Psiholog: “Drumul şi destinaţia sunt de 1 milion de ori mai frumoase atunci când mergem împreună”

1 impreuna jpg jpeg

Observăm tot mai mult nevoia aparentă de a ne îndepărta unii de ceilalţi. Ba chiar suntem încurajaţi de modul în care ne expune societatea ideea că fiecare trage pentru sine, că totul trebuie să îl faci singuri dacă vrem să avem succes.

În opinia psihologului Andra Tănăsescu, vicepreşedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI), în business, în relaţii, în vindecarea psiho-emoţională, fiecare face tot ce poate ca să evite vulnerabilitatea, căutând modalităţi de a rezolva totul de unul singur. “Suntem încurajaţi să nu avem „nevoie” de nimeni altcineva, să ne descurcăm singuri, să fim independenţi, să nu cerem, să nu spunem dacă ne este greu şi să ţinem totul pentru noi. În unele cazuri alegem atitudinea aceasta pe bună dreptate, însă este ghidată doar de alegerea greşită a „echipei” de lucru. Unii oameni ne vor dezamăgi inevitabil, pentru că nu sunt parte din „tribul” nostru de suflet. Alţii însă sunt oamenii noştri, cei alături de care putem să construim, să ne bucurăm, să dăm naştere lucrurilor noi şi chiar să ne vindecăm. Putem face totul singuri, însă nu de unii singuri”, explică psihologul.

Psihologul Andra Tănăsescu: “Drumul şi destinaţia sunt de 1 milion de ori mai frumoase atunci când mergem împreună”

Totodată, specialistul afirmă că putem să facem totul singuri, însă dacă vrem rezultate excelente este necesar să nu fim singuri în proces. Drumul şi destinaţia sunt de 1 milion de ori mai frumoase atunci când mergem împreună. 

“Să ne gândim la o relaţie – nu există relaţie de cuplu armonioasă în care să fie doar un partener implicat, activ. În business – ce business de succes cunoaştem în care omul de succes să fie singurul din „echipă”?! Există un lider, da, însă acel lider are o echipă care îi face posibilă atingerea excelenţei. Să ne gândim acum la procesul de vindecare psiho-emoţională. Normal că ne putem vindeca singuri! Asta este şi ideea de fapt – în procesul terapeutic, omul este cel care se vindecă. Terapeutul nu face nici o incantaţie sau dansul ploii şi nici nu ia iniţiativa în locul omului. În acest caz, terapeutul este parte din „tribul” celui care apelează la el şi care îl susţine în propriul proces de vindecare. Cea mai bună formă de vindecare este cea care este făcută în echipă. În viaţa strămoşilor noştri, încă prezentă în locurile în care mai există triburi, cea mai eficientă modalitate de vindecare a unui om era în comunitate. Individul nu este pus la perete, izolat într-un colţ al aşezării, lăsat să se descurce cu problema cu care se confruntă. Din contra! Fiecare problemă este discutată, procesată şi rezolvată în comunitate şi cred că ne-am îndepărtat deja mult prea mult de la acest obicei”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Psiholog: Trebuie să înceteze momentele în care o persoană “suspectă” (nici măcar diagnosticat) de Covid-19 să fie pusă la zid! 

Mai mult, specialistul este de părere că, de anul acesta poate mai mult ca oricând, este preţios pentru noi să ne susţinem reciproc şi să formăm comunităţi de suport; Fie că facem asta în familie, într-un grup de prieteni, într-un grup de formare profesională, într-un grup de terapie sau măcar într-un mini grup format dintr-un om şi un mentor, terapeut, etc. 

“A venit momentul să fim alături unii de ceilalţi cu sufletul şi cu atenţia. Aşadar, este nevoie mai mult ca oricând să ne gândim la perioada în care ne aflăm cu alţi ochi. Majoritatea celor care au simptome, indiferent de rezultatul testului, sunt puşi la zid, judecaţi şi excluşi din viaţa întregii comunităţi. O atitudine de genul acesta încurajează mai degrabă îmbolnăvirea mai profundă sau o agravare a bolii în loc să sprijine vindecarea. Creierul, supus unei cantităţi mari de stres, destabilizează buna funcţionare a corpului şi automat îşi pierde din capacitatea de a se vindeca. Pe de altă parte, dacă alegem să fim alături de cei care trec prin momente grele în perioada asta, le sporim şansele de vindecare – fie ea fizică sau emoţională. Fiţi oameni cu oamenii, aşa cum aţi vrea să fie şi alţii cu voi. Oferiţi ce vreţi să primiţi, ascultaţi aşa cum vă doriţi să fiţi ascultaţi şi susţineţi aşa cum v-ar cere vouă inima să fiţi susţinuţi. Hai să facem o mare echipă în care să ne susţinem pentru a depăşi mai repede şi cu bine acest moment din viaţa noastră – şi altele care vor veni, personale sau parte din comunitate”, conchide psihologul Andra Tănăsescu, vicepreşedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI).