şi să te detaşezi de ceea ce te tensiona. Când observi că unele lucruri nu ies aşa cum vrei, îndepărtează-te de probleme. Trimite un mesaj de încurajare unui prieten, fă o donaţie pentru o persoană bolnavă, rezervă puţin timp să asculţi un prieten. La final, e posibil să observi că eşti mai norocos decât mulţi alţii.

Câteva minute pentru masaj

Masajul este o metodă bună pentru reducerea ritmului cardiac. Chiar şi prin automasaj te linişteşte, pentru că îţi creşte nivelul de serotonină, hormon antistres. Procedează astfel: întoarce capul spre dreapta. Cu mâna dreaptă, masează-ţi muşchii dintre umărul stâng şi baza gâtului în timp ce-ţi roteşti umărul în cercuri mici. Repetă pentru umărul drept.

Citeşte şi: Boli grave provocate de stres

Eliberează-te de gândurile negative

E posibil ca stresul să provină şi din prea multe gânduri negative. Îţi faci o mulţime de griji şi acorzi o atenţie minimă igienei mentale care influenţează sănătatea. Separă problemele reale de cele imaginare. Când te gândeşti la ceva de felul: „N-o să reuşesc niciodată asta!”, întreabă-te dacă temerea ta are o bază reală şi ce poate fi atât de rău dacă n-o să obţii rezultatul dorit.

Înlocuieşte rapid aceste gânduri negative, repetitive care îţi fac rău nu doar mental, ci şi fizic, pentru că îţi tensionează musculatura şi te împiedică să respiri profund, corect. Imaginează-te în locuri care îţi dau o stare de bine. Concentrează-te asupra respiraţiei şi relaxează-te. Adaugă detalii de culoare, temperatură, miros, sunet.