Cum îţi învingi fobiile

1 2 jpg jpeg

Fobia reprezint─â frica de un obiect sau o situa┼úie care, pentru marea majoritate a oamenilor, nu reprezint─â nimic altceva dec├ót un obiect sau o situa┼úie. Unele fobii sunt u┼čoare ┼či nu afecteaz─â foarte mult via┼úa cotidian─â, altele ├«ns─â sunt at├ót de severe ├«nc├ót cei afecta┼úi r─âm├ón ├«nchi┼či ├«n cas─â, nu-┼či pot p─âstra un serviciu sau nu ajung s─â nu mai aib─â niciun fel de contacte sociale. ├Än lumea contemporan─â, fobiile sunt frecvente.

Cauzele fobiilor sunt variate. Ele pot fi legate de evenimente traumatice din copil─ârie sau adolescen┼ú─â sau de situa┼úii ├«n care spaima a fost extrem de intens─â ┼či nu a putut fi dep─â┼čit─â. Fobiile sociale, de exemplu, pot fi legate de situa┼úii din trecut, cum ar fi o serbare ┼čcolar─â sau un eveniment ├«n familie, ├«n care copilul a fost pus ├«ntr-o situa┼úie jenant─â. Simple spaime ira┼úionale Oamenii pot prezenta fobii fa┼ú─â de aproape orice obiect sau situa┼úie. Unii se pot teme s─â ias─â ├«n afara casei (agorafobie) sau s─â intre ├«n spa┼úii ├«nchise, cum sunt liftul, metroul sau pivni┼úele (claustrofobie). A┼úii se pot teme de boal─â, de anumite situa┼úii sociale sau pot prezenta o fobie specific─â fa┼ú─â de animale, insecte sau p─âs─âri. Fobiile sunt spaime ira┼úionale.

┼×i cei care le au le percep ca atare; mai mult, sunt, ├«n general con┼čtien┼úi c─â fricile lor sunt exagerate, dar fiind ira┼úionale, nu le pot controla. ÔÇ×Din perspectiv─â psihodinamic─â, mecanismul declan┼č─ârii simptomului fobic poate fi ├«n┼úeles ca o solu┼úie sau o alegere de compromis, ├«n vederea men┼úinerii unui echilibru psiho-afectiv. Ceea ce odat─â, ├«n istoria personal─â, a fost tr─âit ca ├«nfrico┼č─âtor sau amenin┼ú─âtor va tinde, ├«n anumite contexte situa┼úionale asem─ân─âtoare la nivelul simboliz─ârii, s─â revin─â ├«n con┼čtient ┼či s─â readuc─â acea ├«nc─ârc─âtur─â afectiv─â dezagreabil─â. Acest fapt va activa mecanismele psihice de ap─ârare, prin declan┼čarea unor conduite evitante ┼či, ├«n mod specific, prin fobiiÔÇŁ, explic─â psihologul Andrei Pi┼čcu.

Exist─â fobii simple sau specifice, ├«n func┼úie de obiectul care declan┼čeaz─â frica. De multe ori, ele nu sunt grave, deoarece persoanele care sufer─â reu┼česc s─â le controleze. Cei cu fobii prezint─â simptome sup─âr─âtoare de anxietate ┼či panic─â atunci c├ónd sunt confrunta┼úi cu obiectul sau situa┼úia care le declan┼čeaz─â. Mai pot ap─ârea: b─ât─âi accelerate ale inimii, transpira┼úie abundent─â, grea┼ú─â ┼či dureri de stomac, ame┼úeal─â, g├óndire greoaie, gur─â uscat─â, respira┼úie dificil─â, tremur─âturi ┼či senza┼úia de nesiguran┼ú─â pe picioare.

Nu exist─â un tratament singular pentru fobii - diferite tratamente sunt eficiente la diverse persoane. Dac─â o fobie ├«┼úi afecteaz─â libertatea de mi┼čcare, medicul de famile te trimite, de obicei, la un psiholog, pentru terapie comportamental─â sau cognitiv─â. ┼×i anumite medicamente, cum sunt tranchilizantele sau antidepresivele, pot fi utile pe termen scurt pentru ameliorarea anxiet─â┼úii sau depresiei. ├Äns─â acestea pot avea consecin┼úe negative pe termen lung ┼či nici nu rezolv─â problema. Oricum ar fi, nu trebuie luate f─âr─â recomandarea unui medic.

Unii oameni dezvolt─â singuri strategii care ├«i ajut─â s─â fac─â fa┼ú─â situa┼úiilor nepl─âcute. Pentru cei care nu reu┼česc asta, exist─â programe care ofer─â o abordare structurat─â pentru a ├«nvinge o fobie, prin expunerea treptat─â la stimulul anxiogen ÔÇô ceea ce duce la desensibilizare - sau prin identificarea cauzei declan┼čatoare incon┼čtiente. Acestea depind de vechimea ┼či de severitatea patologiei.

În general, psihoterapeutul încearcă, într-o primă fază, să determine cauzele care au determinat fobia respectivă. Apoi, treptat, îl ajută pe cel afectat prin terapie comportamentală să facă faţă situaţiilor care i-au provocat tulburările.

...potrivit unor statistici, 11% dintre oameni sunt diagnosticaţi cu fobii, dar se estimează că aproximativ 50% dintre noi avem cel puţin o fobie?