Ce este anxietatea socială şi cum o tratăm natural

1 2 jpg jpeg

Meditează şi conştientizează

Pentru a-ţi ordona mintea, găseşte-ţi zilnic un timp pe care să-l petreci în singurătate şi în care să te detaşezi de probleme. Respiră calm, îndepărtează-te de gândurile negative şi concentrează-te pe o amintire frumoasă. Specialiştii recomandă şi să îţi imaginezi o situaţie plăcută care ar putea avea loc. Spune-ţi în gând sau cu voce tare: „Sunt în armonie cu lumea”, „Sunt mulţumit de ceea ce sunt azi. Mâine pot fi şi mai bun”. Antrenează-te singur ca, pe viitor, atunci când interacţionezi cu cei din jur, să fii atent la un singur lucru: dacă vorbeşti, doar vorbeşte, dacă asculţi, doar ascultă, nu oferi cuvintelor pe care le auzi alte înţelesuri, nu emite judecăţi, nu te gândi că interlocutorul te critică în gând, concentrează-te doar pe situaţia în care eşti implicat.

Dormi bine şi fă sport

Pentru o stare psihică bună, 7-8 ore de somn pe noapte sunt vitale. Ai grijă ca în dormitor să fie linişte, întuneric şi o temperatură potrivită. Încearcă să te trezeşti şi să te culci în fiecare zi la aceleaşi ore. După ce te trezeşti, alege o formă de mişcare adecvată stilului tău, fie că e vorba de gimnastică în casă, grădinărit, mers la aerobic sau cu bicicleta. Sau, dacă nu eşti matinal, fă sport după-amiaza. Evită să te antrenezi seara înainte de culcare, pentru că ai putea să-ţi tulburi somnul.

Dacă nu reuşeşti să te relaxezi şi să te autoeduci pentru a scăpa de anxietate sub nicio formă, e bine să discuţi cu un terapeut. Acesta te poate ajuta să te înţelegi mai bine şi te poate îndruma pentru ca, ulterior, să fii capabil să te automotivezi şi să te descurci singur în eventualele situaţii de criză.

Dr. Radu Vrasti recomandă: „Pentru ca omul să se elibereze de suferinţă, el trebuie să-şi cultive o anume stare mentală care presupune să aibă o prezenţă activă în realitate, în fiecare moment al vieţii, să participe atent şi să accepte fiecare clipă ca atare, fără interpretare sau judecată, şi să se degajeze de ataşamentele vechi, care-l ţin prizonier în preconcepţii şi evaluări preformante sau rutine rigide. Aceasta face ca individul să dobândească o seninătate a vieţii, un sentiment de împlinire legat de imersia lui în fiecare clipă ce vine. Se creează astfel o stare de vitalitate, claritate, de linişte şi pace interioară care deschide drumul spre realizarea transformării şi dezvoltării personale.” (”Ajută-te singur în caz de anxietate socială”, Editura All)