Renunţarea la fumat, benefică pentru psihic

1 2 jpg jpeg

Renunţarea la fumat ameliorează nu doar starea de sănătate, ci dispoziţia foştilor fumători, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, citat de Mediafax.

Mulţi fumători îşi aprind o ţigară în anumite situaţii, considerând că aceasta îi ajută să îşi învingă anxietatea în timpul unor perioade stresante. Potrivit cercetătorilor americani de la Universitatea Brown şi de la University of Southern Carolina, renunţarea la fumat îi face pe oameni să devină mai fericiţi, iar efectele benefice se menţin atât timp cât aceste persoane reuşesc să îşi învingă dependenţa de nicotină.

Renunţarea la fumat nu ar trebui să fie considerată, aşa cum se tem mulţi dintre fumători, un sacrificiu de natură psihologică făcut de dragul propriei sănătăţi fizice.

Cercetătorii americani au efectuat acest studiu pe un eşantion de 236 de persoane - bărbaţi şi femei - care încercau să renunţe la fumat. Voluntarii au primit plasturi cu nicotină, au beneficiat de şedinţe de consiliere psihologică şi au fost de acord să renunţe la fumat la o dată prestabilită.

Aproape jumătate dintre voluntari, care nu au reuşit niciodată să renunţe la fumat, au rămas cei mai nefericiţi dintre pacienţi, pe durata întregului studiu.