Cum să-ţi învingi fricile

2 2 jpg jpeg

Cum scapi de teama de schimbare

Pentru mulţi orice schimbare e o sursă de teamă şi de stres: de ce să mă mut când eu m-am obişnuit aici? În loc să pierzi timp şi energie gândindu-te cum să eviţi asta, gândeşte-te că o schimbare este de cele mai multe ori inevitabilă, ca şi ploaia.

Contează doar cum o abordezi. Ori îţi pui pelerina şi ieşi, ori stai în casă şi aştepţi să treacă. O schimbare, oricât de mică, te ajută să devii mai curajos.

Cum te vindeci de teama de singurătate

O altă temere des întâlnită este cea de singurătate. Mulţi stau într-o relaţie cu o persoană pe care nu o mai iubesc, doar de frică să nu rămână singuri. Ca să ieşi din acest cerc bolnăvicios, începe să comunici mai mult, să-ţi faci prieteni noi. Poţi merge, de exemplu, la un curs de dans sau chiar la acţiuni de voluntariat.

Aşa învingi frica de a vorbi în public

Potrivit unui studiu al cercetătorilor britanici, frica de a vorbi în public este mai înspăimântătoare chiar şi decât moartea. Numai gândul că trebuie să vorbeşti în faţa unei săli pline îţi taie respiraţia, simţi că ţi se înmoaie picioarele şi ai impresia că nu mai ştii nimic din ce trebuie să spui?

În acest caz, cheia succesului e repetiţia. Pregăteşt-te din timp. Repetă discursul în faţa oglinzii. Când eşti în faţa mulţimii, gândeşte-te că vorbeşti cu cea mai bună prietenă a ta.

Când ţi-e frică de eşec

La serviciu ai acelaşi post de când te-ai angajat pentru că nu ai avut curajul să participi la examene de promovare. Sau nu ai îndrăznit să-ţi schimbi slujba pentru că nu crezi că eşti destul de pregătit pentru altceva. E timpul să te schimbi, ca să câştigi. Gândeşte-te că eşecul e secretul oamenilor de succes.

Ştiai că Thomas Edison a încercat de 1000 de ori până a reuşit să inventeze becul electric? Gândeşte-te că nu ai nimic de pierdut şi la beneficiile pe care le ai dacă îţi asumi riscul. Trebuie să crezi în forţele tale.