Frica de dentist are leac

1 2 jpg jpeg

Atacurile de panică, sufocarea, frisoanele, stările de leşin se declanşează adesea la persoanele care au fobie de medicul dentist doar la auzul zgomotelor frezei dentare sau la sesizarea mirosului substanţelor folosite pentru tratamentele stomatologice. Acestea sunt asociate cu o experienţă neplăcută din trecut.

Iniţial dentofobia se poate manifesta doar ca anxietate dentară şi este depăşită, dar pe măsură ce experienţele negative se adună, se ajunge la o agravare a fobiei, manifestată prin evitatea tratamentelor stomatologice de orice fel, în ciuda durerilor apărute. Partea bună este că, în ultimii ani, medicii dentişti au început să folosească tot mai mult anestezia sau laserele, ceea ce a făcut tratamentele mai puţin dureroase şi au diminuat senzaţia de vulnerabilitate a celor aflaţi pe scaunul stomatologic.

Cine este mai expus la dentofobie

Frica de dentist poate să apară la orice vârstă. Dacă nu este tratată, este posibil să evolueze către teama de injecţii, cunoscută ca tripanofobie, sau către fobia de medici în general, denumită iatrofobie. O categorie vulnerabilă la acest tip de fobie este reprezentată de persoanele care au avut în copilărie experienţe neplăcute sau chiar traumatizante la dentist. De asemenea, sunt predispuşi la dentofobie cei care au avut probleme în urma unei anestezii stomatologice, cum ar fi senzaţia de sufocare.

Un medic bun alungă frica

Nu găseşti un stomatolog bun neapărat în momentele de criză, când ai dureri mari. Cel mai bine ar fi să ceri din vreme recomandări de la cunoscuţi atunci când ei se confruntă cu probleme stomatologice.

Dacă suferi de anxietate dentară, nu risca să ajungi la dentofobie. Caută un medic despre care pacieţii lui spun că este nu doar un profesionist, ci şi răbdător, empatic şi atent să dea explicaţii privind tratamentele pe care urmează să le aplice în cazul tău. Un dentist potrivit pentru tine este cel care:

- încearcă să se pună în locul celor de pe scaunul din cabinet,

- explică fiecare pas pe care urmează să-l facă

- nu critică, ci arată înţelegere

- informează pacientul ce are de făcut în continuare pentru a evita alte probleme dentare pe viitor.

Odată găsit un astfel de stomatolog, propune-i s-o luaţi treptat, făcând la prima vizită un simplu control, apoi la a doua o curăţare profesională a dinţilor, pentru ca abia apoi să treceţi la tratarea problemelor dentare. Se va crea astfel o relaţie medic-pacient bazată pe încredere şi comunicare, iar fiecare pas făcut împreună va fi acceptat de comun acord.

Sfat

Dacă nu mai vrei nici în ruptul capului să calci într-un cabinet stomatologic, te pot ajuta să scapi de dentofobie un psiholog sau un psihiatru. Amânarea nu duce doar la creşterea intensităţii durerii, ci şi la complicaţii medicale: pierderea prematură a danturii, afecţiuni gingivale.