Cele mai eficiente remedii antistres

1 2 jpg jpeg

Avem din ce ├«n ce mai multe motive de stres ┼či ne ├«ngrijim din ce ├«n ce mai pu┼úin de s─ân─âtatea noastr─â. Efectele negative se v─âd ├«n timp: tulbur─âri de somn, anxietate, dureri de cap, ame┼úeli, dureri de stomac sau modific─âri de tranzit intestinal.

Avem o poft─â de m├óncare exagerat─â sau, dimpotriv─â, nu vrem s─â m├ónc─âm nimic, observ─âm o cre┼čtere a nivelului colesterolului ┼či, ├«n cazurile mai grave, avem palpita┼úii.

Chiar dacă uneori pare imposibil să ignorăm problemele cu care ne confruntăm, trebuie să învăţăm să controlăm stresul, înainte ca întreg organismul să clacheze.

├Än perioadele stresante este recomandat s─â evit─âm anumite alimente, precum cafeaua ┼či ceaiul negru, deoarece cresc nivelul de adrenalin─â ┼či prelungesc st─ârile de anxietate.

Zah─ârul rafinat este un ÔÇ×fals prietenÔÇŁ al oamenilor stresa┼úi. Dup─â o scurt─â perioad─â de energizare, zah─ârul rafinat produce iritabilitate ┼či depresie. Sarea ├«n exces cre┼čte tensiunea arterial─â ┼či poate genera emo┼úii intense.

Este indicat─â reducerea consumului de produse de origine animal─â, pentru c─â excesul de proteine este asociat cu o rat─â ridicat─â de anxietate ┼či stres.

Înotul ajută!

Iat─â c├óteva tehnici eficiente de diminuare a stresului: discuta┼úi cu un prieten despre problemele care v─â fr─âm├ónt─â, ├«nv─â┼úa┼úi c├óteva tehnici de respira┼úie,face┼úi mai mult─â mi┼čcare ├«n aer liber sau ├«nscrie┼úi-v─â la cursuri de ├«not, reduce┼úi num─ârul de ore petrecute ├«n fa┼úa televizorului sau a calculatorului.

Remedii indiene

În medicina tradiţională indiană se folosesc frecvent următoarele plante, pe care le găsiţi în magazinele de produse naturale sub formă de tablete, capsule, siropuri, tincturi: ashwagandha (whithania somnifera), jatamansi (nardostachys jatamansi), brahmi (bacopa monnieri), busuioc (ocimum sanctum/o. basilicum), salvia (salvia officinalis).

Plante calmante

Plantele cel mai des utilizate ├«n tratamentul stresului sunt ciubo┼úica-cucului, hameiul, lev─ân┼úica, menta, nalba, s├ónzienele galbene, nalba, valeriana, teiul ┼či sun─âtoarea. Acestea se macin─â fin, iar pulberea se cerne ┼či apoi se amestec─â ├«mpreun─â cu mierea p├ón─â se formeaz─â o past─â. Se ia c├óte o lingur─â din aceast─â past─â de trei ori pe zi, la 30 de minute dup─â mas─â.