Neuronii-oglindă sau cum succesul atrage succes

1 shutterstock 1703709850 jpg jpeg

Neuronii-oglindă, a căror existenţă la nivelul cortexului cerebral a fost descoperită în anul 1996 de Giacomo Rizzolatti împreună cu echipa sa din Parma, Italia, sunt cei direct responsabili pentru evoluţia noastră. Aceştia ne-au permis de-a lungul veacurilor să învăţăm rapid prin imitare, să absorbim fără efort informaţia în subconştient, pentru ca, mai apoi, să o proiectam şi răspândim din nou în lume prin propriile noastre acţiuni, mod de gândire şi abilităţi dobândite.

În acelaşi timp, cunoscutul psiholog roman Laura-Maria Cojocaru, preşedinte şi fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), afirmă că suntem suma celor 5 (sau mai multe) persoane de care ne înconjurăm în mod obişnuit. În realitate pot fi mai mulţi sau mai puţini de 5, însă existenţa neuronilor-oglindă confirmă într-adevăr faptul că aceste persoane ajung în timp să ne definească. 

“O vorbă din bătrâni evidenţiază un aspect asemănător: ”spune-mi cu cine te însoţeşti, ca să-ţi spun cine eşti!” Desigur, întrebarea care se naşte este: ”cine pe cine influenţează/învaţă?” Răspunsul este cât se poate de simplu: ”suntem mai uşor influenţaţi de cantitate, de existenţa a mai multor oameni de o anumită tipologie şi de o anumită frecvenţă de repetare a comportamentelor, deciziilor, motivaţiilor, strategiilor, obiceiurilor etc”. Ceea ce apare mai mult sau mai des cantitativ, reprezintă factorul care va produce schimbarea/influenţa. În concluzie, ne putem ajuta de existenţa acestui tip de neuroni pentru a învăţa să ne atingem mai uşor obiectivele de orice tip ar fie ele. Putem învăţa să ne atragem prosperitatea, abundenţa în viaţa noastră, atât pe plan profesional şi financiar, cât şi relaţional, al sănătăţii, al existenţei unui timp liber de calitate, al unei stări de împlinire interioară etc”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru. 

În acelaşi timp, specialistul consideră că, prin intermediul sau cu ajutorul neuronilor-oglindă, putem “imita” şi aduce în viaţa noastră strategii de succes care să ne ducă mai uşor şi mai sigur la modul de viaţă dorit, alegând să fim mai mult timp în preajma oamenilor de la care avem ceva de învăţat, care au succes cel puţin pe unul dintre planurile mari ale vieţii: sănătate, relaţii personale, relaţii sociale, finanţe, timp liber de calitate.

Cum producem acest ”upgrade” către prosperitate? 

Răspunsul, pe cât de simplist este, pe atât de surprinzătoare sunt rezultatele: Observând la persoanele de succes de care am ales să ne înconjurăm:

1. Modul de gândire

2. Limbajul verbal, non-verbal şi para-verbal

3. Comportamentul

4. Acţiunile

5. Modalităţile de stabilire a obiectivelor

6. Modalităţii de planificare a paşilor necesari atingerii obiectivelor 

7. Disciplina realizării paşilor necesari atingerii acestora 

8. Strategii de succes utilizate 

9. Modalităţi de automotivare şi menţinere a energiei, a focusului pe obiectiv

10. Creşterea capacităţilor de adaptare, de negociere, de flexibilitate (pentru o găsire mai rapidă de soluţii), învăţare şi dezvoltare continuă